Näin paljon luottoluokitusten olisi pitänyt laskea

Julkaistu: , Päivitetty:

Europäättäjät ovat suuttuneet luottoluokittajille ylivelkaisten eurovaltioiden luokitusten laskuista. Luokittajien arvostelu onkin aiheellista, mutta eri perustein. Luokittajia pitäisi moittia liian lepsuista eikä suinkaan liian ankarista reittauksista. Markkinoiden mielestä maailmassa on enää yksi AAA-valtio – eikä sen valuutta ole euro.


Euroalueen talouspäättäjät ovat arvostelleet luottoluokitusyrityksiä liian hätäisistä ja yleensä myös liian ankarista luokituspäätöksistä, kun nämä ovat velkakriisin kuluessa alentaneet useiden eurovaltioiden luottoluokituksia.

Tällä viikolla toinen toistaan närkästyneemmät europäättäjät ovat moittineet erityisesti toista maailman suurimmista luokitusyrityksistä, yhdysvaltalaista Standard & Poor'sia.

Arvosteluryöppy alkoi, kun S&P päätti viime viikolla alentaa useiden eurovaltioiden luottoluokitusta. Tällä viikolla se on vielä jatkanut alentamalla eurovaltioiden yhteisen kriisirahaston ERVV:n luokitusta.

Arvostelijoiden mukaan luokituspäätökset olivat kohtuuttomia ja aiheettomia, sillä eurovaltiot ovat vastikään sopineet keinoista talouden tasapainottamiseksi ja ovat lisäksi tuota pikaa saamaisillaan velkakriisin hallintaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurten luokitusyhtiöiden arvostelemiseen on kosolti aihetta – mutta tyystin toisenlaisin perustein kuin europäättäjät ovat esittäneet.

Markkinahinnat
ovat toista maata


Europäättäjien ärtymys ja heidän luokituslaskuista esittämänsä arvostelu ovat olleet aivan yhtä todennäköisiä ja ennalta arvattavia kuin luokitusten laskut ovat olleet jälkijättöisiä ja laimeita.

Suuria luottoluokitusyrityksiä pitäisi ennemmin arvostella hidastelusta ja hempeilystä kuin hätäilystä ja kohtuuttomasta ankaruudesta. Tätä mieltä ovat ainakin rahoitusmarkkinat.

Euroalueen velkakirja- ja luottoriskimarkkinoiden noteeraukset kertovat paljon ankeammasta arkitodellisuudesta kuin "viralliset" luottoluokitukset. Markkinoiden mukaan eurovaltioiden "viralliset" luottoluokitukset ovatkin järjestään liian lepsuja eivätkä suinkaan liian ankaria.

Paikoin räikeät ristiriidat "virallisten" luottoluokitusten ja markkinanoteerausten välillä ilmenevät selvityksestä, jonka on laatinut luottoriskianalyyseihin erikoistunut analyysiyhtiö CMA.

Ehkä europäättäjien pitäisi seuraavaksi närkästyä CMA:lle, sillä yhtiön analyysin mukaan yksikään eurovaltio ei ole enää parhaan mahdollisen AAA-luokan luottamuksen väärti.

Samalla toki päättäjien pitäisi närkästyä velkakirja- ja luottoriskimarkkinoille, sillä CMA:n analyysi perustuu pelkästään markkinahintoihin ja niiden ilmentämiin luottoriskeihin.

Yksikään euromaa
ei ansaitse AAA:ta


Standard & Poor's katsoo edelleen, että Saksa, Hollanti, Suomi ja Luxemburg ansaitsevat parhaan mahdollisen AAA-luottoarvosanan. Ranska ja Itävalta putosivat viime viikolla yhtiön arvosana-asteikolla yhtä askelmaa heikommaksi ja on nyt AA+.

Kaksi muuta kaupallista luottoluokittajaa, niin ikään yhdysvaltalaiset Moody's ja Fitch, ovat toistaiseksi pitäneet vielä kiinni myös Ranskan ja Itävallan kolmen A:n valioluokituksista.

