Suomen vuoden 2012 Sijoittajamestariksi Rony Lappalainen - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Sijoittajamestarin voiton vei lukiolainen Rony Lappalainen

Kuvituskuva
Julkaistu: 30.10.2012 11:45, Päivitetty 30.10.2012 16:41

Taloussanomissa käydyn Sijoittajamestari 2012 -kisan kokonaiskilpailu ratkesi yllätysvoitolla. Palkintokullan korjasi 17-vuotias Rony Lappalainen.

Valtakunnallisen, viime perjantaina päättyneen Sijoittajamestari 2012 -kilpailun voiton vei 17-vuotias lahtelainen lukiolainen Rony Lappalainen. Hän lähti mukaan kisaan ilman aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta.

Lappalainen ei valinnut strategiaa etukäteen, koska kokemusta sijoitustuotteista eikä nyt käsitellyistä johdannaisista ollut. Strategia täsmentyi hänen mukaansa kisan kilpailun kuluessa. Yleisiä periaatteita sijoittamisesta tuli kuitenkin esiin.

– Maltti on hyvä, pitää malttaa seurata osakkeiden ja kurssien kehitystä. Pieniä riskejä pitää uskaltaa ottaa, mutta maltilla, jottei riskeeraa liikaa. Pitää etsiä myös sopiva sijoituskohde, joka on itselle mieleinen ja josta on itse kiinnostunut. Kolmanneksi pitää olla myös pitkäjänteinen.

Lahden yhteiskoulussa toisella luokalla lukiossa opiskelevalla Lappalaisella oli kisassa mukana myös kaksi luokkatoveria, jotka eivät loppukilpailussa kuitenkaan sijoittuneet palkintosijoille.

– Heidän myötään tuli ottaneeksi osaa kilpailuun ja sain tietää sen olemassaolosta. Kouluopetuksessa ei ole sijoittamista käsitelty, talousasiat tulevat esille yhteiskuntaopissa myöhemmin. Suoranaisesti sijoittamista tai pörssiin liittyviä asioita ei ole koulussa käsitelty.

Sijoittajamestarin osakilpailuista raaka-aine-race ja pessimisti-kisa tuntuivat oudoilta, eikä Lappalainen osallistunut niihin. Kokonaiskilpailun voitto tuli yllätyksenä, vaikka toiselle sijalle nousemisen jälkeen se tuntui jo mahdolliselta.

Lappalainen osallistui kisaan nimimerkillä Goldhunter. Kisan käynnistyessä 1. lokakuuta jokaisella kilpailijalla oli käytettävissään 10 000 euroa leikkirahaa sijoituksiin. Kisan päättyessä 26. lokakuuta Lappalaisen potti oli kasvanut 1306,80 prosenttia.

Pientä kiinnostusta jo aiemmin

– En ole tätä ennen sijoittanut ollenkaan. Olen hieman seurannut sijoittamista, mutta aikaisempaa sijoitustaustaa ei ole, Lappalainen totesi.

Hänen mukaansa osallistumista helpotti se, että kisaan ei tarvinnut laittaa omaa rahaa.

– Kurssit olivat kuitenkin oikeita, joten sijoittaminen oli mahdollisimman toden tuntuista. Ehkä leikkirahaa tuli sijoitettua helpommin, mutta joka tapauksessa kisa tarjosi oppia, Lappalainen sanoi.

Hän ei aio riskeerata varojaan jatkossakaan.

– Sijoittamista voisi tietysti kokeilla, jos ylimääräistä rahaa löytyy, pienemmällä summalla. Nyt on tietysti voiton mukana kultaa, mutta sitä en aio sijoittaa mihinkään.

Nastolan Mäkelässä asuvan Lappalaisen mukaan hänen perheessään ei ole talousalalla toimivia, mutta taloudesta ollaan kiinnostuneita ja sitä seurataan tarkasti.

– Perheessä ei kuitenkaan sijoiteta ja siellä ollaan oltu voitosta todella yllättynyt. Kerroin heille kyllä, että olen kisassa mukana.

Sukulaiset ovat jo tosin kaavailleet eläkesäästöjensä siirtämistä Lappalaisen hoidettaviksi, kun kuulivat palkintosijasta.

Lappalaisen mukaan hän ei ole ratkaissut vielä tulevaisuudensuunnitelmiaan. Tuleva ammatti ei välttämättä liity suoraan sijoittamiseen. Kiinnostuksen kohteita ovat matematiikka, fysiikka ja kemia.

– Joku tekninen ala voisi todennäköisesti kiinnostaa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta