Katkaiseeko tämä talouden syöksyn?

Julkaistu: , Päivitetty:

Lähiviikot ratkaisevat, lähtevätkö Yhdysvaltain talouden rattaat uudestaan pyörimään. Sitä yritetään nyt yhä suuremmilla raharuiskeilla. Fed käynnistää yli kahden biljoonan dollarin uudet tukitoimet saadakseen lainahanat auki. Mutta tepsivätkö temput, kun talous potee velkajuhlien krapulaa?
Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve (Fed) ilmoitti keskiviikkona käynnistävänsä mittavat liittovaltion velkakirjojen ostot, ja kasvattavansa asuntoluottolaitosten velkakirjaostoja merkittävästi.

Valtion velkakirjojen ostoihin eli niin sanottuun setelirahoitukseen Fed käyttää 300 miljardia dollaria. Asuntoluottoarvopapereiden ostoja se kasvattaa 750 miljardilla dollarilla yhteensä 1,25 biljoonaan dollariin. Liittovaltion takaamien asuntorahoittajien arvopapereita Fed ostaa 100 miljardilla dollarilla.

Näillä 1 150 miljardin dollarin velkakirjaostoilla Fed pyrkii painamaan pitkiä markkinakorkoja nykyistä alemmas. Osittain tämä toteutui heti Fedin ilmoitettua velkakirjaostoistaan, sillä pitkät markkinakorot laskivat suurimmilla pudotuksilla vuosikausiin.

Asuntoluottomarkkinoiden pitkien viitekorkojen laskulla keskuspankki toivoo auttavansa asuntoluottojen kysyntää vauhtiin. Tämän se taas toivoo osaltaan hillitsevän asuntomarkkinoiden alamäkeä.

Keskiviikkona päätettyjen yli tuhannen miljardin dollarin velkakirjaostojen lisäksi Fed on jo aiemmin päättänyt lähes yhtä laajasta tukiohjelmasta kotitalouksien ja pienyritysten lainahanojen avaamiseksi.

Tämä jopa tuhannen miljardin dollarin tuki käynnistyy tällä viikolla.

Rahoitus meni
takalukkoon


Fed käynnistää yhdessä maan valtiovarainministeriön kanssa parhaillaan yhtä tämän rahoituskriisin toistaiseksi mittavimmista tukiohjelmista. Jopa tuhannen miljardin dollarin raharuiskeella on tarkoitus virkistää kuluttajien ja pienyritysten lainarahoitusta.

Ensimmäiset tähän uuteen niin sanottuun TALF-ohjelmaan liittyvät hakemukset Fed vastaanottaa rahoitusyhtiöiltä tällä viikolla. Raha lähtee liikkeelle ensi viikolla. Uuden mammuttituen koodinimi TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) tarkoittaa arvopaperistettujen lainasaatavien rahoitusohjelmaa.

Kyse on lainaohjelmasta, jolla pääosin Fed rahoittaa yksityisten markkinaosapuolten sijoituksia niin sanottuihin ABS-arvopapereihin. ABS:t (asset backed securities) ovat arvopapereiksi muutettuja ja markkinoille myytäviä lainasaatavia, kuten luottokortti- ja autolainoja.

Viime syksynä nämä velkavetoisen kulutuskysynnän jatkumiselle keskeisen tärkeät ABS-markkinat saivat osansa finanssikriisin iskuista.

Käytännössä ABS-markkinat lakkasivat toimimasta. Samalla raha lakkasi virtaamasta kulutusluottoihin, ja pian suuri osa taloudesta pysähtyi kuin seinään. Nyt kulutusluotoista kertyy jo luottotappioita kiihtyvällä vauhdilla esimerkiksi luottokorttiyhtiöille.

Tätä sumaa Fed nyt yrittää räjäyttää auki.

Yli biljoonan lainat
arvopapereina


Erityyppisten kulutusluottojen markkinat ovat Yhdysvalloissa olleet jättiläismäiset, viime vuoden lopussa muuta kuin asuntolainaa amerikkalaisilla oli yhteensä noin kolme biljoonaa dollaria.
Melkein puolet tästä pääosin kotitalouksien lainapotista, noin 1,2 biljoonaa, on peräisin erilaisten lainapakettien ABS-markkinoilta. Suuri osa tästä summasta on uusittava vuosittain, joten kyse on hyvin häiriöherkistä markkinoista.

Syksyn Lehman Brothers -konkurssin jälkeen nämä markkinat ovat kutistuneet äkkijyrkässä syöksyssä, kun kriisin säikäyttämät sijoittajat ovat vetäytyneet turvaan. Säikkymistä selittää se, että suuri osa finanssikriisin tappioista on toistaiseksi ollut juuri erityyppisten luottoarvopapereiden arvonalennuksia.

Fedin ja valtiovarainministeriön TALF-tukiohjelma pyrkii houkuttelemaan yksityiset sijoittajat takaisin ABS-markkinoille kuorruttamalla ohjelmaan hyväksyttävät ABS:t liittovaltion takaamalla pääomaturvalla.

Tappiot valtiolle,
voitot sijoittajille


TALF-ohjelma tarjoaa yksityisille sijoittajille, kuten hedge-rahastoille tai eläkerahastoille, takuun ABS-arvopapereihin tehdyille sijoituksille. Tämä takuu koskee ainoastaan uusia, varta vasten tukiohjelmaan hyväksyttyjä ABS-arvopapereita.

