Tutkimusyhtiö Nokiasta: ”Loiston päivät ikuisesti ohi”

”Loiston päivät ikuisesti mennyttä”. Näin tylysti sijoitustutkimusyhtiö Morningstar otsikoi analyytikkonsa näkemyksen Nokian tulevaisuudesta. Menestyivät Windows-puhelimet tai eivät, yhtiö ei usko näkevänsä Nokian paluuta suuruuteen.

| Päivitetty

Nokia myi alkuvuonna 5,6 miljoonaa Lumia-puhelinta, mikä on Morningstarin mukaan ”tyydyttävää”.

– Vaikka yhteistyö saavuttaisi parhaat odotettavissa olevat tulokset, emme usko että Nokia enää saavuttaa entistä valta-asemaansa, Morningstarin Nokia-analyytikko Brian Colello arvioi.

Morningstar ei usko, että Nokian ja Microsoftin edut ovat aidosti yhteneväiset.

Microsoftin tavoitteena on rakentaa kokonainen ekosysteemi. Se tähtää teollisuusmaiden ostovoimaiseen väestöön, jolla on varaa ostaa Microsoftin ohjelmia laitteisiinsa.

Nokia taas haluaa myydä puhelimia, ja sen vahvaa markkina-aluetta ovat kehittyvät taloudet. Niissä kuluttajat hankkivat ehkä halvan älypuhelimen, mutta eivät enää tietokonetta.

Lisäksi Windows Phone -alustaa käyttävät Nokian lisäksi myös Samsung ja muut laitevalmistajat. Eikä kilpailu jää siihen.

– Meistä on hyvin luultavaa, että Microsoft julkaisee jonain päivänä oman puhelimensa, Colello sanoo.

Yhteistyö Microsoftin kanssa ei saattaa olla huono valinta, vaikka Windows-puhelimista tulisi suosittuja. Silloin kilpailu kovenee, eikä Nokia saa enää yhtä korkeita tuottoja yhteistyöstään Microsoftin kanssa.

Androidiin vaihtaminenkaan ei enää palauttaisi Nokiaa vanhaan asemaansa. Android-leiriin Nokia tulisi vuosia muita jäljessä.

Oli käyttöjärjestelmä mikä hyvänsä, laitevalmistaja on heikoilla.

Älypuhelinbisneksessä lisäarvo päätyy käyttöjärjestelmien prosessorien suunnittelijoille eikä puhelinvalmistajille, Morningstar uskoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?