Helsingin pörssi laskussa Kyproksen, Yhdysvaltain ja euroalueen talouskehityksen takia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nämä kolme syytä painavat pörssiä tänään

Helsingin pörssi oli laskussa keskiviikkona iltapäivällä. Osakekursseja painaa kolme seikkaa: Kypros, Yhdysvaltain yritysuutiset ja euroalueen ostopäällikköindeksit..

21.3.2013 14:59 | Päivitetty 21.3.2013 14:53

Osakkeet laskivat laajana rintamana keskiviikkona Helsingissä. Harvoja nousijoita olivat vaihtokärki Nokia ja lääkeyhtiö Orion.

Koko Euroopassa pörssejä painaa kolme seikkaa. Kyproksen tilanne, huonot uutiset eilen Yhdysvalloista sekä tuoreet luvut euroalueen talouskehityksestä.

– Euro ja Kyproksen tilanne on pääteema. Sen lisäksi pienempi huomio Jenkeistä on, että yhtiöiltä tuli huolestuttavia tietoja. Fedex, jota pidetään jonkunlaisena mittarina maailmantalouden tilasta, kertoi huonoja uutisia, samoin Caterpillar ja Oracle. Siihen päälle tulivat vielä euroalueen ostopäällikköindeksit, osakestrategi Kristian Tammela pankkikonserni Nordeasta sanoo Taloussanomille.

Kyproksen tilannetta ei ole ratkaistu sen jälkeen, kun saarivaltion parlamentti hylkäsi tiistaina maalle tarjotun tukipaketin. Kuriiriyhtiö FedEx varoitti toukokuun lopussa päättyvän tilivuoden tuloksensa jäävän ennustetusta. Euroalueen palvelualojen ja teollisuuden ostopäällikköindeksit jäivät odotetusta maaliskuussa.

– Kun ottaa huomioon kaikki tekijät, markkinat ovat pitäneet kohtuullisen hyvin, Tammela sanoo.

Laaja Stoxx Europe 600 -indeksi oli painunut 0,6 prosenttia kello 14.25 Suomen aikaa.

Helsingissä pörssin yleisindeksi OMXH oli laskenut 0,8 prosenttia eilisestä. Suurien yritysten kurssikehitystä kuvaava OMXH 25 oli saman verran pakkasella.  Osakkeita oli vaihdettu 170 miljoonalla eurolla.

Matkapuhelinyhtiö Nokian osake oli kallistunut puoli prosenttia 2,62 euroon. Investointipankki Morgan Stanley arvioi, että Nokialla on mahdollisuus irtautua verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksista, josta Nokia omistaa puolet.

Iltapäivällä nousussa oli myös lääkeyhtiö Orion, jonka B-osake oli kivunnut 1,6 prosenttia. Orionista irtosi eilen osinko, ja yhtiö kertoi tänään tuloksia uuden Parkinsonin taudin lääkkeen testauksen etenemisestä.

Laskijoita laajallarintamalla

Kaivosyhtiö Talvivaara jatkoi luisuaan ja oli painunut kuusi prosenttia. Yhtiön osake on vajonnut lähes 30 prosenttia viikossa. Talvivaaran merkintäosakeanti alkoi maanantaina.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on lisännyt omistustaan kaivosteknologiayhtiö Outotecissä ja omistaa siitä nyt hieman yli 10 prosenttia. Helmikuun lopussa omistus oli 9,4 prosentissa. Outotecin osake oli 2,8 prosenttia miinuksella.

Teknologiakonserni Wärtsilä oli 1,2 prosenttia pakkasella. Pohjamaan käräjäoikeus katsoo Wärtsilä Finlandin entisen johtajan syyllistyneen lahjontaan. Wärtsilän mukaan yhtiö on tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa jutun selvittämisessä.

Laskussa oli myös tekstiili- ja muotoilukonserni Marimekko, jonka osa oli 0,6 prosenttia miinuksella. Yhtiö kertoi aikovansa lopettaa Sulkavan ja Kiteen tehtaansa. Työpaikan menetys uhkaa enintään 60 työntekijää. Toimitusjohtaja Mika Ihamuotila sanoi, että tehtaat ovat olleet kannattamattomia jo pitkään.

Lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotecin, lääketukkuri Oriola-KD:n ja rakennusyhtiö SRV:n osakkeista irtosi osinko, mikä painoi niiden kurssit miinukselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?