HS: Monen yhtiön uudet osakekannustimet ovat laittomia - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

HS: Monet uudet osakekannustimet ovat laittomia

Uudet kannustinjärjestelmät, joissa rahoja liikutellaan holding-yhtiöiden kautta, ovat Helsingin Sanomien mukaan laittomia. Lehden haastattelemat asiantuntijat pitävät osakeyhtiölain vastaisina järjestelmiä, joissa yhtiöt antavat rahoitusapua ulkopuolisten, yhtiön johtajien omistamien omistusyhtiön osakehankinnoille.

14.1.2011 9:31 | Päivitetty 14.1.2011 9:28

Näiden holding-yhtiöiden osakeostoja rahoitetaan paitsi pörssiyhtiön myöntämällä lainalla myös osakkaiden eli kannustinjärjestelmässä mukana olevien johtajien omilla rahoilla. Johtajat kantavat itse sijoitusten riskin.

Olennaista järjestelyssä on siihen liittyvä veroetu. Holding-yhtiön osakkaat voivat nostaa verottomasti osinkoja 90 000 euroa vuodessa, jos osinko on enintään 9 prosenttia nettovarallisuudesta. Jos osakkaat nostavat tätä enemmän osinkoja, potin veroaste on 19,6 prosenttia eli paljon alle johtajien ansioveroprosentin.

Laillinen ongelma syntyy siitä, että osakeyhtiölain mukaan pörssiyhtiö saa rahoittaa vain työntekijöidensä tai sen lähipiiriin kuuluvan yhtiön työntekijöiden osakehankintoja. Turun yliopiston siviilioikeuden professori Jukka Mähönen sanoo, että kannustinjärjestelmä on lain vastainen, koska kyse ei ole yhtiön tai sen lähipiiriin kuuluvan yhtiön työntekijöiden osakehankintojen rahoittamisesta, vaan ulkopuolisen yrityksen rahoittamisesta.

– Hyvällä tahdolla ja sormien läpi katsomalla voitaisiin tulkita, että osakkeet tulevat yhtiön työntekijöille, koska heillä on määräysvalta holding-yhtiössä. Lakia ei voi kuitenkaan näin pitkälle venyttää, sanoo Turun kauppakorkeakoulun kauppaoikeuden professori Raimo Immonen Helsingin Sanomissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?