Analyytikko: Anti tuo Talvivaaran velkaantumisasteen alle sadan prosentin

Talvivaaran suunnittelema 260 miljoonan euron merkintäetuoikeusanti laskee yhtiön velkaantumisasteen alle sadan prosentin. Sillä yhtiö selviää myös toukokuussa erääntyvästä 77 miljoonan lainaerästä.

14.2.2013 14:57 | Päivitetty 14.2.2013 15:09

Talvivaaran suunnittelema 260 miljoonan euron merkintäetuoikeusanti vastaa odotuksia siinä mielessä, että anti vetää yhtiön velkaantumisasteen sadan prosentin alapuolelle, arvioi sijoituspalveluyhtiö FIM:n analyytikko Markus Liimatainen.

Antia jo pitkään ennakoitunut Liimatainen arvioi ennen tänään julkistettua loppuvuoden tulosta, että annilla haettaisiin 200 miljoonaa euroa. Rahoitustarvetta kasvattivat kuitenkin loka-joulukuulta kertyneet kovat tappiot. Yhtiön tappio ennen veroja paisui viimeisellä neljänneksellä 70,8 miljoonaan euroon. Liiketappiota kertyi 57 miljoonaa euroa.

Liimatainen pitää antiin ryhtymisen pääasiallisena syynä toukokuussa erääntyvää 77 miljoonan euron lainaa. Lisäksi rahoituksen saaminen lainamarkkinoilta nykyisellä 184 prosentin velkaantumisasteella on kiven alla.Viimesyksyinen jätevesivuoto on syönyt tuntuvasti Talvivaaran kassaa, jossa oli vuoden lopussa 36 miljoonaa euroa.

Kipsisakka-allasvuotorumensi tulosta

Kaivosyhtiön loppuvuoden liiketulos oli ennustettua huonompi. Liimataisen mukaan tätä selittää se, että tuloksessa näkyy kipsisakka-altaan vuotoon liittyviä kustannuksia ja niiden varalle tehtyjä varauksia. Muun muassa puhdistustöihin ja jätevesien käsittelyyn liittyviä varauksia kirjattiin yli 20 miljoonalla eurolla.

Liimatainen huomauttaa, etteivät kyseiset summat liity jatkuvaan liiketoimintaan. Siksi niitä voisi ajatella myös kertaluonteisina erinä.

– Talvivaaralla on tapana raportoida kaikki EBIT:inä (tulos ennen veroja ja rahoituskuluja). Yhtiö ei kikkaile kertaerillä. Mutta nyt ne ovat siellä ja liikevoitto näyttää tämän vuoksi rumalta, Liimatainen sanoo Taloussanomille.

Kassavirtaa raportointitapa ei tietenkään muuta, hän huomauttaa.

Kuluvalle vuodelle annettuja tuotanto-odotuksia Liimatainen pitää odotetunlaisina. Talvivaara asetti tavoitteeksi 18 000 tonnin nikkelin tuotannon ja 39 000 tonnin sinkin tuotannon.Tavoitteisiin pääsy ei kuitenkaan välttämättä tarkoita kannattavuutta, analyytikko arvioi.

– Jos nikkelin hinta on tällä tasolla ja euron ja dollarin suhde pysyy nykyisenlaisena, liiketappiota tulee edelleen, Liimatainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?