Pörssiuutiset

Miksi dollari ei kuollutkaan?

Julkaistu:

Dollarin arvo on laskenut rajusti valuuttamarkkinoilla, ja samalla sen asema maailmankaupan maksuvälineenä ja keskuspankkien varantovaluuttana on herättänyt kasvavaa epäluuloa. Uutiset dollarin kuolemasta ovat kuitenkin ennenaikaisia, vakuuttavat asiantuntijat.


Yhdysvaltain dollari voi hyvinkin olla jo parhaiden aikojensa ohi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se tuota pikaa menettäisi asemansa ainoana todellisena maailmanvaluuttana.

Yksikään dollarin haastaja ei ole vielä pitkään aikaan riittävän voimakas syrjäyttääkseen dollarin maailman ylivoimaisen mahtivaluutan paikalta.

Näin arvioivat esimerkiksi maailman rahajärjestelmän arvostetuimpiin tuntijoihin kuuluvat yhdysvaltalaiset talousprofessorit Barry Eichengreen ja Benjamin Cohen. Näin ovat päätelleet myös varantovaluuttojen kehitysnäkymiä viime aikoina tutkailleet EKP:n, Fedin, IMF:n ja OECD:n asiantuntijat.

Dollarin asemasta ja näkymistä ovat viime aikoina kirjoittaneet erittäin runsaasti myös lukuisat pääomamarkkinoilla toimivat suurpankit ja suursijoittajia palvelevat analyysiyhtiöt raporteissaan. Hyvin suuri osa raporteista pitää uutisia dollarin kuolemasta ennenaikaisina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriittinen kysymys dollarin tulevaisuudelle on, kuinka kauan ja kuinka vahvana muun maailman luottamus dollaria kohtaan säilyy.

Dollarin ja Yhdysvaltain lopullisesta kriisistä kertoisi vasta dollarin arvon erittäin voimakas ja erittäin nopea romahtaminen valuuttamarkkinoilla, ja todennäköisesti korkojen samanaikainen voimakas kohoaminen.

Vielä tällaisesta dollarin totaalisesta kriisistä ei ole näkynyt merkkejä.

Valuuttajärjestelmän
suuret muutokset hitaita


Pääomamarkkinoiden kansainvälistymistä ja valuuttajärjestelmien historiaa erittäin laajasti ja perusteellisesti tutkinut Eichengreen on tämän syksyn aikana käsitellyt dollarin asemaa useissa kirjoituksissaan ja puheenvuoroissaan.

Erityisesti avainteoksestaan Globalizing Capital (suomeksi suunnilleen Pääoman kansainvälistyminen) tunnettu Eichengreen arvioi dollarin säilyttävän asemansa maailman tärkeimpänä varantovaluuttana vielä vuosikymmeniä.

Samaan johtopäätökseen on päätynyt muun muassa rahan ja rahajärjestelmien tulevaisuutta tutkinut Cohen.

Cohen kirjoitti dollarin asemasta viimeksi IMF:n Finance & Development -julkaisussa syyskuussa muistuttaen, ettei dollarilla ole tällä haavaa ainuttakaan vakavasti otettavaa kilpailijaa. Saman hän esitti kattavin perusteluin vuonna 2004 julkaistussa kirjassaan The Future of Money (Rahan tulevaisuus).

Sekä Eichengreen että Cohen ovat useita kertoja todenneet, että dollarin mahtiasema tuskin kestää loputtomiin. Samalla he ovat kuitenkin arvioineet, että merkittävät muutokset ovat erittäin hitaita.

Rahaprofessorien mukaan esimerkiksi viime kuukausien valuuttakurssimuutoksista on turha etsiä enteitä dollarin lopullisesta tuhosta.

Vain euro tai juan
voi haastaa dollarin


Eichengreen ja Cohen ovat arvioineet, että euroalueen eurolla on kenties parhaat mahdollisuudet aikanaan nousta dollarin rinnalle tai jopa sen ohi maailman päävaluuttana. Heidän mukaansa tuo hetki koittaa kuitenkin aikaisintaan vuosien tai jopa vuosikymmenten kuluttua.

Kiinan juanilta dollarin syrjäyttäminen tuskin onnistuu ainakaan ennen vuotta 2050, vaikka maan huima talouskasvu jatkuisi nykyistä vauhtia.

Millään muulla valuutalla kuin eurolla tai juanilla ei ole näillä näkymin professorien mukaan minkäänlaisia mahdollisuuksia syrjäyttää dollaria maailmanvaluuttana. Varsinkaan tuo taalan syrjäyttäminen ei onnistu IMF:n laskennalliselta sdr-tilivaluutalta tai kullalta, vaikka näitä kumpaakin on viime kuukausina veikattu dollarin kukistajaksi.

