Nämä yhtiöt kärsivät uudesta hallitusohjelmasta

Pankkikonserni Nordea on tehnyt alustavan arvion, mihin yhtiöihin uusi hallitusohjelma iskee rajuimmin.

| Päivitetty

Viikonloppuna julkistetun uuden hallituksen ja hallitusohjelman vaikutuksista osakemarkkinoille on Nordean mukaan vaikea tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Pankki toteaa kuitenkin tuoreimmassa viikkoraportissaan, että aikomus nostaa pääomatuloveroa 28 prosentista 30 prosenttiin on sijoittajien kannalta merkittävin uudistus . Lisäksi veroon on tulossa porrastus, kun 50 000 euron rajan ylittävistä pääomatuloista peritään 32 prosentin vero.

Hallitusohjelma vaikuttaa myös moniin pörssiyhtiöihin. Erityisesti energiayhtiö Fortumiin liittyy kaksi hallitusohjelmaan sisältyvää linjausta. Tuleva hallitus suhtautuu kielteisesti uusien ydinvoimaloiden rakennuslupien myöntämiseen. Tästä kärsii etenkin Fortumin toive uusia Loviisan ydinvoimalan vanhenevat yksiköt. Tämän lisäksi aikomuksena on ottaa käyttöön sähköntuottajan päästökaupasta saamaa hyötyä rajoittava windfall-vero.

– Veron on tarkoitus nousta 100 miljoonaan euroon vuosittain, josta Fortumin osuus on noin puolet. Vaikka summa on iso, vastaa se vain vajaata kolmea prosenttia yhtiön tämän vuoden ennustetusta tilikauden tuloksesta. Lisäksi 100 miljoonan euron summa on selvästi aiempaa jopa 300 miljoonan euron ehdotusta pienempi, Nordea kommentoi viikkoraportissa.

Veronkiristyksistä merkittävimpiin kuuluu valmisteverojen korotus. Polttoaineiden verotus nousee 250 miljoonalla, alkoholi- ja tupakkavero 150 miljoonalla sekä makeis- ja virvoitusjuomavero 100 miljoonalla eurolla. Nordean arvion mukaan näiden verojen vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen on negatiivinen, mutta ei dramaattinen. Mahdollisiin ostovoiman laskusta ja valmisteverojen noususta kärsiviin yhtiöihin lukeutuvat Olvi ja Kesko. Polttoaineiden hinnan noususta voivat kärsiä muun muassa Lassila & Tikanoja ja Finnair.

– Näiden lisäksi mediayhtiöt kärsivät verolinjauksista, kun nykyinen vapaus arvonlisäverosta on tarkoitus lakkauttaa. Suunnitelmissa on yhdeksän prosentin arvonlisävero ensi vuodesta lähtien, minkä odotamme painavan jo nyt suurten haasteiden kanssa painivien lehtitalojen näkymiä entisestään. Haasteet koskevat media-alan toimijoista varsinkin Alma Mediaa, Ilkkaa sekä Keskisuomalaista, raportissa todetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?