Time: Näin paljon pitäisi olla säästössä jo 35-vuotiaana

Epävarmat taloudelliset ajat pistävät miettimään oman talouden peruskysymyksiä. Pitäisikö elää "kädestä suuhun" vai säästää pahojen aikojen varalle? Paljonkohan esimerkiksi 35-vuotiaana pitäisi olla säästöjä? Sijoittamisen asiantuntijoiden arvostama Time-lehden Moneyland.time.com -palvelu kokosi nyrkkisäännöt asiasta.

27.9.2012 9:11 | Päivitetty 27.9.2012 15:38

Eurokriisi painaa päälle, vaikka keinoja selviytymiseen onkin jo otettu käyttöön. Paljon puhuttu kestävyysvaje uhkaa jopa eläkejärjestelmän uskottavuutta Suomessa. Pitäisikö alkaa säästää ja kuinka paljon säästöön pitäisi saada ja missä iässä?

Moneyland.time.com uskoo, että selkeät linjat säästämisestä voi jokainen oppia. Tärkeintä on aloittaa ajoissa ja asettaa selvät tavoitteet, jos aikoo turvata taloutensa eläkevuosinakin.

Moneylandin nyrkkisäännöt kertovat siitä, että tavoitteiden pitää olla korkealla.

Näin kuuluvat nyrkkisäännöt:

35-vuoden iässä sinulla pitäisi olla säästössä yhteensä vuosipalkan verran.

45-vuotiaana pitäisi säästössä olla jo kolme kertaa vuosipalkan verran.

55 vuoden iässä pitäisi säästöpuskurin olla jo viisi kertaa vuosipalkan verran.

Eläkkeelle siirryttäessä, 67-vuotiaana pitäisi olla säästössä kahdeksan kertaa vuosipalkan verran.

Jotta näin kovat tavoitteet onnistuisivat, niiden taustalla on joukko oletuksia. Säästämiseen pystyvän pitää olla säännöllisesti töissä noin 25-vuotiaasta eläkeikään eli noin 67-vuotiaaksi saakka. Reaalipalkan pitäisi kasvaa työvuosien aikana, jotta kuukausittain voi kasvattaa säästämisen määrää. Moneyland tosin myöntää, että työuran pituuden tavoittelu on "haasteellista", mutta painottaa, että jos työvuosia ei kerry tarpeeksi, kuukausittaisen säästämisen tasoa voi muuttaa tulojen mukaan.

Epärealistinen tavoite?

Suomalaisin silmin Moneylandin tavoitteet ovat kovat, sillä syys-lokakuussa toteutetun Säästöpankin säästämisbarometrin mukaan 36 prosenttia suomalaisista ei aio aloittaa tai lisätä säästämistä ja sijoittamista.

Suomessa kotitalouksien varallisuuden kasvu näkyy omistusasumisen suosiossa. Oma asunto kartuttaa suomalaisten varallisuutta todennäköisesti tulevaisuudessakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?