Dollarin kanssa kilpailevilta valuutoilta ja varsinkin IMF:n sdr-tilivaluutalta sekä kullalta puuttuvat melkein kaikki varantovaluutalta käytännössä vaadittavat ominaisuudet.

Harva valuutta kelpaa
varantovaluutaksi


Rahalla pitää olla muutama perusominaisuus, jotta se tekee tehtävänsä. Rahan yleismaailmallisia perusvaatimuksia ovat, että raha toimii vaihdon välineenä, arvon mittana ja arvon säilyttäjänä.

Maailman eri maissa on käytössä professori Cohenin arvion mukaan noin 150 eri valuuttaa, jotka täyttävät edes joten kuten nuo rahan perusvaatimukset. Kuitenkin vain yksi on ylivoimainen varantovaluutta.

Dollarin ylivoimainen asema perustuu lyhyesti sanottuna sen ylivoimaiseen asemaan, joka taas perustuu Yhdysvaltain asemaan maailman ylivoimaisesti suurimpana talous- ja sotilasmahtina, jolla on lisäksi maailman ylivoimaisesti mittavimmat ja monipuolisimmat pääomamarkkinat.

Mitään muuta valuuttaa ei ole liikkeessä likimainkaan yhtä laajasti ja tasaisesti ja lisäksi yhtä runsain määrin kautta maailman, eikä mikään muu valuutta kelpaa maksuvälineenä likimainkaan yhtä monenlaisissa liiketoimissa yhtä monessa maailmankolkassa kuin dollari.

Kiinan juanista ei ole varantovaluutaksi esimerkiksi siksi, että juan on kaikkea muuta kuin vapaasti vaihdettava valuutta. Maassa on erittäin kattava ja laaja pääomaliikkeiden säännöstely ja erittäin tarkoin hallinnoitu talous. IMF:n sdr puolestaan ei ole lainkaan oikea valuutta.

Kullan keskeinen puute on käynyt jo historiallisina kultakannan aikoina selväksi: kullan tuotannolla ja talouden kasvuvauhdilla ei ole minkäänlaista yhteyttä, jolloin kultaan perustuva rahajärjestelmä ennemmin kärjistää kuin pehmentää talouden suhdannevaihtelua, tai pahimmillaan jopa estää talouskasvua.

Maailmankauppa
pyörii dollareilla


Dollari on viimeaikaisesta kurssilaskustaan ja dollarin asemaa toistuvasti epäilevistä puheenvuoroista huolimatta edelleen tärkein kansainvälisen tavarakaupan valuutta ja keskuspankkien tärkein varantovaluutta.

Noin kaksi kolmasosaa kaikkien muiden keskuspankkien kuin Yhdysvaltain oman Federal Reserven valuuttavarannoista on Yhdysvaltain dollareissa. Fedin omat reservivarat ovat kokonaan dollareissa.

Kansainvälisestä tavarakaupasta maksetaan dollareissa jopa vielä suurempi osa, lähteestä riippuen karkeasti 50–70 prosenttia. Päivittäisistä yhteensä yli tuhannen miljardin dollarin arvoisista valuuttakaupoista jopa 90 prosentissa valuuttaparin toinen puoli on dollari.

Suurin osa maailman raaka-ainemarkkinoilla kaupattavista hyödykkeistä, kuten metalleista ja raakaöljystä, hinnoitellaan ja maksetaan dollareissa.

Euro on kymmenessä vuodessa kasvattanut kansainvälistä rooliaan selvästi tärkeämmäksi kuin euromaiden suurimmalla valuutalla, Saksan markalla oli aikana ennen euroa. Silti euro on dollarin rinnalla edelleen pieni valuutta.

IMF:n mukaan maailman keskuspankkien valuuttavarannoista noin neljäsosa on euroissa. Kansainvälisestä tavarakaupasta arviolta vajaa kolmannes laskutetaan euroissa. Jenin osuus jää alle kymmenen prosentin.

Keskuspankit eivät
ole jättäneet dollaria


Dollarin asema keskuspankkien varantovaluuttana on hiljalleen kutistunut kymmenen viime vuoden kuluessa. Tästä moni näyttää päätelleen, että maailman keskuspankit ovat kääntäneet selkänsä taalalle. Näin ei kuitenkaan ole käynyt.

IMF:n mukaan keskuspankkien dollarivarannot ovat viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun pahimpia kriisikuukausia lukuun ottamatta kasvaneet joka ikinen kuukausi ainakin kymmenen viime vuotta. Keskuspankit ovat siis jatkaneet dollari-ostojaan, eivät suinkaan käynnistäneet myyntejä.

Dollarin suhteellinen asema varantovaluuttana on kymmenessä vuodessa supistunut pelkästään siitä syystä, että keskuspankit ovat kasvattaneet sijoituksiaan muihin valuuttoihin vielä enemmän kuin sijoituksiaan dollareihin. Näin valuuttavarantojen hajautus on käynnistynyt ilman dollarimyyntejä.

