NSN kypsä lentämään pesästä: Mitä tekee Nokia?

Nokia ja Siemens ovat ensi kuun alusta lähtien periaatteessa vapaita myymään omistuksensa NSN-verkkoyhtiöstään. Käytännössä asia ei ole niin yksinkertainen.

| Päivitetty

Matkapuhelinvalmistaja Nokian ja saksalaisen Siemensin puoliksi omistaman verkkoyhtiön Nokia Siemens Networksin tulevaisuus on ollut vilkkaan kannunvalannan kohteena.

Nokian ja Siemensin välinen omistajasopimus on katkolla huhtikuun alussa. Siemens on jo ilmoittanut, että se haluaa eroon omasta puolikkaastaan.

Viime viikolla Siemensin rahoitusjohtaja kertoi sijoittajatilaisuudessa, ettei Siemensillä ole aikomusta jäädä omistajaksi NSN:iin. Hänen mukaansa irrottautumisen pitäisi tapahtua tänä vuonna, vaikka heti ei vielä tapahtuisikaan mitään.

Nokia on puolestaan todennut, että yksi vaihtoehto on viedä kannattavuuttaan parantanut NSN pörssiin.

Viime kuussa uutistoimisto Bloombergin nimettömät lähteet kertoivat, että Nokia olisi ollut yhteydessä verkkovalmistaja Alcatel-Lucentiin. Yhdessä nämä ostaisivat Siemensin ulos verkko-Nokiasta.

– Tuntuu siltä, että aika monta vaihtoehtoa on avoinna, Inderesin analyytikko Mikael Rautanen sanoo Taloussanomille.

– Rajun saneerauskuurin jälkeen NSN alkaa olla kypsä mahdollisia järjestelyjä varten. Yhtiön huono kunto ei ole enää esteenä ottaa mukaan ulkopuolista omistajaa tai sijoittajaa. Alcatel-Lucent -kuvion myötä Nokia investoisi lisää yhtiöön.

Nordean analyytikko Sami Sarkamies arvioi, että ostajan löytäminen Siemensin puoliskolle ei välttämättä ole helppoa.

– Jos mietitään teollista ostajaa, kuten Samsungia, ei puolikas yhtiöstä ole niin kiinnostava, varsinkaan jos toinen puolisko ei välttämättä tule koskaan myyntiin.

Tappiotehtaastakuoriutui kassakone

Nokia ja Siemens selvittivät jo pari vuotta sitten pääomasijoittajien kiinnostusta NSN:iin. Tällöin tarpeeksi kiinnostavaa ostajaehdokasta ei löytynyt.

Tämän jälkeen NSN on parantanut asemiaan verkkomarkkinoilla ja muuttunut Nokialle riippakivestä kassakoneeksi.

– Tilanne on muuttunut selvästi vuoden, parin takaiseen verrattuna. Nokialla ei ole enää NSN:n kanssa mitään kiirettä, vaan se voi katsoa rauhassa, miten tilanne kehittyy, Sarkamies arvioi.

– Aikaisemmin, kun NSN ei tehnyt positiivista tulosta, sitä piti välillä pääomittaa. Yhtiö oli Nokialle näin ylimääräinen rasite. Nyt se taas tukee vaikeuksissa olevan Nokian kannattavuutta.

Pidemmällä aikavälillä on edelleen avoin kysymys, miten yhtiö pystyy pitämään pintansa markkinajohtaja Ericssonia ja kiinalaista Huaweita vastaan. Toistaiseksi NSN:llä menee kuitenkin mukavasti, toisin kuin Nokialla.

– Niin kauan kuin Nokialla on nykyinen tilanne älypuhelimiensa kanssa, NSN:n nykyinen omistusjärjestely sopinee Nokialle hyvin, Sarkamies sanoo. 

NSN:n johtokunnan jäsen René Svendsen-Tune arvioi helmikuussa Taloussanomien haastattelussa, että NSN on nykyisin itsenäisenä yhtiönä "vahvassa asemassa" ja riippumaton omistajiensa rahoituksesta. Tase kestäisi myös yritysostot.

– Kannattavuusparannuksen myötä kassavirta on kääntynyt Nokiaan päin. Vielä viime vuonna liikkui sellaisia käsityksiä, että Nokia pyrkisi irtautumaan yhtiöstä ja rahastamaan omistustaan, jotta Nokian kassalle saataisiin täytettä, Inderesin Rautanen toteaa.

Hänen mukaansa NSN:n vieminen pörssiin jollain aikavälillä on edelleen mahdollista.

– En usko, että annilla lähdettäisiin välttämättä keräämään pääomia. Veikkaisin, että kyseessä olisi enemmänkin sellainen anti, jossa vanhat omistajat myyvät osakkeitaan.

Siemensin kärsivällisyys ei välttämättä riitä tähän.

– Ongelma listautumisen kanssa on se, että se tapahtuisi todennäköisesti vasta ensi vuonna, kun taas Siemensillä tuntuu olevan kova kiire irtautua, Sarkamies arvioi.

Hänen mukaansa Nokialla voi olla kiinnostusta lisätä omistustaan NSN:ssä. Osingonmaksun väliin jättänyt Nokia pystyisi hankkimaan jonkun verran osakkeita Siemensiltä. Myös NSN:llä itsellään on kassavaroja, joita voitaisiin käyttää osake-ostoihin.

– Varmaan miljardi euroa saataisiin näin kasaan, mutta kun NSN:n puolikkaan arvo on kolme, neljä miljardia, ei tämä vielä riitä Siemensin ulos ostamiseen, Sarkamies sanoo.

Mahdollinen ratkaisu voisi olla mukaan tuleva pääomasijoittaja, jonka pitäisi kuitenkin hyväksyä Nokian pysyminen mukana omistajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?