Jättirahaston johtaja: Talous siirtyy ”paranormaaliin” tilaan

Rahastojätti Pimcon salkunhoitaja Bill Gross ennustaa synkkää vuotta sijoitusmarkkinoille. Gross varoittaa rahoitusmarkkinoiden luhistumisesta ja povaa loppua tuntemallemme talousjärjestelmälle.

| Päivitetty

Maailman suurimman sijoitusrahaston salkunhoitajan Grossin mukaan viime vuotta kuvasi parhaiten termi ”uusi normaali”, jonka Pimco lanseerasi muutama vuosi sitten. Termillä ekonomistit tarkoittavat aikakautta, jota leimaa hidas talouskasvu länsimaissa, korkea työttömyys ja velan kutistaminen.

Gross ennustaa, että kuluvan vuoden aikana talous siirtyy ”paranormaaliin” tilaan.

– On kuin Maalla olisi nyt kaksi kuuta yhden sijaan ja ne molemmat kasvavat syöpäkasvaimen tavoin, mikä uhkaa finanssialan vuorovesiä, valtameriä ja talouselämää sellaisena, kuin olemme sen oppineet viimeisen puolen vuosisadan aikana tuntemaan, Gross kirjoittaa vuoden ensimmäisessä sijoittajakirjeessään.

Paranormaalia taloudelle on ominaista lähellä nollaa olevat sijoitustuotot ja luotonantajat, jotka eivät luota kehenkään ja vain muutamaan valtioon. Grossin mukaan rahoitusmarkkinat luhistuvat hitaasti eli markkinatoimijat vähentävät velkaansa, koska ne eivät luota toisiinsa.

Gross arvioi, että talousjärjestelmän muutoksesta ”paranormaaliin” seuraa joko nollakasvu tai järjestelmän ”luhistuminen”.

Gross neuvoo, että sijoittajien täytyy alentaa tuotto-odotuksiaan kuluvalle vuodelle. Hän ennustaa, että osake-, velkapaperi- ja raaka-ainemarkkinat tuottavat pitkällä aikavälillä 2–5 prosenttia. Sijoittajien on myös syytä varautua äärimmäisiin muutoksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?