Rautaruukin työntekijät marssivat ulos – "Joku ei täsmää" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Rautaruukin työntekijät marssivat ulos – "Joku ei täsmää"

Julkaistu: 28.9.2012 11:09, Päivitetty 28.9.2012 11:16

Rautaruukin Raahen- ja Hämeenlinnan-tehtaiden työntekijät ovat aamulla marssineet ulos työpaikaltaan. Pääluottamusmiehen mukaan yhtiön johto on asettanut tavoitteeksi niin suuret säästöt, ettei niihin kuitenkaan päästä. Epäonnistumista käytetään oikeuttamaan irtisanomiset.

Töihin ovat jääneet vain turvallisuuden kannalta välttämättömät henkilöt, Raahen-tehtaan pääluottamusmies Mika Vuoti kertoo. Poistuneet palaavat töihin huomisaamuna.

– Syynä on yhtiön johdon välinpitämätön suhtautuminen työntekijöiden esittämiin säästöideoihin ja tuulesta temmatut säästötavoitteet, joihin ei edes voi päästä, Vuoti sanoo.

Vuodin mukaan epärealistista säästötavoitetta käytetään oikeuttamaan irtisanomiset.

Hän kertoo tehtaan työntekijöiden esittäneen omia ideoitaan siitä, kuinka säästöjä voitaisiin tehdä työtapoja muuttamalla.

– Mutta kun siihen ei sisälly oman henkilökunnan irtisanomisia, se ei kelpaa yhtiön johdolle.

Pääluottamusmiehen mukaan tehtaalla tehdään jatkuvasti ylitöitä. Alkuvuonna ylityöprosentti oli 10.

– Ja nyt ollaan vähentämässä sen verran henkilöitä, niin joku ei täsmää. Ongelmat ovat muualla kuin työntekijöissä.

Rautaruukki kertoi torstaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, joiden vähennystarve on arviolta 250 henkeä. Irtisanottavista 160 on työntekijöitä ja 70 toimihenkilöitä, ja suurin vähennystarve kohdistuu Raahen ja Hämeenlinnan tehtaille.

Yt-neuvottelut ovat osa yhtiön tänä vuonna käynnistämää ohjelmaa, jolla tavoitellaan 100 miljoonan euron vuotuista pysyvää tulosparannusta rakentamisessa ja teräsliiketoiminnoissa.