Caverionin toimitusjohtajan mukaan nyt oli oikea aika jakataumiselle - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pörssi sai uuden yhtiön – "oikea aika jakautumiselle"

YIT-konsernin jakautumisesta syntynyt Caverion listautui tänään Helsingin pörssiin. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan nyt oli hyvä hetki irrottautua rakennusyhtiöstä, sillä samassa yhtiössä olemisesta ei ollut enää hyötyä.

Caverionin toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski.

1.7.2013 13:43 | Päivitetty 1.7.2013 15:39

Tänään kymmeneltä Helsingin pörssitalossa soitettiin kelloa pörssilistautumisen kunniaksi. Pörssin uusi tulokas on nimeltään Caverion.

Listautumisen taustalla on kiinteistökonserni YIT:n jakautuminen kahteen yhtiöön – rakentamiseen keskittyvään YIT:hen sekä energiatehokasta kiinteistötekniikkaa ja siihen liittyviä palveluita kehittävään Caverioniin.

Kelloa soittanut mies, Caverionin toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski, on yhtä hymyä. Helmikuussa aloitettu prosessi tuli vihdoin päätökseensä.

– Nyt oli oikea aika. YIT:ssä oli kaksi erilaista bisnestä, toinen kehittää asuntorakentamista ja asumista, toinen taas miettii viihtyisyyden, energiatehokkuuden ja muiden ratkaisujen kehittämistä. Asiakaskunta ja lähestymiskulmat ovat ihan toiset, Pitkäkoski sanoo.

Synergiaedutloppuivat

Aikaisemmin Caverion oli tuottanut YIT:lle rahaa tonttihankintaa varten, kertoo Pitkäkoski. Tämä oli tarpeen erityisesti 2000-luvun alkupuolella.

– Synergia on ollut tavallaan tasepohjainen eli perustunut kassavirtaan. Caverion on tuottanut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin miljardin euron verran rahaa konsernille, Pitkäkoski toteaa.

– Nyt oli kuitenkin aika erota, kun YIT kykenee omalla kassavirrallaan kasvunsa generoimaan. Olennaista on, että YIT:n Venäjän liiketoiminta on kasvanut niin isoksi.

Hyväosingonmaksaja

Pitkäkosken mukaan jakautuminen vahvistaa Caverionia ja antaa sille tilaa toimia. Caverionin omistajien eduksi Pitkäkoski luettelee kolme asiaa.

–Toimintamme on kassavirtatoimintaa, käytännössä ainoat investoinnit ovat yrityskaupat. Pääelementit ovat tässä, sanoo Pitkäkoski.

– Toiseksi, olemme kasvuyritys, ja kasvua on lännessä, eli siellä missä rakennuskanta on hyvä ja tarvitaan tekniikkaa. Kolmantena, kun olemme kassavirtageneraattori, pystymme olemaan hyvä osingonmaksaja kaiken lisäksi. Ja haluammekin olla, Pitkäkoski summaa.

Näkymätennallaan

YIT antoi viime viikolla tulosvaroituksen. Yhtiö oli aiemmin arvioinut, että liikevoitto kasvaa viime vuodesta, mutta odottaa sen nyt pysyvän ennallaan.

Käytännössä tulosvaroitus annettiin Caverionin odotettua heikomman kehityksen takia. Pitkäkoski ei halua asiaa sen enempää kommentoida.

– Caverionista on annettu loppuvuoden ohjeistus saada käyttökate 50 miljoonaan euroon. Se on voimassaoleva ohjeistus ja sillä siisti, sitä ei ole tarvetta korjata, Pitkäkoski toteaa.

Tulevaisuudensuunnitelmat

Mikä on Caverionin suunta tästä eteenpäin?

– Meillä on tarkoitus kasvattaa Caverionissa pitkäaikaissopimuksia ja vähentää projektitoiminnan suhteellista osuutta. Tänä päivänä meillä on toiminnasta vielä 45 prosenttia projekteja, sitä pitää tulevaisuudessa korjata, sanoo Pitkäkoski.

Töitä on tehtävä paljon. Caverionin kannattavuus on ollut heikohkoa.

– Haasteet ovat tietysti nyt siinä, että tehdään kannattavuuden parantamisohjelmaa niin, että se alkaa selkeästi näkyä, ja saadaan markkinoilta luotettavuutta, Pitkäkoski myöntää.

– Meidän lyhyen aikavälin strategiamme on se, että saadaan kannattavuus ylös pohjoisessa, kasvua Keski–Euroopassa ja design & build -ratkaisuja projektitoiminnassa. Kehitämme myös sekä kestävän kehityksen mukaista energiaa että hiilidioksidipohjaista ajattelua rakennuksille.

(Oikaisu: Caverionin ohjeistus on saada käyttökate 50 miljoonaan euroon. Jutussa luki alunperin 50 prosenttia.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?