Ekonomisti: Italian pattitilanne myrkkyä markkinoille - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Italian pattitilanne myrkkyä

Euroopan pörssit laskevat ja euro heikkenee. Italian vaalijumi on myrkkyä markkinoille.

Pier Luigi Bersani johtaa keskusta-vasemmistoa, ja puolue sai ennakkotietojen mukaan noin kolmanneksen äänistä. Hallitusneuvotteluista odotetaan hyvin vaikeita.

26.2.2013 11:50 | Päivitetty 26.2.2013 12:59

Italian parlamenttivaalien tasaväkinen vaalitulos lietsoo epävarmuutta markkinoille, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Hän ennustaa, että euroalueen kolmanneksi suurin talous ajautuu uusiin vaaleihin.

– Markkinoiden ensireaktio gallupien perusteella oli positiivinen. Siten pattitilanne on negatiivista näkymien kannalta, Kuoppamäki sanoo. 

Eilen alkuillasta julkaissut ovensuukyselyt povasivat Pier Luigi Bersanin johtamalle keskusta-vasemmistolaiselle koalitiolle voittoa Italian kaksipäiväisissä vaaleissa. Ennakkotiedot laskivat eilen Italian valtionlainojen korkoja ja nostivat pörssejä Euroopassa.

Tänään aamulla Italian tasainen vaalitulos on painanut euroa ja osakekursseja Aasian markkinoilla. Myös Helsingin pörssi avautui laskuun.

Keskusta-vasemmisto ja entisen pääministerin Silvio Berlusconin keskustaoikeisto saivat kumpikin noin kolmanneksen äänistä sekä parlamentin alahuoneeseen että ylähuoneeseen.

Virkamieshallitus ja uudet vaalit

Kuoppamäki arvioi, että Italiaan ei saada muodostettua vahvaa uudistuksiin ja säästötoimiin kykenevää hallitusta. Vallan ottanee virkamieshallitus, jonka poliittinen mandaatti on heikko.

– Italiassa ajaudutaan uusiin vaaleihin melko pian. Se lietsoo epävarmuutta, joka on markkinoille myrkkyä.

Nykyisen pääministerin Mario Montin keskusta joutui tyytymään noin kymmenen prosentin äänimäärään. Se on Kuoppamäen mukaan osoitus siitä, että Montin säästölinjalle ei ole italialaisten laajaa kannatusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?