Kymmenen vuotta sitten varannoista runsaasta 70 prosenttia oli dollareissa, nyt runsaat 60 prosenttia. Mutta dollareina laskien varantotaaloja oli keskuspankkien holveissa kymmenen vuotta sitten vajaat tuhat miljardia, nyt kaksi ja puoli tuhatta miljardia. Se siitä dollarin hylkimisestä.

Useimmille maailman keskuspankeille dollarin hylkääminen olisi erittäin ongelmallista, sillä se voimistaisi dollarin kurssilaskua ja muiden valuuttojen vahvistumista.

Esimerkiksi Kiinan noin 2 000 miljardin ja Japanin 1 000 miljardin dollarin varantosijoitukset menettäisivät nopeasti arvoaan, jos Kiinan Kansanpankki ja Japanin keskuspankki ryhtyisivät äkkipikaisesti tyhjentämään dollarisalkkujaan.

Valuutalla harvoin
vain yhtä suuntaa


Dollarin viimeaikainen heikkeneminen valuuttamarkkinoilla voi toki enteillä taalan lopullista alamäkeä. Dollarin tuhoa on ennustanut esimerkiksi Yhdysvaltain ja muiden länsivaltojen huimaa velkaantumista kärkevästi arvostelleet suursijoittajat Marc Faber ja Jim Rogers.

Tuskin dollarin tuhoa kuitenkaan kannattaa varmana pitää. Talouden muutokset ja kehityskulut ani harvoin ovat pysyviä, ja varsinkaan näin ei ole valuuttamarkkinoilla.

Vain äärimmäisen harvoin suurvallan valuutan heikkeneminen on ollut lopullista. Näin ei ole tapahtunut kertaakaan sitten 1920-luvun Saksan hyperinflaation, joka tuhosi Saksan paperimarkan täydellisesti.

Näin tuskin käy Yhdysvaltain dollarille. Päin vastoin, esimerkiksi brittipankki Barclays Capitalin talous- ja valuuttatutkimuksen ekonomistit Christian Broda, Piero Ghezzi ja Eduardo Levy-Yeyati ovat ennustaneet dollarin alkavan taas vahvistua viimeistään ensi vuoden kuluessa.
Dollarin heikkeneminen nopeuttaa maan talouden toipumista, ja luo pohjaa pääomavirran – ja dollarin valuuttakurssin – kääntymiselle.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  2. 2

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  3. 3

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  4. 4

   Suomalaisen tislaamon toimitusjohtaja: ”Toivon, että britit tulevat järkiinsä”

  5. 5

   Mytty kaapissa olikin 150 000 euron arvoinen – perinnön voi hassata hätiköinnillä

  6. 6

   Wahlroos pörssinoususta: ”Näyttää epäilyttävästi kuolleen kissan pompulta”

  7. 7

   Nyt puhuvat köyhtyvät kolmekymppiset: ”Olen oppinut pelkäämään silloinkin kun kaikki vaikuttaa menevän hyvin”

  8. 8

   Nokia ilmoitti yli 1 300 työntekijän vähentämisestä – ”Etumatkaa ei saa antaa kaverille lainkaan”

  9. 9

   Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa

  10. 10

   HS-mielipide: Väärään ruutuun merkitty rasti voi laukaista työttömän syöksykierteen: ”Onko kohtuullista jättää ihminen kokonaan ilman tuloja?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  2. 2

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  3. 3

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  4. 4

   Nokia aloittaa yt-neuvottelut – aikoo vähentää 350 Suomessa

  5. 5

   HS-mielipide: Väärään ruutuun merkitty rasti voi laukaista työttömän syöksykierteen: ”Onko kohtuullista jättää ihminen kokonaan ilman tuloja?”

  6. 6

   Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa

  7. 7

   Nokia ilmoitti yli 1 300 työntekijän vähentämisestä – ”Etumatkaa ei saa antaa kaverille lainkaan”

  8. 8

   Wahlroos pörssinoususta: ”Näyttää epäilyttävästi kuolleen kissan pompulta”

  9. 9

   Nyt puhuvat köyhtyvät kolmekymppiset: ”Olen oppinut pelkäämään silloinkin kun kaikki vaikuttaa menevän hyvin”

  10. 10

   Mytty kaapissa olikin 150 000 euron arvoinen – perinnön voi hassata hätiköinnillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suosittu muoti­kauppa lopettaa yllättäen, takana huippu­tulos – omistaja Pauliina lataa nyt suorat sanat bisneksestä

  2. 2

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  3. 3

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  4. 4

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  5. 5

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  6. 6

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  7. 7

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  8. 8

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää