EKP piti koron ennallaan - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

EKP piti koron ennallaan

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ennätyksellisen alhaalla eli 0,75 prosentissa tänään.

4.10.2012 14:45 | Päivitetty 4.10.2012 16:42

Koroista päättävä pankin neuvosto kokoontui tällä kertaa Sloveniassa. Neuvoston kokous järjestetään Frankfurtin ulkopuolella kaksi kertaa vuodessa, yleensä toukokuussa ja lokakuussa.

EKP leikkasi korkoaan edellisen kerran heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä. Uutistoimisto Bloombergin 52 ekonomistille suuntaamassa kyselyssä vain neljä ekonomistia odotti, että nyt olisi nähty uusi samansuuruinen koronlasku.

Varsin yleinen odotus markkinoilla on, että EKP laskee korkoaan vielä kerran tämän vuoden aikana eli siis joko marras- tai joulukuun korkokokouksessa. Korko olisi näin 0,50 prosentissa vuoden lopussa. Analyytikot huomauttavat kuitenkin, että korko on jo niin alhaalla, että sen lisäleikkauksella olisi enää vain symbolista merkitystä.

Markkinaodotukset kohdistuvat tänään taas tuttuun tapaan pääjohtaja Mario Draghin lehdistötilaisuuteen. Pääjohtajalta odotetaan lisätietoja keskuspankin suunnittelemasta kriisimaiden valtionlainojen osto-ohjelmasta.

EKP päätti kuukausi sitten, että pankki alkaa ostaa euroalueen kriisimaiden joukkovelkakirjalainoja jälkimarkkinoilta, kunhan maat ovat ensin pyytäneet apua ja sitoutuneet säästöihin ja muihin talouden tervehdyttämistoimiin. Lainaostojen tavoitteena olisi painaa kriisimaiden lainakorkoja alaspäin ja helpottaa niiden rahoituksen hankintaa.

Draghi perusteli historiallista päätöstä sillä, että euroalue ei toimi enää rahapoliittisena kokonaisuutena maiden välisten korkoerojen levennyttyä varsin suuriksi. EKP:n ilmoitus rauhoitti markkinoita, ja syyskuu olikin lainamarkkinoilla kohtuullisen rauhallinen.

Eurotaloustaantumassa

Kriisimaiden korkotilanteen lisäksi huolta EKP:lle aiheuttaa euroalueen talouskehitys. Euroalue ajautui taantumaan viime vuoden lopussa, ja esimerkiksi tiistaina talousennusteensa julkistanut Aktia arvioi, että valuutta-alueen kansantuote supistuu tänä vuonna 0,6 prosenttia. Vaikka ajoittaiset häiriöt jatkuvat, kriisin rauhoittuminen etenee pankin mukaan ensi vuoden aikana ja eurotalous kääntyy taas pieneen kasvuun. 

Talouden heikosta jamasta kertovat EU:n tilastoviraston Eurostatin tuoreet työllisyysluvut, jotka ovat synkkää luettavaa. Työttömyys pysytteli elokuussa ennätyslukemissa eli 11,4 prosentissa. Euromaiden kansalaisista 18,2 miljoonaa oli loppukesästä vailla työtä.

Taloustaantumasta huolimatta euroalueen inflaatio pysyttelee sitkeästi EKP:n noin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella. Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosinousu kiihtyi vastoin ekonomistiodotuksia hieman syyskuussa ja oli Eurostatin ennakkoarvion mukaan 2,7 prosenttia.  Inflaatiota nosti etenkin energian kallistuminen.

Pääjohtaja Mario Draghi kertoo korkokokouksen annista ja kommentoi Euroopan talousnäkymiä lehdistötilaisuudessa, joka alkaa kello 15.30 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?