Arvopaperi: Antti Herlin rikastui 900 miljoonaa euroa vuodessa

Sijoituslehti Arvopaperi listasi Suomen 50 suurinta osakesalkkua. Antti Herlinin osakeomistuksilla on arvoa jo lähes 2,5 miljardin euron edestä.

Antti Herlin

20.6.2013 12:11 | Päivitetty 20.6.2013 12:20

Kenellä on Suomen arvokkain salkku? Sijoittamisen erikoislehti Arvopaperi selvitti, kenellä on suurin osakeomistus ja miten se on muuttunut kuluneen vuoden aikana.

Yhteensä Suomen viidenkymmenen suurimman osakemiljonäärin Suomi-salkkujen arvo oli kesäkuun alussa hieman yli 10 miljardia euroa.

Listan kärki ei yllätä. Antti Herlin porskuttaa edelleen pörssirikkaiden listan kärjessä, kaukana kaikista muista. Koneen suuromistajan ja Sanoman hallituksen puheenjohtajan salkulle kertyi arvoa kesäkuun alussa 2,4 miljardia euroa. Kasvua tuli kuluneen vuoden aikana lähes 900 miljoonaa euroa.

Hissiyhtiö Koneen osakkeen huikea kasvu nosti myös muiden Herlinin sisarusten salkkuja. Ilkka Herlin tuli toiseksi lähes 900 miljoonan euron salkullaan ja Ilona Herlin neljänneksi neljnneksi lähes 750 miljoonan euron omistuksillaan.

Neljäs sisarus Niklas Herlin ei ole Koneen suuromistaja, mutta hänenkin salkkunsa kasvoi yli 250 miljoonaa euroa, joka riitti kolmanteen sijaan. Niklas Herlinin salkulle tuli arvoa vajaa 800 miljoonaa euroa.

Sijoittajasuvut ja Wahlroos

Herlinien jälkeen top kymppiin yltävät sijoittajasuvut Paasikivistä Hartwalleihin ja Ehrnrootheihin. Väliin – sijalle seitsemän – mahtuu kuitenkin pankkiiri Björn Wahlroos.

Wahrloosin salkku on kasvanut yli 150 miljoonaa euroa reiluun 370 miljoonaan euroon. Kasvun takana on finanssikonserni Sammon osakkeen kova nousu.

Sampo oli kesäkuun alussa yli 70 prosenttia kalliimpi kuin vuotta aiemmin, jonka johdosta Wahlroos on myös suhteellisella arvonnousulla mitattuna osakemiljonääreistä selvästi parhaiten menestynyt.

Peränsukellus

Pörssiomaisuus on ailahtelevaa. Tämän voi todeta muun muassa Paasikiven perhe, jonka salkun arvo oli laskenut vuosi sitten 235 miljoonaa euroa. Menneenä vuonna perheen salkku taas nousi lähes saman verran, 224 miljoonaa euroa.

Pekka Perän salkussa ei sen sijaan ole tällaista korjausliikettä näkyvissä. Vaikeuksissa olevan kaivosyhtiö Talvivaaran pääomistajan salkun arvo romahti vuodentakaisesta 90 miljoonasta 21 miljoonaan, mikä jättää Perän ulos rikkaimman kahdenkymmenen osakemiljonäärin listalta.

Tietoturvamiljonääritja muut tulokkaat

Suomen viidenkymmenen pörssirikkaan listalle mahtuvat myös uudet tulokkaat Ilkka Hiidenheimo ja Hannu Turunen. Hiidenheimo ja Turunen ovat pääomistajia tietoturvayhtiö Stonesoftissa, josta amerikkalainen McAfee teki äskettäin suuren ostotarjouksen.

McAfeen ostotarjouksen takia Stonesoftin osake oli kesäkuun alussa kallistunut nelinkertaisesti vuodentakaisesta.

Myös sijoittajaveteraani Erkki Myllärniemi nousee listalla Stonesoft-omistustensa tuella.

Muita tulokkaita viidenkymmenen suurimman osakesalkun kerhoon ovat yrittäjä ja kiinteistösijoittaja Jorma J. Nieminen sekä lääkäriasema Pulssin myynnillä rikastunut Sakari Alhopuro.

Uusi tulokas on myös keksijä Osmo Suovaniemi, jonka perheen omistama diagnostisia järjestelmiä valmistava Biohit on noussut vuoden aikana raketin lailla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?