Varman Murto: Askel kohti pankkiunionia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Varman Murto: Askel kohti pankkiunionia

Julkaistu: 29.6.2012 10:51, Päivitetty 29.6.2012 10:58

Eläkeyhtiö Varman sijoitusjohtaja Risto Murto pitää huippukokouksessa syntyneitä päätöksiä merkittävinä. Murron mukaan eurojohtajien päätös rahoittaa suoraan pankkeja on selvä merkki euron kulusta kohti pankkiunionia.

Varman sijoitusjohtaja Risto Murrolle eurojohtajien eilisten neuvottelujen tulokset tulivat myönteisenä yllätyksenä.

– Odotukset kokoukselle olivat poikkeuksellisen alhaiset. Nyt kun kuitenkin näyttää siltä, että siellä saatiin jonkinlaisia poliittisia päätöksiä aikaan, on se tietenkin positiivinen yllätys.

Eurojohtajat sopivat, että Euroopan pysyvän vakausmekanismin kautta voidaan rahoittaa suoraan kriisimaiden pankkeja, ilman että tuki kierrätettäisiin valtion kautta. Murron mukaan päätös on selvä askel kohti pankkiunionia ja integraation jatkumista. 

– Sillä olisi tietysti seuraamuksia myös Suomen pankeille. Pohjoismaiset suuret pankit toimivat tällä hetkellä osittain eurossa, osittain sen ulkopuolella. Jää nähtäväksi, miten pankkien valvonta toteutetaan.

Suomi ei kokouksessa saanut läpi ehdotustaan, jonka mukaan valtioiden velkakirjoille olisi Suomen 1990-laman hoidon tavoin asetettu vakuuksia.  Sijoitusjohtaja Murron mukaan nyt tehty päätös on rahoitusmielessä Suomen ehdotusta parempi.

– Espanjan tapauksessa valtion lisävelkaantuminen olisi voinut olla kohtalokasta, Murto sanoo.

Vaikka ulospäin näyttää siltä, että Italia ja Espanja poistuivat aamulla kokouksesta voittajina, ei asia Murron mukaan välttämättä ole näin.

– Tosiasiallisesti on vielä vaikea sanoa, mitä tästä todella seuraa, koska yksityiskohdat ovat vielä epäselviä.