Fedin sijoittajille tarjoamat TALF-ehdot ovat mahdollisimman houkuttelevat. TALF-ohjelmassa mukana olevista ABS-arvopapereista mahdollisesti koituvat tappiot kärsii Fed, mutta mahdolliset voitot jäävät sijoittajille.

Jos ABS-arvopapereilla rahoitetut kulutusluotot sulavat liian suuriksi kasvaviin luottotappioihin, romahtaa näiden ABS-arvopapereiden arvo.

Sijoittaja ei kuitenkaan kärsi tappiota, jos hän on rahoittanut ABS-sijoituksensa TALF-ohjelman avulla. Sijoittaja voi kuitata oman velkansa arvonsa menettäneillä ABS-arvopapereilla, jolloin tappio siirtyy Fedille.

Jos kaikki sujuu hyvin eivätkä luottotappiot pilaa ABS-sijoitusta, maksaa sijoittaja lainansa Fedille rahalla ja pitää itsellään ABS:t tuottoineen – tai myy ne markkinoilla ja pitää voitot.

TALF ei takaa
rahan virtaamista


Houkuttelevat ehdot ja massiivinen mitoitus ovat herättäneet markkinoilla toivoa TALF-ohjelman onnistumisesta. Hyvässä lykyssä TALFin uskotaan saavan rahoitusta taas liikkeelle, parhaassa tapauksessa jopa jarruttavan talouden syöksyä.

Varmuutta tämänkään tempun onnistumisesta ei kuitenkaan ole. 

Jotta sijoitusrahaa virtaisi vuolaasti arvopaperistettujen lainasaatavien markkinoille ja esimerkiksi juuri ABS-arvopapereiden kautta autolainojen raaka-aineeksi, on myös niin sanottujen repo-markkinoiden herättävä henkiin.

Nämä ovat takaisinostosopimuksia, joiden avulla pankit ja muut rahamarkkinoiden toimijat ovat viime vuosina luoneet suuren osan markkinoilla liikkuvasta lyhytaikaisesta lainarahasta.

Repo-sopimukset ovat olleet tehokas tapa muuttaa esimerkiksi juuri ABS-arvopapereita tilapäisesti lyhytaikaiseksi lainarahaksi. Nyt nämä repo-markkinat eivät toimi, eikä vielä ole tietoa TALF-ohjelman vaikutuksista asiaan.

TALF vakauttaa ohjelmaan hyväksyttyjen ABS-arvopapereiden vähimmäishinnat, mutta tämä tuskin helpottaa markkinoilla ennestään olevien vastaavien luottoarvopapereiden arvostusongelmia.

Uutistoimisto Bloombergin julkaiseman vahvistamattoman uutisen mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ja Fed ovat aikeissa laajentaa TALF-ohjelmaa merkittävästi.

Uutisen mukaan TALF-tuki ulotetaan mahdollisesti uusien ABS-arvopaperien lisäksi vanhojen, jo olemassa olevien ongelmaluottojen jälleenrahoitukseen. Tämä voisi kerta heitolla merkitä erittäin suurta huojennusta markkinoita yhä rassaaviin arvostushuoliin.

Lainarahan kysyntä
kutistuu nyt vauhdilla


Epäluuloa TALF-miljardien tehoon aiheuttaa rahoitusmarkkinoiden muiden haasteiden lisäksi myös tapa, jolla taantuma on vaikuttanut kotitalouksien ja yritysten käyttäytymiseen.

Entistä suuremmat tukisummat voivat virkistää lainarahan tarjontaa, mutta tuskin kysyntää. Ainakin toistaiseksi kriisin edetessä lainojen kysyntä on supistunut ainakin yhtä nopeasti kuin lainarahan tarjonta.

Koko rahoituskriisi ja taantuma sai alkunsa liian suureksi kasvaneesta talouden lainataakasta. Yhdysvaltain kotitalouksien säästämisaste painui hetkellisesti jopa negatiiviseksi ja velkaantumisaste hyvin korkeaksi.

Nyt säästämisaste kohoaa jo kohisten ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät parhaansa mukaan maksamaan pois vanhoja velkojaan. Tätä trendiä TALF tai muutkaan viranomaisten tukitempaukset eivät herkästi käännä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset villinneen puolalaisketjun vaatemallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaatejätteelle tapahtuu

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  4. 4

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  5. 5

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  6. 6

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  7. 7

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  8. 8

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  9. 9

   Kaarnakuoriainen toi yllättävää potkua bisnekseen: metsäkonevalmistaja Ponssen tulos kasvoi

  10. 10

   Kiinteistösijoitusyhtiö Ovaro valitsi toimitusjohtajakseen Marko Huttusen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Osalle suomalaisista luvassa kymmenien tuhansien perintöpotti – ”Maaseudulta perintö saattaa olla merkittävästi vähäisempi”

  4. 4

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  5. 5

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  6. 6

   Olli Rehn muistelee dramaattista aamua, jolloin hänen onnellinen elämänsä särkyi – haudan äärellä syntyi johtopäätös

  7. 7

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  8. 8

   Olli Rehn kertoo eurokriisin synkimmistä hetkistä: Eurooppa olisi voinut ajautua jopa uuteen suursotaan

  9. 9

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  10. 10

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  6. 6

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  7. 7

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  8. 8

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  9. 9

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  10. 10

   Kiistelty ”paskalaki” astuu voimaan kahden viikon päästä – yli 100 000 kiinteistössä muutokset on vielä tekemättä

  11. Näytä lisää