FK: Yhteinen pankkivalvonta tervetullut - pankkiunioniin harkiten - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pankkivalvonnalle kiitosta FK:sta: "Tervetullut uudistus"

Finanssialan Keskusliiton (FK) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi tervehtii tyytyväisenä EU-maiden valtiovarainministerien päätöstä yhteisestä pankkivalvonnasta.

13.12.2012 17:15 | Päivitetty 13.12.2012 17:06

Hänen mukaansa seuraavat askeleet kohti pankkiunionia on kuitenkin otettava harkiten. Suomen hallituksen on huolehdittava, ettei suomalaisten pankkiasiakkaiden maksettavaksi sälytetä muualla syntyneitä tappiota.

– EU:n yhteinen pankkivalvonta on tervetullut uudistus. On myös hyvä, että järjestelmän käyttöön ottoa on jonkin verran lykätty, mikä antaa enemmän mahdollisuuksia säännösten sisällön ja vaikutusten tarkempaan arviointiin jatkovalmistelussa. Yhteinen valvonta on rakennettava huolella, Kauppi sanoo tiedotteessa.

Yhteisen valvontajärjestelmän on määrä aloittaa toimintansa maaliskuussa 2014. Euroopan keskuspankin yhteyteen perustettava pankkivalvoja valvoisi ainakin niitä pankkeja, joiden tase on yli 30 miljardia euroa. Suomessa valvonnan piiriin kuuluisivat OP-Pohjola, Nordea ja Danske Bank.

Ruotsi, Britannia ja Tsekki ovat jäämässä pankkivalvonnan ulkopuolelle, mikä on Kaupin mukaan harmi.

– FK on pitänyt tärkeänä, että mahdollisimman monet euron ulkopuolisetkin maat olisivat mukana yhteisessä valvonnassa. Ruotsin ja Tanskan mukanaolo olisi Suomen kannalta toivottavaa.

Kaupin mielestä Suomen on vaalittava kansallista etua, kun edetään kohti pankkiunionia.

– Suomalaiset pankkiasiakkaat eivät saa joutua maksumiehiksi muualla syntyneille tappioille. Tämä uhka on olemassa, jos pankkiunioniin sisällytetään yhteinen eurooppalainen talletussuoja ja kriisinhallinnan rahoitus, Kauppi sanoo.

– Kaikkien maiden pankkisektorit ja talletussuojajärjestelmät on hoidettava ensin yhdenmukaiseen kuntoon ja pöytä puhdistettava nykyisistä ongelmista. Vasta sitten voidaan alkaa keskustella yhteisvastuun lisäämisestä. Moraalikadon riski on otettava vakavasti. Pankkiunionista on rakennettava houkutteleva, jotta mahdollisimman moni maa haluaa tulla siihen mukaan.

Pankkivalvonnan yksityiskohdista sekä pankkiunionin etenemisestä päätetään loppuviikon EU-huippukokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?