Suomalaisrahastojen vuosi suotuisa - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Harvinainen luku viime vuodelta – joka kuukausi plussalla

Suomalaiset sijoitusrahastot keräsivät viime vuonna kiitettävästi pääomia. Myönteisen kurssikehityksen lisäksi myös nettomerkinnät lisääntyivät.

10.1.2013 12:29 | Päivitetty 10.1.2013 12:32

Viime vuoden markkinakehitystä tänään esitelleen Finanssialan keskusliiton (FK) mukaan myös alkanut vuosi näyttää lupaavalta.

Rahastopääoma kasvoi viime vuoden aikana viidenneksen eli 10,9 miljardia euroa, mistä uutta pääomaa oli 4,7 miljardia euroa, loput kurssinousua. Tässä oli selvä ero edellisvuoden notkahdukseen.

FK:n johtavan lakimiehen Jari Virran mukaan viime vuonna rahastopääomassa yllettiin jo korkeammalle tasolle kuin ennen finanssikriisiä, vaikka kaikkien aikojen huippu on vielä saavuttamatta.

– Jos tämä suunta jatkuu, niin tänä vuonna se on ihan mahdollista. Kriisinjälkeisestä pohjasta on noustu merkittävästi, Virta totesi FK:n tiedotustilaisuudessa.

Hän korostaa viime vuoden olleen sikäli poikkeuksellinen, että nettomerkinnät säilyivät kaikkina kuukausina positiivisina. Euroalueen velkakriisin edetessä näissä on ollut viime vuosina kuukausittain suurta heittoa.

Nettomerkinnätpysyivät plussalla

Viime vuonna nettomerkinnät pysyivät plussalla ajoittaisista peloista ja kurssiheilahtelusta huolimatta. Merkintöjä tuli etenkin edellisvuonna nettomerkinnöissä takapakkia ottaneihin osakerahastoihin.

– On oltu valmiimpia ottamaan enemmän riskiä ja haettu tätä kautta parempia tuottoja. Rahaa on tullut lisää osakerahastoihin, pitkän koron rahastoihin ja yhdistelmärahastoihin.

Osakerahastoista ja pitkän koron rahastoista löytyi myös viime vuonna parhaiten tuottaneita rahastoja.

Rahastoluokista Suomessa suosittujen pitkän koron rahastojen osuus rahastopääomasta kasvoi viime vuonna 33 prosenttiin edellisvuoden 30 prosentista.

Sen sijaan lyhyen koron rahastojen osuus pakitti 21 prosentista 16 prosenttiin.

– Kriisin olleissa akuuteimmillaan nämä olivat turvasatamatyyppisiä rahastoja, niihin siirrettiin rahaa ja nyt niistä on siirretty rahaa pois, Virta sanoi.

Rahastopääomasta 37 prosenttia on yksityisillä kotitalouksilla, kun mukaan lasketaan sijoitussidonnaiset vakuutukset. Suomalaisista noin 700 000 omistaa rahasto-osuuksia, mikä on suhteellisesti selvästi pienempi luku kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?