Pankit saivat jättipotin mutta eivät ratkaisua kriisiin

Pankit pyysivät ja saivat EKP:ltä uutta kolmivuotista lainarahaa 489 miljardia euroa. Jättipotti kohentaa pankkien maksuvalmiutta, mutta se ei ratkaise kriisiä. Se ei takaa euronkaan vertaa uutta luotonantoa eikä se varsinkaan oikopäätä kohenna pankkien vakavaraisuutta.

22.12.2011 6:18 | Päivitetty 22.12.2011 8:11

Euromaiden keskuspankki EKP tarjosi pankeille keskiviikkona uutta peräti kolmen vuoden mittaista keskuspankkiluottoa rajattomasti. Pankit pyysivät ja saivat 489 miljardia euroa, joista 443 miljardia upouusia.

Summa ei ole rajattoman suuri, mutta se on tähän mennessä suurin yksittäinen EKP:n rahoitusoperaatio milloinkaan. Summa on lisäksi tuntuvasti suurempi kuin markkinat olivat keskimäärin veikanneet.

Pankkien pyytämää ja EKP:n tarjoamaa rahasummaa voinee huoleti luonnehtia jättipotiksi. Silti vastassa on vielä suurempia haasteita. Siksi tämäkään jättipotti tuskin tarjoaa kestävää ratkaisua tai lopullista voittoa kriisistä.

Artikkeli kokonaisuudessaan Taloussanomat+ -palvelussa.

Analyysi

Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva

Tilaa Taloussanomat+

Jan Hurrin analyysi ilmestyy perinteiseen tapaan keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Haluaisitko lukea samanlaisen analyysin viitenä päivänä viikossa? Kokeile Taloussanomat+:aa maksutta kahden viikon ajan!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?