Kuusi vaaran firmaa – pörssiin ehkä tulosvaroitussuma - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Kuusi vaaran firmaa – pörssiin ehkä tulosvaroitussuma

Alkuvuosi on monissa suomalaisyhtiöissä osoittautunut toiveita karummaksi. Viime viikolla liikevoittonäkymiään heikentäneen Konecranesin lisäksi kahdeksan yhtiötä on varoittanut näkymistään. Markkinoilla arvellaan, että tulosvaroituksia tulee vielä lisää.

25.6.2013 14:50 | Päivitetty 25.6.2013 18:02

Tutkimusyhtiö Inderes listaa aamukatsauksessaan pörssin potentiaalisia tulosvaroittajia. Listalla ovat lääketukkuri Oriola-KD, lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec, konsulttiyhtiö Pöyry, mediakonserni Sanoma ja rengasvalmistaja Nokian Renkaat.

Nordean osakestrategi Eero Färkkilää Inderesin listaus ei yllätä. Tulosvaroitusten riski on Färkkilän mukaan nyt ilmeinen.

– Huolimatta siitä, että tulokset ovat alkuvuonna jääneet pitkälti pettymyksen puolelle, yhtiöt ovat pääsääntöisesti pitäneet ohjeistuksena ennallaan. Yhtiöiden toimintaympäristö on haastava, joten tulosvaroituksia nähdään mahdollisesti lisää, Färkkilä toteaa Taloussanomille.

Yleisen taloustilanteen valossa yhtiöiden tuloskunto tuskin on muuttunut ainakaan paremmaksi. Kotimainen kysyntä yskii, ja kehittyvien markkinoiden veto on hiipumaan päin. Esimerkiksi Kiinan viimeviikkoiset teollisuuden luottamusluvut olivat pettymys.

– Tulosvaroitusikkuna on nyt auki. Aiemminkin on nähty varoituksia kiireisillä viikoilla ennen tuloskauden alkua, Färkkilä sanoo.

Tiistaina tulosvaroituksen antoi pian jakautuva rakennuskonserni YIT. Yhtiö ennakoi liikevoittonsa jäävän aiemmin arvioitua pienemmäksi.

Cargotec pahimmassa paineessa

Tulosvaroituspainetta on Färkkilän mukaan varsinkin Cargotecilla, jonka osake on halventunut selvästi Konecranesin viime keskiviikon tulosvaroituksen jälkeen.

Nordea Marketsin mukaan Cargotecin kuluvalle vuodelle antama tulosohjeistus saattaa osoittautua liian optimistiseksi.

Inderesin Mikael Rautanen arvioi Cargotecin virallisten näkymien ovat riskirajoilla. Cargotec on arvioinut kuluvan vuoden liikevoiton asettuvan edellisvuoden tasolle, mutta voittotavoite jäi ensimmäisellä neljänneksellä jo 22,5 miljoonaa euroa jälkeen.

Rautanen kuitenkin toteaa markkinoiden jo hinnoitelleen riskiä yhtiön osakkeessa.

Nokian Renkaat ja Oriola-KD kärsivät vaikeuksista Venäjällä, Inderes arvioi.

Oriolaa vaivaavat toimitusvaikeudet, jotka ovat johtaneet markkinaosuuksien pienenemiseen itänaapurissa.

Nokian Renkaita painaa Venäjän automyynnin laskeva suunta. Uusien autojen myynnin laskussa on nähty kaksinumeroisia lukuja.

Yhtiön nykyisen näkymän mukaan kuluvan vuoden liikevoitto ja liikevaihto kasvavat edellisvuodesta, mutta Inderes uskoo liikevaihdon kasvavan vain prosentin, ja tuloksen jäävän tappiolle.

Sanoma on antanut tulosvaroituksen jo alkuvuonna, mutta se ei välttämättä riitä.

– Jos mainonta jatkaa rajua laskuaan, on ohjeistus vaikea saavuttaa. Inderes odottaa Sanomalta lisää säästötoimia, Rautanen kirjoittaa aamukatsauksessa.

Pöyryn tulosvaroitusriski on Inderesin mukaan lievä, ja liittyy ainoastaan liikevaihtotavoitteeseen.

Nordean Färkkilän mukaan tulosvaroituspainetta on myös F-Securella. Tietoturvayhtiötä painaa tutkimusyhtiö Gartnerin arvio, jonka mukaan tietokoneiden myynti jatkaa alamäkeään kuluvana ja ensi vuonna.

– Pienemmistä yhtiöistä olemme nostaneet F-Securen esiin mahdollisena yhtiönä, joka saattaa joutua heikentämään näkymiään, Färkkilä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?