Tulosjulkistaja Outotecin lasku kääntyi nousuksi - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Outotec kääntyi nousuun – syy voi olla shorttaajissa

Helsingin pörssi on kaupankäynnin edetessä painunut aamun loivasta noususta eilisen päätöstasonsa alapuolelle. Vaihdetuimpana osakkeena liikkui edelleen tänään tuloksensa julkistanut kaivosteknologiayhtiö Outotec, jonka aamun lasku oli kääntynyt selväksi nousuksi.

31.7.2013 15:01 | Päivitetty 31.7.2013 15:03

Kolmen pörssiyhtiön tulosten lisäksi markkinoiden huomio on tänään Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven (Fed), Euroopan keskuspankin (EKP) ja Englannin keskuspankin (BoE) kokousannissa. Fed pitää tiedotustilaisuuden tänään yhdeksältä Suomen aikaa. EKP ja BoE puolestaan kokoontuvat huomenna.

Muualla Euroopassa kauppaa on käyty lähes eilisissä lukemissa. Kello 14.20 Suomen aikaa laaja Stoxx Europe 600 liikkui aavistuksen eilisen päätöstasonsa alapuolella.

Helsingin yleisindeksi oli pakittanut 0,3 prosenttia 6128,49 pisteeseen. Suurimpien yhtiöiden OMXH 25 oli luisunut vajaat 0,4 prosenttia. Vaihtoa oli kertynyt 112 miljoonaa euroa, josta vaihdetuimman Outotecin osuus oli 20,6 miljoonaa euroa.

Outotecin tulosei katastrofi

Kaivosteknologiayhtiö avasi tänään kolmen prosentin alamäessä, mutta iltapäivällä yhtiön osakekurssi oli vahvistunut 2,5 prosenttia. OP-Pohjolan seniorianalyytikko Pekka Spolanderin mukaan sijoittajat toipuivat Outotecin heikentyneestä tuloksesta nopeasti.

Osakkeen heilumista selittää Spolanderin mukaan myös se, että lyhyeksi myytyjen osakkeiden osuus Outotecin koko osakekannasta on merkittävä.

– Finanssivalvonnan eilisten tilastojen mukaan 13 prosenttia osakekannasta oli myyty lyhyeksi. Veikkaisin, että osa shorttaajista on päätynyt sulkemaan positioitaan, mikä aiheuttaa nousupainetta osakkeeseen, Spolander sanoi Taloussanomille.

Outotecin perässä laskussa olivat hissiyhtiö Kone (-1,5 %), tasan kolmessa eurossa liikkunut matkapuhelinyhtiö Nokia (-0,6 %), merimoottoreita valmistava Wärtsilä (-0,6 %) ja konepajayhtiö Metso (-0,5 %). Talvivaara oli kallistunut 13,0 prosenttia vajaaseen 13 senttiin.

Sanoma alamäessäosavuosikatsauksen edellä

Päivän muista tulosjulkistajista Pohjola Pankin aamupäivän 0,7 prosentin nousu oli luiskahtanut 0,6 prosentin laskuksi. Elektroniikan sopimusvalmistaja Incap oli kahden tuhannen euron vaihdolla eilisellä päätöstasollaan.

Huomenna osavuosikatsauksensa julkistava mediakonserni Sanoma oli 2,7 prosentin alamäessä. Analyysipalveluyhtiö Inderes arvioi, että Sanoma kertoo huomenna yhtiön rakenneuudistuksista.

– Yhtiö ei tule julkistamaan vielä valmista suunnitelmaa rakennejärjestelyille, mutta odotamme yhtiöltä lisätietoa mahdollisista järjestelyjen laajuudesta ja aikataulusta, Inderesin analyytikko Sauli Vilén sanoo Nordnetin aamukatsauksessa.

Inderes pitää mahdollisena, että Sanoma yhdistää sanomalehti- ja aikakausliiketoimintonsa ja myy oppimisliiketoimintansa.

Inderes on nostanut eilen tuloksensa julkistaneen ohjelmistoyhtiö Innofactorin osakkeen tavoitehinnan 0,85 eurosta 1,05 euroon. Inderesin suositus on edelleen "lisää". Innofactor oli halventunut 2,1 prosenttia. Niin ikään eilen tuloksestaan kertonut lääkeyhtiö Orionin vaihdetumpi B-osake liikkui Nordean suositusnoston jälkeen prosentin ylämäessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?