Morgan Stanley: Nokialle hyvä aika irrota NSN:stä

Amerikkalaispankin mukaan olosuhteet markkinoilla ovat nyt suotuisat, jos Nokia haluaa irtautua yhteisyritys Nokia Siemensistä.

21.3.2013 14:51 | Päivitetty 21.3.2013 15:00

Matkapuhelinyhtiö Nokian mahdollisuudet irtautua yhteisyritys Nokia Siemens Networksista (NSN) ovat lisääntyneet markkinaolosuhteiden parannuttua, arvioi yhdysvaltalaispankki Morgan Stanley.

Pankki arvioi verkkolaitteita valmistavan NSN:n markkina-arvoksi 6,5 miljardia euroa, mikä Nokian osalta olisi 0,80 euroa osakkeelta. Morgan Stanleyn mukaan markkinoiden näkemys teleoperaattoreiden verkkoinvestointien ja NSN:n liikevaihdon kehityksestä on parantunut.

Samaan aikaan NSN on kasvattanut viime vuosina markkinaosuuksiaan ja kohentanut kannattavuuttaan ja kassavirtaansa.

Onko muutospysyvää?

Morgan Stanley epäilee kuitenkin muutoksen pysyvyyttä ja viittaa siihen, ettei NSN:llä ole samanlaisia skaalaetuja kuin Ericssonilla tai Huaweilla.

Nokian ja Siemensin välinen omistajasopimus on katkolla huhtikuussa, mikä lisää omistusjärjestelyjen mahdollisuutta. Siemens on jo ilmoittanut, että se haluaa eroon omasta puolikkaastaan ja Nokian on huhuttu pohtivan samaa.

Morgan Stanleyn mukaan sekä Siemensille että Nokialle olisi parasta irrottautua kokonaan puoliksi omistamastaan NSN:stä, mutta yhtiöön kohdistuvien investointien varmistamiseksi kumpaakin tai ainakin jompaa kumpaa voidaan tarvita vähemmistöomistajana.

NSN:n liiketoiminta on kääntynyt voitolliseksi, mikä on lisännyt arvioita, joiden mukaan yhtiö olisi listautumassa pörssiin. Nokia on todennut, että listaus on yksi mahdollinen vaihtoehto.

Kesällä 2011 Nokia ja Siemens ilmoittivat kartoittaneensa pääomasijoittajien kiinnostuksen NSN:ään. Kartoituksen tuloksena yhtiöt päättivät jatkaa verkkolaiteyhtiön omistajina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?