Finnairin ja SAS:n fuusiossa "paljon järkeä"

Tanskalaisanalyytikko Lars Heindorffin mukaan SAS:n ja Finnairin yhdistyminen tuottaisi synergiaetua molemmille. Keskustelu yhdistymisestä alkoi, kun Finnairin toimitusjohtaja väläytti yhdistymistä tanskalaislehti Börsenin haastattelussa.

| Päivitetty

Suomalaisen Finnairin ja pohjoismaisen SAS:n fuusio hyödyttäisi kumpaakin lentoyhtiötä, arvioi tanskalaispankki ABG Sundal Collierin analyytikko Lars Heindorff.

– Fuusiossa olisi paljon järkeä. Yhtiöillä on paljon päällekkäisyyksiä ja yhdistäminen tuottaisi synergiaa, Heindorff sanoo Taloussanomille.

Finnairilla olisi valmiina Aasian-reitit ja SAS:lla laajempi Euroopan-verkosto.

Tanskalaislehti Börsen kertoi tänään, että Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo pitää yhdistymistä SAS:n kanssa mahdollisena.

Yhdistymistä on uumoiltu aiemminkin, mutta aikeet ovat kaatuneet poliitikkojen vastustukseen. Suomen valtio omistaa Finnairista yli puolet.

Juuri mikään ei ole muuttunut aiemmasta.

– Ainoa uusi asia on, että tieto tulee Finnairin johdosta, Heindorff sanoo.

Ruotsalais-tanskalais-norjalaisen SAS:n on povattu menevän yhteen myös saksalaisen Lufthansan kanssa. Heindorffin mukaan SAS:lle fuusio Finnairin kanssa olisi kuitenkin parempi vaihtoehto.

– Lufthansa ostaisi SAS:n vain puolustuksellisista syistä. Yhtiöt tekevät jo läheistä yhteistyötä. Miksi Lufthansa muuten hankkisi jotain, joka sillä jo on, mutta josta se ei joudu maksamaan, Heindorff kysyy.

– Fuusio olisi kiireellinen SAS:lle. Aiemmilla kerroilla SAS on halunnut ostaa Finnairin, mutta nyt heillä ei ole siihen varaa. Hallitusten pitäisi päättää, miten yhtiöiden omistajuus jaettaisiin, hän sanoo.

Ruotsi omistaa SAS:ta 21,4 prosenttia, Tanska ja Norja molemmat 14,3 prosenttia. Suomen omistus Finnairissa on 55,81 prosenttia.

Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtajan Arja Suomisen mukaan Börsenin uutinen esittää faktat väärässä valossa.

Suominen kertoi puhelimitse uutistoimisto Bloombergille, että Vauramon kommentteja ei ole siteerattu oikeassa asiayhteydessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?