Osakesäästäjien keskusliiton Timo Rothovius: Nokian miljardikassa jakoon sijoittajille - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nokialla 10 miljardia liikaa – omistajat haluavat rahat

Nokian kassassa on lähes kymmenen miljardia euroa joutilasta rahaa, sanoo Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius. Strategianmuutoksen takia se ei tarvitse enää niin paljon rahaa. Rothoviuksen mielestä ylimääräiset kassavarat tulisi jakaa osakkeenomistajille. Tuhti kassa voi muuten saada yhtiön tekemään harkitsemattomia yritysostoja.

17.5.2011 13:46 | Päivitetty 17.5.2011 16:54

– Nokialla on lähes aina ollut hirveän iso kassa. Raha on ollut osittain joutilasta jo aikaisemminkin, mutta äskettäinen strategiamuutos mielestäni korosti sitä entisestään. Yhtiö ei tarvitse niin isoa kassaa kuin aikaisemmin, koska on pienentänyt riskiä, sanoo Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius.

Riskin alenemisen aiheutti Nokian päätös ulkoistaa ohjelmistokehityksensä Microsoftille. Aiemmin oli olemassa riski, että oma ohjelmisto ei olisi toiminut ja että yhtiö olisi joutunut tekemään täysin uuden.

– Nyt yhtiöllä ei ole sitä riskiä. Jos Microsoft ei toimi, Nokia voisi ottaa Androidin ja sillä selvä, Rothovius toteaa Taloussanomille.

Luopuminen omasta ohjelmistokehityksestä vähensi Nokian riskiä, mutta samalla supistui huomattava osa tulevaisuuden tuottopotentiaalista. Rothoviuksen mukaan Nokia hinnoitellaankin tällä hetkellä silkkana laitevalmistajana, mikä rajoittaa kurssinousun mahdollisuuksia.

– Aikaisemmin ajateltiin, että jos ohjelmisto onnistuisi, ja jos Nokiasta tulisi eräänlainen kännykkäalan Microsoft, tuototkin olisivat ihan eri luokkaa, kuin jos yhtiö on pelkästään raudanvalmistaja.

Nokian osakekurssi on laskenut reippaasti sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti helmikuussa strategisesta yhteistyöstään Microsoftin kanssa. Rothovius arvioi, että kurssi pysyy myös jatkossa aiempaa alemmalla tasolla.

– Hinnoittelukertoimen täytyy jatkossa olla paljon alhaisempi kuin ennen. Neutraali p/e Nokian osakekurssille voisi olla vähän päälle kymmenen nykyisellä strategialla.

Nokian osakkeen hinta liikkui tänään puolilta päivin 6,11 eurossa. Tällä hinnalla osakkeen p/e-luku eli oikaistu voittokerroin on vähän yli 12.

Hajanainen omistusvaikeuttaa läpimenoa

Rothoviuksen mukaan runsaalle kassalle on vaikea saada kunnon tuottoa. Tästä syystä ylimääräiset rahat olisi järkevää jakaa omistajille. Jos yritys jakaisi esimerkiksi kuusi miljardia euroa osinkoina, se merkitsisi 1,60 euron lisäosinkoa osaketta kohden. Nokian yhtiökokous päätti 0,40 euron osingosta.

Kuuden miljardin euron ehdotus on Rothoviuksen mukaan maltillinen, mahdollista olisi jakaa myös 12 miljardia euroa.

Rothovius pitää ehdotuksen läpimenoa mahdollisena, mutta myöntää, että se voi Nokian tapauksessa olla vaikeaa yhtiön laajan omistajapohjan vuoksi.

– Ei se mikään mahdottomuus ole, jos osakkeenomistajat vaativat. Hehän asian päättävät. Nokialla on kuitenkin se ongelma, että yhtiön omistus on hajallaan, enemmistön kerääminen on  vaikeaa. Jos yhtiössä olisi jokin iso omistaja, kassavaroja olisi todennäköisesti jo aikoja sitten jaettu.

Rothoviuksen mukaan yritykset eivät mielellään ryhdy kassaansa jakamaan.

– Palkkajohtajat pitävät mielellään isoa kassaa. Se on heidän etunsa.

Iso kassa mahdollistaa muun muassa yritysostot ja juuri tässä piilee Rothoviuksen mukaan myös riskejä.

– Se on nyt riski Nokiassakin. Jos kassassa on hirveän paljon rahaa, on helppoa tehdä hölmöjä liikkeitä. Esimerkiksi Fortumin Venäjältä ostama laitos pudotti yhtiön pääoman tuoton suunnilleen puoleen siitä, mitä se oli aikaisemmin. Osakkeenomistajien kannalta se oli järjetön ostos, kuten myös  metsäyhtiöiden ostokset Yhdysvalloista, Rothovius sanoo.

– Sen sijaan, jos raha on tiukalla, joudutaan miettimään paljon enemmän, kannattaako ostos tehdä vai ei.

Rothovius perustelee kassavarojen jakoa myös järkevällä velkaisuussuhteella. Tällä hetkellä Nokia toimii pankkina, sillä ei ole velkaa lainkaan. Jos yhtiö jakaisi kassastaan kuusi miljardia euroa, se olisi Rothoviuksen mukaan suunnilleen nollilla ja jos Nokia jakaisi 12 miljardia euroa, velkaa olisi jonkin verran.

– Nykytilanteessa ei kannata olla kovasti velkainen, järkevämpää olisi pysytellä jossain nollan vaiheella. Mutta jatkossa, jos strategia alkaa  toimia ja yhtiö on puhdas laitevalmistaja, silloin kannattaisi olla velkaa – oman pääoman tuotto saadaan silloin paremmaksi.

Kriisikassanvoi jo purkaa

Rahoituskriisi sai käytännössä kaikki yritykset kasvattamaan kassaansa. Rothoviuksen mukaan enää ei kuitenkaan ole tarpeen säilyttää kassassa rahaa sen varalta, että rahoitustilanne vielä kiristyisi.

– Ei sellaista ole näköpiirissä, tällaisia kriisejä tulee kerran 50 vuodessa, eikä uutta ole ihan heti ovella.

Käytännössä Nokian kassavarojen jakamista tuskin on odotettavissa, sillä asiasta päättäminen edellyttää yhtiökokouksen koollekutsumista. Päätöksen osingonjaosta tekevät osakkeenomistajat.

Jos rahaa kuitenkin jaettaisiin, mikä olisi sellainen sijoitus, josta saa tällä hetkellä paremman tuoton?

– Se voisi olla vaikka Nokian osake, tai yleensä osakesijoitukset. Jos ajatellaan, että Nokia saa tällä hetkellä kassavaroistaan noin kahden prosentin tuoton, niin osakkeet tuottavat 10 prosenttia. Onhan se huomattavasti parempi tuotto.

Onko  Rothovius itse valmis sijoittamaan Nokian osakkeeseen?

– Kyllä minulla niitä tälläkin hetkellä muutama kappale on. Täytyy vähän katsoa, miten se [uusi strategia] lähtee menemään, täytyy miettiä, jos sijoittaisi vähän lisää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?