Pirteä Nokia pörssipäivän veturina

Osakekauppa Helsingin pörssissä on jatkunut iltapäivällä aamupäivää loivemmassa nousussa. Vaihtokärjessä matkapuhelinyhtiö Nokia oli lähes kolmen prosentin nosteessa.

4.6.2013 16:07 | Päivitetty 4.6.2013 16:03

Pörssin toimialoista indeksiä hilasi plussalle teknologiaosakkeet, joissa nousua oli kertynyt 2,2 prosenttia.

Muualla Euroopassa osakekauppaa käytiin nousutunnelmissa. Laaja Stoxx Europe 600-indeksi oli 0,4 prosenttia maanantain päätöstason yläpuolella.

Noin kello 15.30 Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli noussut 0,1 prosenttia ja OMX 25 -indeksi oli eilisellä tasollaan. Kauppaa oli käyty 144 miljoonalla eurolla, josta Nokiaa oli 17 miljoonaa euroa.

Toiseksi vaihdetuin merimoottoreita ja voimaloita valmistava Wärtsilä oli 2,3 prosentin alamäessä, perässään hissiyhtiö Kone 0,4 prosentin nousussa.

Windows-puhelimienmarkkinaosuus nousussa

Nokian osake oli iltapäivällä edennyt 2,9 prosenttia 2,72 euroon. Kurssinousua siivitti tutkimusyhtiö Kantarin tuore tilasto, joiden mukaan Windows-puhelimien markkinaosuus on maailmanlaajuisesti kasvussa.

Euroopassa Windows-puhelinten osuus kasvoi toukokuuhun mennessä 6,7 prosenttiin viime vuoden 3,7 prosentista. Yhdysvalloissa markkinaosuus kasvoi 3,8 prosentista 5,6 prosenttiin. Kantari arvioi nousun olevan pitkälti Nokian laitteiden ansiota.

Kehitys on Nokialle myönteistä, mutta Windows on markkinaosuuksissa edelleen pitkän matkan päässä Googlen Androidista ja Applen käyttöjärjestelmästä, jotka hallitsevat yli 90 prosenttia markkinoista.

Applen markkinaosuus kasvoi vertailujaksolla Yhdysvalloissa 2,1 prosenttiyksiköllä, mikä on enemmän kuin Windows-laitteilla.

Stora Ensolle suosituslasku

Analyysiyhtiö Inderes kertoi nostaneensa metsäyhtiö Stora Enson osakkeen tavoitehinnan 5,70 euroon aiemmasta 5,50 eurosta. Inderes kuitenkin pudotti osakkeen suosituksen tasolle "vähennä" aiemmalta tasolta "lisää".

Inderes pitää metsäyhtiö UPM:n näkymiä Stora Ensoa vahvempina.

Stora Enson R-osake oli 1,5 prosentin laskussa ja UPM oli painunut prosentin verran.

Rakennuskonserni YIT julkisti tänään konsernin jakautumisen aikataulun ja antoi tulosohjeistuksen toiselle vuosipuoliskolle. Yhtiö arvioi liikevaihdon ja liikevoiton pysyvän tänä vuonna edellisvuoden tasolla.

YIT:stä irtautuva kiinteistöpalveluyhtiö Caverion pyrkii alan johtavaksi yhtiöksi Euroopassa. Tavoitteena on keskimäärin yli 10 prosentin liikevaihdon vuosikasvu vuoteen 2016 ulottuvalla jaksolla.

YIT:n osake oli laskenut 1,1 prosentilla.

Merkittävimpiä nousijoita Nokian lisäksi olivat Pohjola Pankki (+1,3 %) ja Outokumpu (1,5 %).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?