Nokia Lumia 920 myyntiin – muistatko nämä iPhonen tappajat? - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

iPhone tapettiin seitsemästi – ja tänään vielä kerran

Julkaistu: 22.11.2012 6:01, Päivitetty 22.11.2012 12:30

Nokian Lumia 920 -älypuhelimen myynti alkaa tänään Suomessa. Windows Phone 8 -laite on kahdeksas Nokian huippupuhelin, joka yrittää kampittaa Applen iPhonea. Muistatko mitkä olivat seitsemän muuta?

It-yhtiö Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs lanseerasi applemaisen suureelliseen tapaan yhtiön ensimmäisen matkapuhelinmallin Macworld-messuilla 9. tammikuussa 2007 San Franciscossa.

Puoli vuotta myöhemmin iPhone oli kaupoissa Yhdysvalloissa, ja siitä lähtien alan silloinen valtias Nokia on etsinyt "iPhonen tappajaa" – puhelinta, joka onnistuisi laittamaan kampoihin ihmepuhelimen voittokululle.

Nokia on koettanut kampittaa Applen suosiota kosketusnäytöillä, pitkään palvelleen Symbian-järjestelmän päivityksillä, uudella Meego-järjestelmällä ja lopulta ryhtymällä Microsoftin Windows Phone -järjestelmän käyttäjäksi.

Seuraava yritys alkaa Suomessa tänään, kun Nokia aloittaa uusimman huippumallinsa, Lumia 920:n, myynnin kotimaassaan.

Maailmalla Windows Phone 8 -malli tuli myyntiin muutama viikko sitten, ja alustavat tiedot mallin myynnistä ovat olleet rohkaisevia, mutta muistatko millä muilla malleilla Nokia on yrittänyt lyödä jauhot suuhun iPhonelle? Katso tekstin lopusta kuvat Nokian "iPhonen tappajista".

Nokia 5800 XpressMusic – Ensimmäinen kosketusnäyttö massoille

Nokia 5800 XpressMusic -puhelin oli silloisen kännykkäjätin ensimmäinen massamarkkinoille tarkoitettu kosketusnäyttöpuhelin. Se nimettiin mediassa heti "iPhonen tappajaksi".

Musiikkipuhelin tuli myyntiin pitkän odotuksen jälkeen vuonna 2008. Nokian julkistamien tietojen mukaan laitetta oli myyty yli 6,8 miljoonaa kappaletta vuoden 2009 puoliväliin asti.

Nokia N97 Buginen toinen yritys

Nokia N97 oli yhtiön toinen merkittävä yritys kosketusnäytöissä. Liukuvalla qwerty-näppäimistöllä varustettu laite tuli myyntiin vuoden 2009 kesällä.

Mallia vaivasivat monet käytettävyysviat, joita Nokia joutui paikkaamaan päivityksillä. Silloisen markkinoista vastaavan johtajan Anssi Vanjoen mukaan älypuhelin oli kuitenkin "myyntimenestys".

Nokia N900 – Virittelijöiden laite

Vuonna 2009 oli viimeistään käynyt selväksi, että pitkään palvellut S60-sovellusalusta veteli viimeisiään ja Nokia tarvitsi kuumeisesti tilalle uuden. Loppuvuodesta myyntiin tulleessa N900-laitteessa Nokia kokeili Linux-pohjaista Maemo 5 -käyttöjärjestelmää.

Vaikka puhelin oli selkeästi suunnattu kännykkävirittelijöille, sitä pidetään silti yleisesti myyntifloppina. Erään arvion mukaan laitetta myyntiin vain 100 000 kappaletta. Nimensä osalta laite jäi Nokian viimeiseksi Maemo-laitteeksi, kun järjestelmän nimi muuttui Meegoksi.

Nokia N8 Ensimmäinen Symbian^3-puhelin

Seuraavaksi Nokia päätti satsata valtavirran käyttöjärjestelmään. Nokia N8 -puhelin oli yhtiön ensimmäinen huippulaite, jossa oli uuden sukupolven Symbian^3-käyttöjärjestelmä.

N8-kamerapuhelimen myynnin piti alkaa vuoden 2010 huhti-kesäkuussa, mutta kauppojen hyllyille se pääsi vasta vuoden syksyllä. Nokian Twitter-viestin mukaan N8 oli yhtiön historian ennakkotilatuin laite, ja analyytikkoarvioiden mukaan se myi neljä miljoonaa kappaletta vuoden jouluneljänneksellä.

Nokia E7 – Bisnespuhelin jäi Windows-strategian varjoon

Työpuhelin E7 oli Nokian seuraava Symbian^3-huippulaite. "Uusi kommunikaattori" muistutti paljon N8-kamerapuhelinta, ja siinä oli kosketusnäyttö ja esiinliukuva näppäimistö.

Puhelin myöhästyi joulukaupasta. Se tuli myyntiin vihdoin helmikuussa 2011, vain muutama päivä ennen Nokian dramaattista strategiamuutosta, jossa yhtiö ilmoitti siirtyvänsä käyttämään Microsoftin Windows Phone -järjestelmää älypuhelimissaan. E7 aiheutti kuitenkin hetken värinää bisnesväessä.

Nokia N9 – Kokeileva Meego-puhelin

Nokian Symbian-puhelinten myynti sukelsi nopeasti Windows-strategian julkistuksen jälkeen, kun kuluttajat eivät halunneet ostaa vanhenevaa puhelinta. Vaikka Nokian asiakkaat odottivat Windows-puhelimia, yhtiö päätti vielä tuoda markkinoille puhelimen, jossa pyöri Symbianin seuraajaksi kaavailtu Meego-käyttöjärjestelmä.

Median laitetesteissä kehuttu puhelin tuli myyntiin syksyllä 2011 rajoitetusti. Myyntiluvut jäivät todennäköisesti vaatimattomaksi, koska puhelinta ei myyty ollenkaan suurissa puhelinmaissa. Nokian ensimmäinen Meego-puhelin oli uusien laiteinnovaatioiden kokeilupuhelin.

Lumia 900 - Välikauden Windows-laite

Osa Meego-puhelimessa kokeilluista laiteinnovaatioista näkyi yhtiön ensimmäisissä Windows Phone -laitteissa. Ensimmäisen polven Lumia-tuoteperheen lippulaiva oli Lumia 900. Se esiteltiin tammikuussa ja tuli nopeasti myyntiin jo keväällä.

Kesällä kuitenkin selvisi, että vanhoja Lumioita ei voi päivittää uuteen Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää. Tieto on pidätellyt laitteen myyntiä, vaikka Nokia on tyhjentänyt Lumia-varastojaan reilulla alennusmyynnillä.

Puhelin jäänee välikauden laitteeksi, ja Nokia tarvitsisi nyt "iPhonen tappajan" lisäksi "Androidin tappajan".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?