Fed jatkaa arvopaperien ostoja vanhaan malliin

Yhdysvaltain keskuspankki Fed päätti pitää arvopaperien osto-ohjelmansa ennallaan kaksipäiväisen kokouksensa päätteeksi tänään.

1.8.2013 7:13 | Päivitetty 1.8.2013 7:13

Fed käyttää arvopaperiostoihin 85 miljardia dollaria kuukaudessa. Lainaostoilla keskuspankki on pyrkinyt alentamaan pitkiä korkoja. Kuukausiostoista 45 miljardia dollaria suuntautuu liittovaltion velkakirjoihin ja 40 miljardia dollaria asuntolainavakuudellisiin arvopapereihin.

Federal Reserve piti myös keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan lähellä nollaa. Uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa kaikki 50 ekonomistia odottivat koron pysyvän entisellään.

Yhdysvaltain rahamarkkinoiden yli yön -rahan hintaa ohjaava niin sanottu federal funds -korko on pysynyt lähellä nollaa vuoden 2008 joulukuusta lähtien, jolloin Yhdysvaltain talous alkoi sukeltaa finanssikriisin myötä. Keskuspankki asetti tällöin korolle 0,00-0,25 prosentin tavoitehaarukan.

Fed on sitonut elvyttävän rahapolitiikkaansa työttömyys- ja inflaatiokehitykseen. Pankki on luvannut korkojen pysyvän lähellä nollaa niin kauan kuin työttömyys on yli 6,5 prosentissa eikä inflaation ennusteta 1-2 vuoden aikavälillä kiihtyvän yli 2,5 prosentin.

Ostoja saatetaanvähentää jo tänä vuonna

Keskuspankin osto-ohjelmaan on kohdistunut viime aikoina ristiriitaisia odotuksia. Pääjohtaja Ben Bernanke totesi heinäkuun puolivälissä, ettei arvopaperiostoihin perustuvalla määrällisen elvytyksen politiikalla ole mitään ennalta määriteltyä suuntaa. Ostoja voidaan lisätä tai supistaa riippuen siitä, miten taloustilanne kehittyy.

Bernanke linjasi Fedin rahapolitiikkaa puolivuosittaisessa selvityksessään kongressille. Pääjohtaja toisti tuolloin myös kesäkuussa esittämänsä arvion, että 85 miljardin dollarin kuukausittaisia arvopaperiostoja aletaan ehkä vähentää vielä tämän vuoden aikana. Ne saatetaan lopettaa kokonaan ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Talouden kehitys ratkaisee Bernanken mukaan elvytyksen jatkon. Jos työllisyys- ja inflaatiokehitys ei vastaa Fedin odotuksia, arvopaperiostoja voidaan jatkaa ennakoitua pidempään.

Puolet uutistoimisto Bloombergin kyselyyn vastanneista ekonomisteista arvioi taannoin, että Fed ilmoittaa lainaosto-ohjelmansa supistamisesta vasta syyskuussa.

Bernanken ennakoitiin kertovan tällöin kuukausittaisten velkakirjaostojen vähentämisestä 65 miljardiin dollariin nykyisestä 85 miljardista dollarista.

Yksikään Bloombergin haastattelemasta 54 ekonomistista ei uskonut, että Fed päättäisi elvytyksen vähentämisestä jo tämänkertaisessa avomarkkinakomitean kokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?