Nokian osake nousussa laskupörssissä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nokian osake jatkaa vahvasti

Helsingin pörssi eteni avauduttuaan eilistä pirteämmissä merkeissä, mutta oli iltapäivällä kääntynyt loivaan laskuun. Laskua johti toimialoista muun muassa perusteollisuus, kun taas teknologiaosakkeet olivat Nokian vetämänä vajaan kolmen prosentin ylämäessä.

23.8.2012 14:55 | Päivitetty 23.8.2012 14:52

Euroalueen ostopäällikköindeksit antoivat tänään talouden näkymistä hieman ristiriitaista kuvaa. Teollisuudessa indeksi oli elokuussa nousussa, kun taas palvelualoilla indeksi laski loivasti.

Euroopan tärkeimmät pörssit jatkoivat iltapäivällä loivassa nousussa, laaja Euro Stoxx 600 -indeksi oli 0,2 prosenttia plussalla.

Helsingin yleisindeksi OMXH liikkui hieman kello 14 jälkeen 0,3 prosentin laskussa. Painorajoitettu OMXH Cap oli hieman loivemmassa 0,2 prosentin alamäessä. Osakkeita oli vaihdettu 122 miljoonalla eurolla, josta Nokian osuus oli 45 miljoonaa euroa.

Vaihtokakkosena konepaja Metso oli eiliseen tapaansa laskussa, osake oli valahtanut 1,2 prosenttia miinukselle. Eilen Metso ilmoitti investoivansa 10 miljoonaa euroa kaivosten jauhinmyllyjen kumivuorausten tuotannon laajentamiseen.

Kolmanneksi vaihdetuin oli energiayhtiö Fortum prosentin laskussa. Osakkeet olivat vaihtokärjessä laajasti laskussa, selvimmin nousuun olivat Nokian lisäksi kirineet vain teräsyhtiö Rautaruukki (+0,6 %) ja kaivosyhtiö Talvivaara (+1,3 %).

Nokia jälleen vahvassa vedossa

Jo kuukauden päivät rynnistänyt Nokia erottui kurssinousullaan jälleen muiden vaihtokärjen osakkeiden joukosta. Nokia oli iltapäivällä 3,5 prosenttia nousussa 2,4 eurossa.

– Viime aikoina Nokiaan liittyvät positiiviset uutiset ja syyskuun tuotejulkistuksiin liittyvät odotukset näkyvät osakkeen kurssissa. Jonkin verran on keskusteltu myös Nokian patenttisalkun arvosta, jota on ehkä aliarvioitu, sanoo Nordean analyytikko Sami Sarkamies.

Analyysipalvelu Inderes kertoi tänään omia arvioitaan Nokian Lumia-puhelinten myyntinäkymistä neljännellä neljänneksellä. Yhtiön odotetaan julkistavan uuden Lumia-mallin syyskuun alussa. Inderesin mukaan Inquiry Financialin arvio seitsemästä miljoonan Lumian myynnistä on realistinen, mutta haasteellinen. Saman toteaa Sarkamies.

– Seitsemän miljoonan myyntitavoite edellyttää paitsi hyvää tuotetta ja kuluttajien innostusta, myös uusien Lumia -puhelinten nopeaa tuotantoa ja jakelua asiakkaille asti. Jotta seitsemään miljoonaan päästään, on uusia laitteita täytynyt valmistaa jo ennakkoon.

Sarkamiehen mukaan esimerkiksi Applella on ollut jo kymmeniä miljoonia laitteita valmiina kun uusi tuote on julkistettu. Tuotteiden nopea ja laaja toimitus myyntiin ei ole aiemmin ollut taas Nokian vahvuuksia.

Kesko kertoi tänään tavarataloketju Anttilan ensi maanantaina alkavista yt-neuvotteluista. Arvioitu vähennystarve on 60-70 kokoaikaista työntekijää. Keskon vaihdetumpi B-osake oli 0,3 prosenttia nousussa.

Voimaloita ja merimoottoreita valmistava Wärtsilä kertoo tehneensä sopimuksen laitteiston toimittamisesta kaasumoottoripohjaiseen laajennukseen sinkkikaivoksen voimalaan Pohjois-Australiaan. Yhtiö ei kertonut toimituksen arvoa. Osake oli iltapäivällä 0,8 prosenttia miinuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?