"Maailman paras pyramidihuijaus" kiehuu – tilintarkastaja eroaa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

"Maailman paras pyramidihuijaus" kiehuu – tilintarkastaja eroaa

Kohu luontaistuoteketju Herbalifen ympärillä ei ota laantuakseen. Tiistaina kaupankäynti yhtiön osakkeella pysäytettiin yllättäen.

9.4.2013 17:16 | Päivitetty 9.4.2013 18:57

Tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö KPMG lopettaa sopimuksensa luontaistuoteketju Herbalifen kanssa. Tilintarkastusyhtiö ilmoitti asiasta tiistaina. Jo aiemmin päivällä asiasta uutisoi sanomalehti The New York Times.

New Yorkin pörssi viivästytti tiistaina kaupankäynnin aloittamista Herbalifen osakkeella, koska yhtiöltä odotettiin merkittäviä uutisia. Kaupankäynti osakkeella käynnistettiin myöhemmin. Osakkeen arvosta oli hävinnyt noin 1,9 prosenttia klo 18.45 Suomen aikaan.

Tiistaiset tapahtumat ovat jatkoa maanantain uutisille. KPMG kertoi eilen erottavansa yhtiön losangelesilaisen osakkaan, koska tämä oli vuotanut sisäpiiritietoja useista Yhdysvaltain länsirannikon yhtiöistä.

KPMG ei nimennyt potkut saanutta osakastaan. Los Angelesissa pääkonttoriaan pitävä luontaistuoteketju oli kuitenkin yksi KPMG:n merkittävistä asiakkaista alueella.

Herbalife kommentoi jupakkaa omalla tiedotteellaan. Siinä yhtiö kiisti, että KPMG:n lopettamisella olisi mitään tekemistä yhtiön tilintarkastuskäytäntöjen tai yhtiön johdon luotettavuuden kanssa.

Herbalife on ollut jo pitkään poikkeuksellisen näkyvän sijoitussodan kohteena. Viime vuoden lopussa tunnettu suursijoittaja Bill Ackman alkoi spekuloida Herbalifen osakkeiden hinnanlaskulla ja väitti firmaa pyramidihuijaukseksi.

Ackman syyttää yhtiötä siitä, että se suuntaa enemmän rahaa uusien myyjien rekrytointiin kuin tuotteidensa myyntiin. Yhtiö on kiistänyt Ackmanin väitteet.

– Tämä on maailman historian parhaiten johdettu pyramidihuijaus, Ackman sanoi Los Angeles Times -lehden mukaan.

Tammikuussa toinen merkittävä yhdysvaltalaissijoittaja Carl Icahn asettui sen sijaan julkisesti Herbalifen tueksi.

Uutistoimisto Reuters ei tavoittanut Icahnia, Ackmania tai Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovaa SEC-virastoa kommentoimaan tapahtumia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?