Outokumpu syöksyy ja yt-neuvottelut piinaavat Helsingin pörssissä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Pörssissä synkkää: Outokumpu vajoaa ja yt-neuvottelut piinaavat

Helsingin pörssissä käytiin kauppaa maanantaina synkissä tunnelmissa. Suurin laskija iltapäivällä oli yli kymmenen prosenttia romahtanut teräsyhtiö Outokumpu. Useat pörssiyhtiöt kertoivat myös yt-neuvottelujen alkamisesta tai päättymisestä.

24.9.2012 15:40 | Päivitetty 24.9.2012 16:05

Helsingin pörssissä on käyty tänään kauppaa synkissä tunnelmissa muun Euroopan tavoin. Suurin liike alaspäin on nähty teräsyhtiö useita sijoitussuosituslaskuja saaneen teräsyhtiö Outokummun osakkeessa. Päivän uutisvirta kotimaasta on tuonut tietoa useiden pörssiyhtiöiden yt-neuvotteluista.

Saksalaisyritysten suhdannenäkymät heikkenivät Ifo-tutkimuslaitoksen indeksin mukaan vastoin odotuksia syyskuussa. Myös Euroopan pankkivalvonnan etenemisen takkuaminen on aiheuttanut myyntipaineita Euroopan markkinoilla. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Hollande olivat viikonlopun tapaamisessaan edelleen erimielisiä EU:n pankkivalvontajärjestelmän toteuttamisesta.

Euroopan osakemarkkinoiden laaja Stoxx 600 -indeksi oli iltapäivällä 0,7 prosentin alamäessä.

Noin kello 14.35 Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli 1,4 prosentin laskussa. Painorajoitettu OMXH Cap oli sekin 1,4 prosenttia miinuksella. Vaihtoa oli kertynyt 133 miljoonaa euroa.

Outokumpu oli romahtanut 10,4 prosenttia 0,88 euroon. Pohjola Pankin seniorianalyytikon Jari Räisäsen mukaan kurssilaskulle ei löydy mitään yksittäistä syytä. Osan laskusta selittävät Outokummun tänään saamat sijoitussuosituslaskut, osan voittojen kotiuttaminen teräsjätin osakkeesta.

– Ottaen huomioon, että Outokumpu on kahden viikon aikana tullut reilusti ylös, olisi ihme, jos sieltä ei välillä kotiutettaisi voittoja, Räisänen sanoo Taloussanomille.

Outokumpu on noussut viimeisen kuukauden aikana yli yhdeksän prosenttia.

Teleoperaattori Elisa oli yksi harvoista nousijoista, tosin senkin osake oli vain hienoisesti eli 0,1 prosenttia plussalla. Elisa kertoi, että yhtiö laskee liikkeelle uuden seitsenvuotisen joukkovelkakirjalainan. Lainan määrän arvioidaan olevan 300 miljoonaa euroa. Kilpailija TeliaSonera oli puolestaan vaihtonelosena 0,7 prosenttia pakkasella.

Vaihtokärjessä matkapuhelinyhtiö Nokia oli pakittanut 2,2 prosenttia 2,07 euroon. Nokian Lumia-malliston myyntivolyymit ovat jääneet kuluvalla neljänneksellä heikoiksi, arvioivat UBS-pankin analyytikot.

Yt-neuvotteluistatullut arkea

Suomalaisyhtiöiden yt-neuvotteluista näyttää tulleen pimeää arkea alkusyksyn aikana. Tänään henkilöstönvähentämissuunnitelmista kertoivat kauppakonserni Kesko, hirsitaloja valmistava Honkarakenne ja lentoyhtiö Finnair. Pörssin yhtiöiden ulkopuolelta neuvotteluista kertoi vakuutusyhtiö Fennia ja muun muassa Kalevala-koruja valmistava Koru-konserni.

Keskon vaihdetumpi B-osake oli iltapäivällä 0,6 prosenttia pakkasella. Honkarakenne oli 0,4 prosenttia plussalla lähes olemattomalla vaihdolla. Finnair oli puolestaan puolen prosentin laskussa.

Keskon vähennystarve on enintään 370 henkilöä ja yt-neuvottelut koskevat 3 000 henkilöä. Honkarakenne sai puolestaan henkilöstön lomautuksia koskevat yt-neuvottelut päätökseen. Neuvotteluissa päätettiin, että lomautukset voivat kestää enintään 90 päivää ensi vuoden huhtikuun loppuun mennessä.

Finnair aloittaa puolestaan matkustamohenkilökunnan kanssa 100 henkeä koskevat yt-neuvottelut suunnitelmistaan käyttää alihankintayhtiötä osalla eteläisen Euroopan reittejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?