CMA:n analyysi sitä vastoin osoittaa, että luottoriskejä alituisesti parhaansa mukaan aidolla kaupankäynnillä hinnoittelevat markkinat ovat eri mieltä luokitusyhtiöiden kanssa.

Markkinoiden mielestä maailman kaikista valtioista enää yksi ainut ansaitsee parhaan mahdollisen AAA-arvosanan. Se ei ole Suomi eikä se ole Saksa – eikä sen puoleen mikään muukaan eurovaltio, vaikka onkin Euroopasta.

Luottoriskimarkkinoiden mukaan maailman luotettavin valtio on Norjan kuningaskunta. Vain Norjan "virallisten" luottoluokitusten kolmannelle A:lle on aihetta.

Suomelle kuuluisi
euromaiden paras AA+


CMA laskee markkinaperustaiset luottoluokituksensa luottoriskijohdannaisten hinnoista ja näiden hintojen ilmentämistä luottotappioiden todennäköisyyksistä. Mitä suurempaa luottotappion todennäköisyyttä luottojohdannaisten hinnat ilmentävät sitä heikompi on riskiperustainen reittaus.

Luottojohdannaisten hinnoittelu ei puolla yhdellekään vanhalle eurovaltiolle niin hyvää luottoarvosanaa kuin luokitusyhtiöiden "viralliset" reittaukset ovat. Eivät senkään jälkeen, kun S&P alensi omia arvosanojaan.

Markkinoiden mukaan Suomi on vanhoista eurovaltioista luotettavin, jopa hiuksen hienosti luotettavampi kuin Saksa. Suomen riskiperustainen reittaus on CMA:n laskelmien mukaan AA+, ja Saksalle kuuluisi plussan verran heikompi AA.

Suomen valtion luottokelpoisuus on markkinahintojen perusteella vain yhtä askelmaa heikompi kuin luokitusyhtiöiden "viralliset" arvosanat esittävät.

Kolmannen "virallisen" A:nsa juuri menettäneelle Ranskalle sitä vastoin kuuluisi enää BBB+.

Viimeksi talouspäättäjiä ärsyttäneen S&P:n kaiken kaikkiaan 22-portaisella arvosana-asteikolla Ranskan pitäisi pudota vielä kuusi askelmaa nykyistä AA+:aa alemmas päätyäkseen markkinahinnoittelun kuvaamaan luottoluokkaan BBB+.

Ranskan valtio
kuuluisi B-sarjaan


Riskiperustaisen luottoluokituksensa mukaan Ranskan valtio on enää kahden askelman päässä heikkolaatuisten ja pelkästään keinottelutarkoituksiin soveltuvien epäluotettavien velkakirjojen arvosanoista.

Jos markkinat hinnoittelevat Ranskan valtiolle vielä kaksi luokituslaskua lisää, muuttuvat sen velkakirjat kansanomaisesti sanottuna roskalainoiksi.

Siitä saattaisi toki vierähtää vielä jopa kuukausia ennen kuin luokitusyhtiöiden "viralliset" reittaukset alkaisivat pikku hiljaa mukautua markkinoilla jo toteutuneisiin muutoksiin.

Italialle, Espanjalle ja Belgialle näin on jo käynyt. Markkinanoteerausten perusteella niiden velkakirjat ovat jo roskalainoja, vaikka "virallisten" luottoluokitusten mukaan kyse on edelleen kohtuuluotettavista velanmaksajista.

Irlanti on erikoisuus, sillä vasta S&P on määritellyt tämän kriisivaltion velkakirjat roskalainoiksi. Sitä vastoin Moody's ja kaksikkoa pienempi mutta niiden tavoin yhdysvaltalainen Fitch katsovat Irlannin velanmaksukyvyn joten kuten kelvolliseksi.

Markkinahintojen ja CMA:n analyysin perusteella Irlannin tai sen puoleen Portugalin ja varsinkaan Kreikan velkakirjojen laadussa ei ole tulkinnan varaa. Ne ovat silkkaa roskapaperia.

