Helsingin pörssi laskussa Kyproksen tukipaketin takia. - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Helsingin pörssi "punastelee" Kyproksen talletusveron takia

Helsingin pörssissä osakekurssit laskivat maanantaina iltapäivällä. Markkinoilla "punastelua" aiheuttaa Kyproksen talletusvero. Jyrkimmässä laskussa oli merkintäosakeantinsa aloittanut Talvivaara, nousussa positiivisen tulosvaroituksen antanut Turvatiimi.

18.3.2013 15:11 | Päivitetty 18.3.2013 15:21

Pörssiviikko alkoi Helsingissä alakuloisissa tunnelmissa. Viikonloppuna sovittu Kyproksen tukipaketti hermostuttaa markkinoilla, ja pörssit olivat laskussa kautta Euroopan. Myös Aasiassa päädyttiin selvälle miinukselle.

Kyproksen tukipaketissa euromaat päättivät ensi kertaa puuttua tallettajien rahoihin. Markkinoilla pelätään, että kyseessä on ennakkotapaus, jota sovelletaan myös muualla.

– Apupaketin mukana tuleva talletusvero on pääsyy, minkä takia tänään on vähän punasteltu. Taustalla on osakemarkkinoiden aika vahva alkuvuosi, herkkyyttä voittojen kotiuttelulle on, osakestrategi Eero Färkkilä Nordeasta sanoo Taloussanomille.

Färkkilä arvelee lähipäivien kehityksen riippuvan pitkälti Kyproksen tilanteen kehittymisestä. Saarivaltion parlamentti lykkäsi tänään äänestystä tukipaketista huomiselle.

Noin kello 14.30 Suomen aikaa Euroopan pörssien kehitystä laajasti mittaava Stoxx Europe 600 -indeksi oli heikentynyt 0,7 prosenttia.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli 1,1 prosentin laskussa, kuten myös suuryhtiöiden OMXH 25 -indeksi. Osakkeita oli vaihdettu 186 miljoonalla eurolla.

Talvivaara syöksyssä,Turvatiimi kipuaa

Vaihtokärki Nokian osakkeita vaihdettiin 2,55 eurolla, prosentin perjantaista halvemmalla. Matkapuhelinyhtiön markkina-arvo on kutistunut selvästi ja osake poistuu tänään Euro Stoxx 50 -indeksistä.

Turkkilainen Hayat Kimya A.S. -yhtiö on tilannut teknologiakonserni Metsolta kaksi pehmopaperivalmistuslinjaa. Tilauksen arvoa ei julkistettu. Metson osake oli 1,7 prosenttia pakkasella.

Lastinkäsittelylaitteita valmistavan Cargotecin tytäryhtiö Hiab saa Euroopan unionilta 1,4 miljoonaa euroa rahoitusta yhteistutkimusprojektiin kolmen Puolasta ja Ruotsista olevan akateemisen kumppanin kanssa. EU-raha ei paisuttanut Cargotecia, jonka B-osake oli 1,3 prosenttia pakkasella.

Nordean osake luisui 1,3 prosentin tahtia. Konserni on nimittänyt vähittäispankin johtajaksi, johtoryhmän jäseneksi ja Ruotsin maajohtajaksi Lennart Jacobsenin. Vähittäispankin nykyinen johtaja Michael Rasmussen siirtyy konsernijohtajaksi tanskalaiseen rahoitusalan yritykseen.

Pörssin kovinta laskuvauhtia piti kaivosyhtiö Talvivaara, jonka osake oli lasketellut perjantaista 10,1 prosenttia. Talvivaaran osakeannin kolmiviikkoinen merkintäaika alkoi tänään. Samalla alkoi myös kaupankäynti merkintäoikeuksilla pörssissä.

Laskussa olivat myös mediakonserni Sanoma sekä osingonjakajat rakennusyhtiö YIT ja ohjelmistoyhtiö Solteq.

Positiivisen tulosvaroituksen antanut Turvatiimi oli kasvattanut arvoaan kolmanneksen. Turva-alan yhtiö arvioi, että sen liiketulos on kuluvana vuonna selvästi parempi kuin viime vuonna.

Jäte- ja kiinteistönhuoltoyhtiö Lassila & Tikanoja on jatkanut Outokummun Tornion tehtaan huoltosopimusta. Lassila & Tikanojan osake oli 0,1 prosenttia plussalla.

Miljoonavaihdon osakkeista nousussa olivat hissilaitevalmistaja Kone ja kiinteistösijoitusyhtiö Citycon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?