Keskuspankki puhuu: Sijoittajan olo kuin koekaniinilla

Sijoittajat ovat viime aikoina tunteneet itsensä rotiksi keskuspankkien koelaboratorioissa, vertaavat suursijoittajat uutistoimisto Bloombergille. Tällä viikolla sijoittajilta kysytään erityisen paljon keskuspankkien tulkintataitoja, kun sekä Yhdysvaltain, Euroopan että Englannin keskuspankit kokoustavat tahoillaan.

Fedin pääjohtajan Ben Bernanken puhetta katsottiin silmä kovana New Yorkin pörssissä.

| Päivitetty

Sijoittajat tuntevat itsensä koe-eläimiksi yrittäessään tulkita keskuspankkien viestejä aikeistaan, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Rahoitusmarkkinoilla on tänä vuonna nähty poikkeuksellisen voimakasta heiluntaa, kun sijoittajat ovat hämmentyneet keskuspankkien rahapolitiikkaa koskevista ohjeista.

– Jos tämä on tiedettä, me olemme pieniä valkoisia laboratorioiden kaneja, kommentoi suurpankki Morgan Stanleyn pääekonomisti Vincent Reinhart, joka vastasi Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven (Fed) strategiasta vuosina 2001-2007.

Esimerkiksi Fed on ohjeistanut sijoittajia rahapolitiikkansa suunnasta vuodesta 2003 lähtien. Finanssikriisin alettua keskuspankkien ulosanti on ollut entistä epäselvempää, koska talouden suuntaa on saatettu hakea vain tietyistä talouden mittareista.

Kun kehitys sitten ei olekaan ollut odotettua, suunnanmuutokset ovat yllättäneet sijoittajat. Tuloksena osakekurssien ja valtionvelkakirjojen korot ovat tehneet rajuakin liikettä ylös ja alas. Samalla keskuspankkien uskottavuus sijoittajien silmissä on heikentynyt.

– Keskuspankeilla ei ole hajuakaan siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Siksi tiettyyn politiikkaan sitoutuminen on riskialtista, sanoi analyysiyhtiö Capital Economicsin Euroopasta vastaava pääekonomisti Jonathan Loynes Bloombergille.

Vilkas keskuspankki-viikko

Tällä viikolla tulkintahaasteita on luvassa poikkeuksellisen paljon, sillä suurimmat keskuspankit Atlantin kummallakin puolen kokoustavat tahoillaan huomisesta torstaihin.

Markkinoilla odotetaan erityisesti Fedin johdon tapaamista, koska Yhdysvaltain keskuspankin on arvioitu ensimmäisenä suurena keskuspankkina vähentävän elvytystä.

Pääjohtaja Ben Bernanke on vakuuttanut Fedin rahapolitiikan pysyvän "joustavana" niin kauan kuin maan taloustilanne sitä vaatii. Fedin kuukausittaiset 85 miljardin dollarin arvopaperiostot ja muu elvytyspolitiikka ovat kasvattanut liikkeellä olevan rahan määrää, ja se puolestaan on valunut erityisesti osakemarkkinoille. Fediltä odotetaan nyt tietoa siitä, milloin keskuspankki vähentää elvytyspolitiikkaansa.

Euroopan keskuspankin torstaista korkokokousta puolestaan pidetään välikokouksena, josta ei odoteta suuria uutisia. Euroopan talouden tahmean tilanteen vuoksi päättäjät ovat kuitenkin halukkaita kokeilemaan uusia toimenpiteitä, joilla vanhan mantereen talouteen saataisiin vauhtia.

Englannin keskuspankki on uudistamassa ohjeistuksiaan. Mark Carneyn johtama keskuspankki on viime aikoina yrittänyt hillitä markkinoiden odotuksia siitä, että rahapolitiikka olisi Yhdysvaltojen tavoin kiristymässä myös Englannissa. 

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?