Helsingin pörssi maltillisessa nousussa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pankkiosakkeet painuvat Helsingin pörssissä

Helsingin pörssissä osakkeet olivat nousussa tiistaina iltapäivällä. Pankkiosakkeet olivat kuitenkin laskussa Kyproksen tilanteen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi.

19.3.2013 15:04 | Päivitetty 19.3.2013 14:59

Tiistaina iltapäivällä osakekauppaa käytiin loivasti nousevin kurssein Helsingin pörssissä vaihtokärjen johdolla. Kaivosyhtiö Talvivaara jatkoi eilistä laskuaan. Kyproksen tukipaketin myötä esille noussut talletussuojaan liittyvä epävarmuus painoi pankkiosakkeita. Nousussa oli sen sijaan muun muassa suositusnoston saanut teräsyhtiö Rautaruukki.

Epävarmuutta markkinoilla aiheuttaa edelleen Kyproksen tukipaketin kohtalo. Tuoreimpien talouslehti Financial Timesin tietojen mukaan saarivaltion parlamentti aikoo tänään äänestää ehdotuksesta, jossa alle 20 000 euron talletukset ovat kertaluonteisen talletusveron ulkopuolella.

Kyproksen tukipakettiin sisältyvä suunnitelma panna kyproslaisten talletukset verolle on varjostanut osakemarkkinoita eilisestä lähtien. FT:n mukaan Kyproksen parlamentti äänestänee tukipakettia vastaan.

Muualla Euroopassa osakkeet olivat vienossa laskussa. Laaja Stoxx Europe 600 -indeksi oli painunut 0,1 prosenttia. Kontrasti Aasian pörsseihin oli tänään suurta. Tokiossa Nikkei 225 -indeksi nousi eilisen selvän alamäen jälkeen kaksi prosenttia.

Noin kello 14.20 Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli kohonnut 0,4 prosenttia, suuryhtiöiden OMXH 25 -indeksi puoli prosenttia. Vaihtoa oli kertynyt 159 miljoonaa euroa.

Talletusvero painaapankkiosakkeita

Matkapuhelinyhtiö Nokia oli pörssin vaihdetuin osake. Nokia oli kallistunut eilisestä 0,8 prosenttia 2,60 euroon.

Talletussuojaan liittyvä epävarmuus on painanut pankkiosakkeita. Pohjola Pankin osake on heikentynyt puoli prosenttia ja Nordean ja Aktian 0,7 prosenttia. Finanssikonserni Sammon ja Ålandsbankenin osakkeet olivat sen sijaan 0,9 ja 1,1 prosentin nousussa.

Teknologiakonserni Metso ilmoitti eilisen tapaansa uudesta pehmopaperilinjatoimituksesta, tällä kertaa Chileen. Tilauksen arvoa ei julkistettu. Metson osake oli painunut 0,4 prosenttia.

Norjalainen investointipankki ABG Sundal Collier nosti teräsyhtiö Rautaruukin sijoitussuosituksen tasolle "osta". Entinen suositus oli "myy". Rautaruukin osake oli kallistunut 0,8 prosenttia.

Metsäyhtiö Stora Enson R-osake oli painunut 0,2 prosenttia. Ylen uutisten mukaan yhtiön uusi aluevaltaus, Hartolan talotehdas on täydessä tuotantovauhdissa kesällä. Tehdas on perustettu toimintansa lopettaneen Finndomon tiloihin ja työllistää noin sata henkilöä.

Talvivaaranluisu jatkuu

Kaivosyhtiö Talvivaaran osake on jatkanut eilistä alamäkeään. Iltapäivällä osaketta vaihdettiin 5,2 prosenttia eilistä halvemmalla. Eilen osake rojahti miltei 14 prosenttia. Talvivaaran osakeannin kolmiviikkoinen merkintäaika alkoi eilen ja samalla alkoi pörssikauppa merkintäoikeuksilla.

Kiinteistösijoitusyhtiö Technopolis harkitsee hybridilainan liikkeeseenlaskua lähiaikoina. Yhtiön suunnitelmien mukaan lainan pääoma voisi olla 50-60 miljoonaa euroa. Technopolisin osake oli heikennyt 0,3 prosenttia.

Suuryhtiöistä laskussa olivat öljynjalostaja Neste Oil ja kemianyhtiö Kemira. Laskussa olivat myös osingonjakajat kiinteistösijoitusyhtiö Sponda ja rakennus- ja ympäristötekniikan järjestelmiä toimittava Uponor.

Miljoonavaihdon osakkeista eniten oli noussut pakkausvalmistaja Huhtamäki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?