Osakesäästäjien Rothovius: Osavuosikatsausten sisältövaatimuksia voisi keventää - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Asiantuntija ei harventaisi tulosraportointia, mutta vähentäisi tietoa

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius ei lämpene ajatukselle harventaa pörssiyhtiöiden tulosraportointia. Hänen mukaansa harventamisen sijaan pitäisi harkita vaatimusten lieventämistä.

27.11.2012 17:05 | Päivitetty 27.11.2012 17:05

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius suhtautuu ehdotukseen pörssiyhtiöiden osavuosiraportoinnin tahdin harventamisesta "sekä myönteisesti että kielteisesti".

– Ehdotus heikentäisi periaatteessa osakkeenomistajien ja sijoittajien asemaa, koska mitä vähemmän saadaan informaatiota, sitä huonommin voi osaketta arvottaa, Rothovius sanoo Taloussanomille.

Toisaalta Vaasan yliopistossa laskentatoimen ja rahoituksen professori ymmärtää, että raportointivaatimukset ovat liian tiukat, jos ne heikentävät yritysten listautumishaluja.

Keskuskauppakamari julkisti tänään kannanoton, jossa se kannattaa pörssiyhtiöiden katsaustahdin harventamista. Euroopan unionissa on parhaillaan vireillä avoimuusdirektiivin muutos, joka sallisi yhtiöiden itse valita raportointivälinsä. Suomessa markkina-arvoltaan yli 75 miljoonan euron pörssiyhtiö joutuu raportoimaan tuloksestaan kolmen kuukauden välein.

Keskuskauppakamarin mukaan nykyistä harvempi raportointi ei olisi sijoittajille ongelmallinen, koska pörssiyhtiöllä olisi edelleen velvollisuus antaa tarvittaessa positiivinen tai negatiivinen tulosvaroitus. KKK:n mukaan raportointikerta maksaa pienelle listayhtiölle 50 000-60 000 euroa.

"Puolivuosittain olisiliian harvoin"

Rothovius ei kuitenkaan haluaisi harventaa raportointiväliä. Hän pitää esimerkiksi puolivuosittaista raportointia liian harvana.

– Pidetään neljännesvuosiraportointi, mutta löysätään vaatimuksia, mitä osavuosikatsauksen pitää sisältää, Rothovius ehdottaa.

Osakesäästäjien nokkamiehen mukaan Suomen ei kannattaisi yksin harventaa raportointia. Se heikentäisi kiinnostusta reuna-alueen pörssiin, Rothovius sanoo. Koska kyseessä on EU:n laajuinen uudistus, raportoinnin harventaminen ei aseta Suomea muita maita heikompaan asemaan.

– Jos tämä otetaan käyttöön kaikkialla, ei se ole niin iso ongelma, Rothovius sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?