Pohjanoteerausta
ei edes Kreikalla


Kolmen luottoluokittajan arvosana-asteikot ja luokitusten perusteet noudattavat suurin piirtein samaa kaavaa. Luokitusten aakkosasteikoissa on peräti parikymmentä askelmaa, jotka pyrkivät ilmentämään arvioitaviin velkakirjoihin liittyvää luottoriskiä.

Luokitusyhtiöt tarkastelevat luottoriskejä rahoittajan, kuten korkosijoittajan, näkökulmasta.

Luokitusasteikkojen huipulla on parasta mahdollista velanmaksukykyä ilmentävä AAA-arvosana, tai Aaa niin kuin Moody's haluaa asian ilmaista. Siitä A-kirjaimet alkavat käydä sitä harvemmiksi mitä vähemmän erinomaiseksi luottokelpoisuus arvioidaan.

Viimeisen A:n jälkeen on vuorossa BBB (tai Baa) eri aste-eroineen. Heikoin sijoituskelpoisten eli vähintään keskilaatuisten niin sanottujen investment grade -velkakirjojen arvosana on S&P:n ja Fitchin asteikoilla BBB- ja Moody'sin asteikolla Baa3.

Korkeintaan keinottelutarkoituksiin soveltuvien speculative grade -roskalainojen paras arvosana on BB+ tai Ba1. Kaikkien kolmen luokittajan asteikolla heikoin arvosana ennen luottohäiriötä on C.

Yksikään luokittaja ei ole vielä antanut Kreikalle heikointa C-luokitustaan, joka sille markkinoiden mukaan kuuluisi. Näin siitä huolimatta, että Kreikka yrittää muiden euromaiden tuella taivutella rahoittajiaan hyväksymään velkojen leikkauksen puoleen.

Luokittajien arvosteluun olisi toisin sanoen kosolti aihetta – mutta ei luottoriskien kauhistelusta vaan niiden kaunistelusta.
Luottoluokitukset parempia kuin riskien mukaan pitäisi
Vanhojen eurovaltioiden ja eräiden muiden valtioiden luottoluokitukset luottoriskien ja luokitusyhtiöiden mukaan 16.1.2012. Riskiperusteiset luokitukset CMA:n mukaan.

EuroalueRiskin mukaanS&PMoody'sFitch
Suomiaa+AAAAaaAAA
SaksaaaAAAAaaAAA
HollantiaaAAAAaaAAA
Itävaltaa-AA+AaaAAA
Ranskabbb+AA+AaaAAA
Belgiabb+AA+Aa3AA+
EspanjabbAA1AA-
Italiab+BBB+A2A+
Irlanticcc+BBB+Ba1BBB+
Portugaliccc-BBBa2BB+
KreikkacCCCaCCC
Muu EurooppaRiskin mukaanS&PMoody'sFitch
NorjaaaaAAAAaaAAA
Sveitsiaa+AAAAaaAAA
Ruotsiaa+AAAAaaAAA
BritanniaaaAAAAaaAAA
Tanskaaa-AAAAaaAAA
Muu maailmaRiskin mukaanS&PMoody'sFitch
Yhdysvallataa+AA+AaaAAA
AustraliaaaAAAAaaAAA
Japaniaa-AA-Aa3AA-
Brasiliaaa-A-Baa2BBB
Kiinaa+AA-Aa3AA-
VenäjäbbbBBB+Baa1BBB
Intiabb-BBB-Baa3BBB-
Lähde: Bloomberg, CMA, Taloussanomat


Luottokelpoisuuden aakkoset
Kolmen luottoluokitusyhtiön luokitusarvosanat valtioiden pitkäaikaisille velkakirjoille.

