Analyytikot: Tuloskaudella paljon yllätyksiä, sekä hyviä että huonoja - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Näin suuryhtiöt menestyivät syksyllä – katso grafiikka

Helsingin pörssiin listautuneiden yhtiöiden tuloskausi tarjosi sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä, Taloussanomien haastattelemat analyytikot arvioivat. Yllättäjien joukkoon kuului matkapuhelinyhtiö Nokia. Katso graafisesta esityksestä, miten Nokian ja 14 muun suuryhtiön tuloskausi sujui.

9.11.2012 10:45 | Päivitetty 9.11.2012 10:45

Helsingin pörssissä listatut yritykset tarjosivat heinä–syyskuun tuloksissaan huomattavan määrän yllätyksiä – sekä negatiivisia että positiivisia, analyytikot arvioivat.

Kolmannen neljänneksen tuloskausi on nyt lopuillaan. Analyytikoiden mukaan kolmannen neljänneksen anti on ollut tulostasoltaan melko odotettu, kohtuullinen ja jopa hyvä olosuhteisiin nähden.

Pankkiiriliike eQ:n osakestrategi Mika Pesonen arvioi, että tuloskausi meni ”aika hyvin” etenkin eurokriisistä ja maailmalla vellovasta poliittisesta epävarmuudesta huolimatta. Hän muistuttaa, että eurokriisin lisäksi markkinoilla ovat näkyneet muun muassa pelot Kiinan kasvun hidastumisesta.

– Liikevaihdot ja tulokset olivat pelättyä parempia, Pesonen arvioi Taloussanomille.

Nordean seniorianalyytikko Martti Larjo taas näkee, että tulostaso pysyi kokonaisuudessaan aika lailla odotetulla tasolla, sillä ”hyvät ja huonot yllätykset ikään kuin kumosivat toisensa”.

Yksi yllättäjistä oli tietysti matkapuhelinvalmistaja Nokia.

– Huono tuloshan se oli, mutta se oli parempi kuin kuviteltiin. Nimenomaan verkkopuolen parannus aikaisempaan oli iso yllätys, Larjo sanoo.

Kulukuureilla positiivisiinyllätyksiin

Isommista yhtiöistä positiivisen yllätyksen järjesti myös metsäyhtiö Stora Enso. Pienemmistä näin tekivät esimerkiksi lentoyhtiö Finnair, tietotekniikan palvelutalo Tieto, urheiluvälinevalmistaja Amer Sports, rakennuskonevuokraaja Cramo ja kauppakonserni Kesko.

Monia positiivisia yllättäjiä yhdistää se, että ne hakivat kasvun säästöohjelmista, eivät liikevaihdon selkeän kasvattamisen kautta.

– Kulusäästöohjelmat olivat purreet enemmän kuin ajateltiin. Nokian NSN:n yllätys esimerkiksi tuli siitä, että firmaa on saneerattu aika paljon, Larjo sanoo Taloussanomille. Toinen yllättäjä Finnair taas onnistui nostamaan käyttöastettaan.

Kolikon toisella puolella ovat laajat irtisanomiset, Larjo muistuttaa. Hän sanoo, että tulosta ei kasvateta tätä kautta loputtomasti.

– Ihmiset ovat kuitenkin ne, jotka tuloksen tekevät. Ylimääräiset ihmiset voidaan irtisanoa, mutta sen jälkeen pitäisi saada liikevaihtoa ylös. Tämän kohdalla voi taas olla aika lailla markkinasta kiinni, onko se mahdollista.

Huonoilla uutisilla markkinat taas yllättivät muun muassa energiajätti Fortum, metsäyhtiö UPM, lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec, pankkikonserni Nordea sekä teräsyhtiöt Outokumpu ja Rautaruukki.

Monia negatiivisia yllättäjiä yhdistää Larjon mukaan syklisen teollisuuden kysyntä. Maailmantalouden hidastuminen näkyy selvästi perusteollisuudessa, esimerkiksi teräs- ja rakennusteollisuudessa.

Tulossa hyvä osinkokevät,Pesonen arvioi

Tulevaisuudelta Pesonen odottaa saatujen tulosten valossa hyvää.

– Jos Nokia otetaan luvusta pois, tulokset ovat liki Suomen ennätystasoa, Pesonen sanoo.

Pesonen enteilee, että tulossa on varsin hyvä osinkokevät.

Sijoittajan näkökulmasta häntä kiinnostaa etenkin talouden sykleihin reagoivien toimialojen kehitys. Hän uskoo, että esimerkiksi konepajojen tilanteessa on "nousuvaraa", kun Yhdysvaltain tilanne selkenee.

Taloussanomien grafiikasta voit tarkistaa, miten markkina-arvoltaan 15 suurimman pörssiyhtiön tuloskausi sujui. Esityksestä voit tarkistaa yhtiön tuloksen ennen veroja ja liikevaihdon. Mukaan on laskettu vuosien 2011–2012 heinä-syyskuun toteutunut tulos ja liikevaihto sekä analyytikkoennusteet yhtiöiden kolmannen neljänneksen tuloksesta. Ennusteet perustuvat uutistoimisto Bloombergin ja ennustepalvelu SME Direktin laatimiin analyytikkoennusteisiin. Ennusteiden tarkkuus vaihtelee: osaan ennusteita on haastateltu kymmeniä analyytikoita, joihinkin vain yksittäisiä. TeliaSoneran kohdalla tuloksen ennen veroja sijasta on tarkasteltu kertaeristä puhdistettu käyttökatetta ja Nordealla liikevoittoa. Nordean, Pohjola Pankin ja Sammon kohdalla liikevaihdon sijaan on tarkasteltu liiketoiminnan tuottoja.

Näin tuloskausi sujui | Infographic

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?