Nokia ja Neste Oil nousun vetureina pörssissä - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Nokia ja Neste Oil nousun vetureina pörssissä

Helsingin pörssissä kurssit jatkoivat iltapäivällä nousuaan muun Euroopan osakemarkkinoita seuraten. Yhdysvaltain eilinen korkopäätös ja siihen liittyvä lausuma sekä Japanin keskuspankin uudet talouden tukitoimet ovat pitäneet sijoittajien mielet korkealla. Fed piti ennallaan arvionsa, että "korkotaso pysyy poikkeuksellisen alhaisena vielä pitkään".

17.3.2010 15:03 | Päivitetty 17.3.2010 14:57

Kursseja on Helsingissä vetänyt ylämäkeen etenkin matkapuhelinjätti Nokia. Laskukärjessä painaa kemianyhtiö Kemira, kun yhtiön osinkoina maksamat Tikkurilan osakkeet irtosivat tänään.

Humu alkaa haihtua sopimusvalmistaja Elcoteqista, jonka kurssi on kääntynyt selvään laskuun.

Yleisindeksi OMXH oli kello 14.30 aikaan prosentin nousussa. Painorajoitettu OMXH Cap oli 0,4 prosenttia plussalla. Vaihtoa oli kertynyt 452 miljoonaa euroa, josta Nokiaa 221 miljoonaa.

Nokian kurssi on ollut hyvässä vedossa. Osake oli kallistunut 3,1 prosenttia 11,32 euroon. Bank of America piti Nokian ostosuosituksen ennallaan eli tasolla "osta". Sen sijaan tavoitehinnan pankki nosti 14 euroon.

Vaihdetuimmista osakkeista öljynjalostaja Neste Oilin kurssi jatkaa nousuaan. Kurssi on saanut tukea jalostusmarginaalin parantumisesta. Yhtiön mukaan viitemarginaali on noussut yli kuuden dollarin tynnyriltä. Neste Oilin oma marginaali on ollut viime vuosina selvästi viitemarginaalia korkeampi. Myös Pohjanmeren Brentin ja venäläisen Urals-raakaöljyn hintaeron kasvu nostaa Neste Oilin kurssia.

Neste Oilin kurssi oli edennyt 2,5 prosenttia 13,30 euroon.

Myös metsäyhtiöt ovat vaihteeksi päässeet nousu-uralle. Satamalakon sovittelussa nähtiin jo pientä edistystä, kun keskusjärjestöt otettiin mukaan neuvotteluihin. Kiistan osapuolet päättivät ratkoa ensin pienemmät kiistakysymykset ennen kuin kättä väännetään lopullisesti muutosturvasta.

UPM:n kurssi oli vahvistunut 0,8 prosenttia 9,08 euroon. Stora Enson R-osake oli eilisen päätöstasonsa tuntumassa viidessä eurossa. M-realin B-osake oli puolestaan noussut 1,6 prosenttia 1,93 euroon. Yhtiö kertoi korottavansa itsejäljentävän paperin hintaa.

Konepajoista Wärtsilän osake oli kallistunut 1,7 prosenttia 36,61 euroon ja Konecranesin 0,6 prosenttia 23,85 euroon. Metso ja Kone sen sijaan liikkuivat eilisillä päätöstasoillaan.

Päivän laskukärjessä kiitää Kemira. Sen kurssi oli romahtanut 29,2 prosenttia 8,67 euroon. Suuren kurssilaskun taustalla on Tikkurila. Kemiran yhtiökokous päätti eilen jakaa 86 prosenttia Tikkurilan osakkeista osinkona Kemiran omistajille. Kaupankäynnin Tikkurilan osakkeilla arvioidaan alkavan Helsingin pörssissä ensi viikon perjantaina.

Kemiran osakkeesta irtosi tänään myös normaali 0,27 euron osinko.

Viime päivien nousijaosakkeen, Elcoteqin kurssi on kääntynyt selvään laskuun. Huuma yhtiön maanantaina julkistamasta Philips-sopimuksesta alkaa haihtua. Sopimus koski led-valaisimien valmistusta. Pohjola Pankki arvioi aamukatsauksessaan, että kurssireaktio sopimukseen on ollut raju, kun huomioidaan, että led-komponenttien ja moduulien osuus Philipsin valaisindivisioonan 6,5 miljardin liikevaihdosta on vain kolme prosenttia.

Elcoteqin kurssi oli laskenut 10,2 prosenttia 2,20 euroon.

Osakeanneista ilmoittivat Lemminkäinen ja Stonesoft. Lemminkäinen oli noussut 4,1 prosenttia ja Stonesoft 2,4 prosenttia.

Osinko irtosi tänään myös Fiskarsin, Martelan, SRV Yhtiöiden ja Stockmannin osakkeesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?