Rahoitusmarkkinoiden rauhoittuminen ei ole välittynyt reaalitalouteen - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Onko pahin ohi eurokriisissä?

Europäättäjät vakuuttavat pahimman olevan ohi eurokriisissä. Rahoitusmarkkinat vaikuttavatkin rauhoittuneen. Reaalitalouden mittarit kertovat kuitenkin toista tarinaa.

11.1.2013 14:20 | Päivitetty 11.1.2013 21:07

Eurojohtajat kuten talouskomissaari Olli Rehn ja euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ovat vakuuttaneet pahimman olevan ohi eurokriisissä. Jos tarkastellaan rahoitusmarkkinoiden kuumemittareita, kriisi näyttääkin helpottuneen.

Viime kesänä Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi lupasi tehdä kaikkensa euron eteen. Sen jälkeen esimerkiksi Saksan ja Espanjan kymmenvuotisten valtionvelkakirjojen korkoero on supistunut 3,34 prosenttiyksikköön. Korkeimmillaan se on vuoden aikana ollut 6,28 prosenttiyksikköä.

Torstaina Draghi varoitti EKP:n korkokokouksen jälkeen, että talousnäkymien riskit ovat yhä alaspäin. Toisin sanoen euroalueen taantuma voi yhä syvetä.

Draghi sanoi myös, että talouden pitäisi alkaa elpyä loppuvuonna. Toivottavasti näin käy. Reaalitalouden mittarit eivät anna syytä moiseen uskoon.

Ostopäällikköindeksitlasku-uralla

Teollisuuden näkymistä kertovat ostopäällikköindeksit (PMI) ovat edelleen alle vuoden 2011 syksyn, jolloin euron tulevaisuus näytti olevan vaakalaudalla. Euroalueella teollisuuden PMI näytti joulukuun lopussa lukemaa 46,1. Saksassa vastaava lukema näyttää 46,0:ta, Ranskassa 44,6:ta.

Alle 50:n menevä lukema kertoo, että teollisuudessa uskotaan talouden supistuvan. Sekä euroalueen että Euroopan kahden mahtimaan PMI:t ovat laskeneet yhtäjaksoisesti viime vuoden alusta. Tuolloin teollisuuden näkymiä paransi hetkellisesti EKP:n pankeille tarjoama LTRO-rahoitusoperaatio. Elo–syyskuussa ostopäällikköindeksit nytkähtivät ylöspäin Draghin puheiden ja EKP:N OMT-velkakirjaosto-ohjelman takia.

Työttömyyskasvaa

Synkempää viestiä eurokriisin jatkumisesta kertovat euroalueen ja kriisimaiden työttömyysluvut. Kahdessa vuodessa euroalueen työttömyys on kohonnut reilusta kymmenestä prosentista joulukuun lopun 11,8 prosenttiin.

Espanjan työttömyysaste nousi marraskuussa 26,6 prosenttiin vuodentakaisesta 22,9 prosentista. Kreikassa työttömyys kasvoi kuusi prosenttiyksikköä 26,8 prosenttiin.

Nuorisotyöttömyysluvut ovat yleistä työttömyyttä huolestuttavampia. Espanjassa nuorisotyöttömyys kasvoi vuodessa kahdeksan prosenttiyksikköä huimaan 56,5 prosenttiin, Kreikassa yhdeksän prosenttiyksikköä 57,6 prosenttiin. Kriisimaiden nuorista harva ajattelee pahimman olevan ohi.

Eurokriisin aikana on nähty toivopiikkejä aina, kun EKP on toiminut. Pitkälle EKP:n toimet eivät ole kuitenkaan vielä kantaneet.

Draghi arveli torstaina, että talouden pitäisi elpyä asteittain, kun EKP:n toimet alkavat vaikuttaa taloudessa. Toivottavasti näin käy.

Rahoitusmarkkinat vaikuttavat rauhoittuneen. Reaalitaloudessa pahimman ei voi sanoa olevan ohi.

Euroalueen reaalitalouden kehitys | Infographics

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?