LuonnehdintaS&PMoody'sFitch
KorkealaatuisetAAAAaaAAA
 AA+Aa1AA+
 AAAa2AA
 AA-Aa3AA-
KeskilaatuisetA+A1A+
 AA2A
 A-A3A-
 BBB+Baa1BBB+
 BBBBaa2BBB
 BBB-Baa3BBB-
HeikkolaatuisetBB+Ba1BB+
 BBBa2BB
 BB-Ba3BB-
 B+B1B+
 BB2B
 B-B3B-
 CCC+Caa1CCC+
 CCCCaa2CCC
 CCC-Caa3CCC-
 CCCaCC
ToivottomatCCC
Lähde: Bloomberg, Taloussanomat

Analyysi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maksatko liikaa yhtiövastiketta? Asiantuntija nimeää kaksi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

  2. 2

   Keskimääräisen metsätilan kuolinpesässä puiden arvo 100 000 € – koskee 180 000:ta suomalaista

  3. 3

   Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

  4. 4

   Sähköalalle lakkovaroitus – työnseisaus uhkaa myös energia-alaa

  5. 5

   Eläkeläisparin ahdinko: yhtiölainaa pian 130 000 euroa – reilusti enemmän kuin asunnon arvo

  6. 6

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  7. 7

   Finanssivalvonnan Tuominen: Olemme huolissamme kulutusluottojen ja taloyhtiölainojen kasvusta

  8. 8

   Ruotsalainen korjaamoketju haluaa isomman jalansijan Suomesta – voi tarkoittaa yritysostoja

  9. 9

   Kauppalehti: Lehdistöneuvos Lauri Helve on kuollut

  10. 10

   Britannia ja EU pääsivät sopuun brexitin jälkihoidosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

  2. 2

   Näin syntyi Lapin-matkailun iso hitti – Jussilla välähti, kun hän näki innokkaiden turistien epämukavat olot

  3. 3

   Maksatko liikaa yhtiövastiketta? Asiantuntija nimeää kaksi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

  4. 4

   Keskimääräisen metsätilan kuolinpesässä puiden arvo 100 000 € – koskee 180 000:ta suomalaista

  5. 5

   Kommentti: Suomalaisilla lentokentillä on järkyttävän kallista – missä on yrittäjä, joka halpuuttaisi hinnat?

  6. 6

   Kauppalehti: Lehdistöneuvos Lauri Helve on kuollut

  7. 7

   Perintöveroa vastustava kansalaisaloite ylitti 50  000 allekirjoituksen rajan – eduskunnan käsittelyyn

  8. 8

   ”Asuntolaina ei ole enää kahvipaketti vaan mäyräkoira, ja kankkunen uhkaa”

  9. 9

   Sähköalalle lakkovaroitus – työnseisaus uhkaa myös energia-alaa

  10. 10

   Liikenneministeriö ehdottaa sähköpyörille tuntuvaa hankintatukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaasalaismies löysi lompakostaan kortin, jolla ei saanutkaan Lidlin alennusta – ”Tarkennamme toimintaohjeita”

  2. 2

   Ykköstien legendaarinen Lahnajärven taukopaikka on suljettu – lappu ovessa: ”Kaikkeni yritin”

  3. 3

   Espanjassa asuvien suomalaisten eläkeverotus siirtymässä Suomeen – ”Aiheuttaa hämmennystä ja kiukkua”

  4. 4

   Lidliltä erikoinen kampanja: Könttäalennus ostoksista koko ensi viikon ajan – kaksi ehtoa

  5. 5

   Amazonin tulo mullistaisi verkkotilaamisen Suomessa: Toimitusaika 20 minuuttia – näin se tapahtuu

  6. 6

   Kuva kertoo, verotetaanko eläkkeitä Suomessa kireämmin kuin palkkaa

  7. 7

   Kommentti: Suomalaisilla lentokentillä on järkyttävän kallista – missä on yrittäjä, joka halpuuttaisi hinnat?

  8. 8

   Nyt se on selvää: Nordea muuttaa Suomeen

  9. 9

   Näin syntyi Lapin-matkailun iso hitti – Jussilla välähti, kun hän näki innokkaiden turistien epämukavat olot

  10. 10

   Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

  11. Näytä lisää