Huawein ostolipsahdus nostaa Nokiaa

Helsingin pörssissä osakekauppaa on käyty tänään loivassa alamäessä. Eniten vaihdettu yhtiö, matkapuhelinvalmistaja Nokia hyppäsi selvään nousuun, kun sijoittajat hinnoittelivat yhtiön ostohuhuja.

19.6.2013 15:11 | Päivitetty 19.6.2013 15:12

Nostolaitteita valmistava Konecranes oli puolestaan painunut lähes seitsemän prosentin luisuun. Yhtiö varoitti tämän vuoden tuloksensa jäävän odotuksista.

Laskijoihin oli liittynyt myös Nordea, kun Ruotsin valtio myi liki puolet omistamistaan pankkikonsernin osakkeista.

Helsingissäkin odotetaan tietoja siitä, mitä Yhdysvaltain keskuspankki Fed on tänään päättyvässä kokouksessaan päättänyt. Fedin pääjohtaja Ben Bernanken ennakoidaan kertovan illalla, jatkaako pankki Yhdysvaltain talouden elvyttämistä yhtä laajalla velkakirjojen osto-ohjelmalla kuin tähän mennessä.

– Yksittäisistä liikkeistä huolimatta markkinafokus on siinä, mitä Bernanke tulee puhumaan. Markkinat ovat jo diskontanneet sitä, että supistamista tullaan tekemään, markkinoilta kommentoidaan Taloussanomille.

Muualla Euroopassa kauppaa on käyty myös pienessä laskussa. Laaja Stoxx 600-osakeindeksi oli noin 14.30 0,2 prosentin laskussa.

Puoli kolmen aikaan Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli laskenut 0,3 prosenttia ja suurimpien yhtiöiden OMX 25 0,4 prosenttia. Osakkeita oli vaihdettu 185 miljoonalla eurolla, josta vaihtokärki Nokian osuus oli 65,5 miljoonaa euroa.

Nokian osake oli kallistunut 3,3 prosenttia 2,85 euroon.

Nousun takana ovat spekulaatiot kiinalaisen matkapuhelinvalmistajan Huawein aikeista ostaa Nokia. Huawei kuitenkin kiirehti tänään kiistämään Financial Timesin uutisoiman ostoaikeen.

Tutkimusyhtiö Inderes pitää kiinalaista Lenovoa yhtenä mahdollisena ostajaehdokkaana Nokialle.

– Mikäli Nokia ajautuu ongelmiensa myötä yritysjärjestelyiden kohteeksi, ovat Huawei ja Lenovo potentiaalisia ostajia Nokian palasille. Näitä valmistajia kiinnostaisivat muun muassa yhtiön patenttisalkku, brändi ja jakelukanavat. Rajoittavana tekijänä on Microsoft-yhteistyö, joka olisi todennäköisesti pystyttävä jossain määrin purkamaan, Inderesin analyytikko Mikael Rautanen toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Hänen mukaansa suuremmat yritysjärjestelyt ovat todennäköisempiä, kun Nokia Siemens Networksin omistuksen kohtalo on ensin ratkaistu.

Tulosvaroitus pudottaaKonecranesia

Nostolaitevalmistaja Konecranes varoitti aamulla kuluvan vuoden tuloksensa jäävän aiemmin arvioitua heikommaksi. Myös toisen neljänneksen tulos heikkenee edellisvuodesta. Yhtiön mukaan Laitteet-liiketoiminnan tuloskehitys ei ole ollut toivotulla tasolla.

Yhtiö lupaa uusia tehostamistoimia, joista saadaan tarkempaa tietoa 24. heinäkuuta julkistettavassa osavuosikatsauksessa.

Konecranesin osake lasketteli 6,7 prosentin alamäessä. Se oli vetänyt mukaansa myös lastinkäsittelylaitteita valmistavan Cargotecin, jonka osake oli painunut 3,1 prosenttia.

Ruotsin valtio nosti kovan kysynnän vuoksi Nordea-osakkeidensa myyntimäärän 260 miljoonaan osakkeeseen. Eilen illalla myyntimääräksi kerrottiin 230 miljoonaa osaketta.

Osakkeet myytiin yhteensä 19,5 miljardilla kruunulla eli noin 2,3 miljardilla eurolla. Myyntimäärä vastaa 6,4 prosentin osuutta koko Nordean osakekannasta. Pankin osake oli toiseksi vaihdetuimpana 3,1 prosentin laskussa.

Viisi kuudesosaa Helsingin pörssin isoista yhtiöistä oli iltapäivällä miinuksella. Toimialoista ainoastaan teknologia- sekä öljy- ja polttoaineosakkeet olivat edenneet.

Nokian lisäksi Helsingin harvoja nousijoita olivat muun muassa öljynjalostaja Neste Oil 0,6 prosentilla sekä urheiluvälinevalmistaja Amer Sports 1,3 prosentilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?