Katkaiseeko tämä talouden syöksyn?

Julkaistu: , Päivitetty:

Lähiviikot ratkaisevat, lähtevätkö Yhdysvaltain talouden rattaat uudestaan pyörimään. Sitä yritetään nyt yhä suuremmilla raharuiskeilla. Fed käynnistää yli kahden biljoonan dollarin uudet tukitoimet saadakseen lainahanat auki. Mutta tepsivätkö temput, kun talous potee velkajuhlien krapulaa?
Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve (Fed) ilmoitti keskiviikkona käynnistävänsä mittavat liittovaltion velkakirjojen ostot, ja kasvattavansa asuntoluottolaitosten velkakirjaostoja merkittävästi.

Valtion velkakirjojen ostoihin eli niin sanottuun setelirahoitukseen Fed käyttää 300 miljardia dollaria. Asuntoluottoarvopapereiden ostoja se kasvattaa 750 miljardilla dollarilla yhteensä 1,25 biljoonaan dollariin. Liittovaltion takaamien asuntorahoittajien arvopapereita Fed ostaa 100 miljardilla dollarilla.

Näillä 1 150 miljardin dollarin velkakirjaostoilla Fed pyrkii painamaan pitkiä markkinakorkoja nykyistä alemmas. Osittain tämä toteutui heti Fedin ilmoitettua velkakirjaostoistaan, sillä pitkät markkinakorot laskivat suurimmilla pudotuksilla vuosikausiin.

Asuntoluottomarkkinoiden pitkien viitekorkojen laskulla keskuspankki toivoo auttavansa asuntoluottojen kysyntää vauhtiin. Tämän se taas toivoo osaltaan hillitsevän asuntomarkkinoiden alamäkeä.

Keskiviikkona päätettyjen yli tuhannen miljardin dollarin velkakirjaostojen lisäksi Fed on jo aiemmin päättänyt lähes yhtä laajasta tukiohjelmasta kotitalouksien ja pienyritysten lainahanojen avaamiseksi.

Tämä jopa tuhannen miljardin dollarin tuki käynnistyy tällä viikolla.

Rahoitus meni
takalukkoon


Fed käynnistää yhdessä maan valtiovarainministeriön kanssa parhaillaan yhtä tämän rahoituskriisin toistaiseksi mittavimmista tukiohjelmista. Jopa tuhannen miljardin dollarin raharuiskeella on tarkoitus virkistää kuluttajien ja pienyritysten lainarahoitusta.

Ensimmäiset tähän uuteen niin sanottuun TALF-ohjelmaan liittyvät hakemukset Fed vastaanottaa rahoitusyhtiöiltä tällä viikolla. Raha lähtee liikkeelle ensi viikolla. Uuden mammuttituen koodinimi TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) tarkoittaa arvopaperistettujen lainasaatavien rahoitusohjelmaa.

Kyse on lainaohjelmasta, jolla pääosin Fed rahoittaa yksityisten markkinaosapuolten sijoituksia niin sanottuihin ABS-arvopapereihin. ABS:t (asset backed securities) ovat arvopapereiksi muutettuja ja markkinoille myytäviä lainasaatavia, kuten luottokortti- ja autolainoja.

Viime syksynä nämä velkavetoisen kulutuskysynnän jatkumiselle keskeisen tärkeät ABS-markkinat saivat osansa finanssikriisin iskuista.

Käytännössä ABS-markkinat lakkasivat toimimasta. Samalla raha lakkasi virtaamasta kulutusluottoihin, ja pian suuri osa taloudesta pysähtyi kuin seinään. Nyt kulutusluotoista kertyy jo luottotappioita kiihtyvällä vauhdilla esimerkiksi luottokorttiyhtiöille.

Tätä sumaa Fed nyt yrittää räjäyttää auki.

Yli biljoonan lainat
arvopapereina


Erityyppisten kulutusluottojen markkinat ovat Yhdysvalloissa olleet jättiläismäiset, viime vuoden lopussa muuta kuin asuntolainaa amerikkalaisilla oli yhteensä noin kolme biljoonaa dollaria.




Melkein puolet tästä pääosin kotitalouksien lainapotista, noin 1,2 biljoonaa, on peräisin erilaisten lainapakettien ABS-markkinoilta. Suuri osa tästä summasta on uusittava vuosittain, joten kyse on hyvin häiriöherkistä markkinoista.

Syksyn Lehman Brothers -konkurssin jälkeen nämä markkinat ovat kutistuneet äkkijyrkässä syöksyssä, kun kriisin säikäyttämät sijoittajat ovat vetäytyneet turvaan. Säikkymistä selittää se, että suuri osa finanssikriisin tappioista on toistaiseksi ollut juuri erityyppisten luottoarvopapereiden arvonalennuksia.

Fedin ja valtiovarainministeriön TALF-tukiohjelma pyrkii houkuttelemaan yksityiset sijoittajat takaisin ABS-markkinoille kuorruttamalla ohjelmaan hyväksyttävät ABS:t liittovaltion takaamalla pääomaturvalla.

Tappiot valtiolle,
voitot sijoittajille


TALF-ohjelma tarjoaa yksityisille sijoittajille, kuten hedge-rahastoille tai eläkerahastoille, takuun ABS-arvopapereihin tehdyille sijoituksille. Tämä takuu koskee ainoastaan uusia, varta vasten tukiohjelmaan hyväksyttyjä ABS-arvopapereita.

Fedin sijoittajille tarjoamat TALF-ehdot ovat mahdollisimman houkuttelevat. TALF-ohjelmassa mukana olevista ABS-arvopapereista mahdollisesti koituvat tappiot kärsii Fed, mutta mahdolliset voitot jäävät sijoittajille.

Jos ABS-arvopapereilla rahoitetut kulutusluotot sulavat liian suuriksi kasvaviin luottotappioihin, romahtaa näiden ABS-arvopapereiden arvo.

Sijoittaja ei kuitenkaan kärsi tappiota, jos hän on rahoittanut ABS-sijoituksensa TALF-ohjelman avulla. Sijoittaja voi kuitata oman velkansa arvonsa menettäneillä ABS-arvopapereilla, jolloin tappio siirtyy Fedille.

Jos kaikki sujuu hyvin eivätkä luottotappiot pilaa ABS-sijoitusta, maksaa sijoittaja lainansa Fedille rahalla ja pitää itsellään ABS:t tuottoineen – tai myy ne markkinoilla ja pitää voitot.

TALF ei takaa
rahan virtaamista


Houkuttelevat ehdot ja massiivinen mitoitus ovat herättäneet markkinoilla toivoa TALF-ohjelman onnistumisesta. Hyvässä lykyssä TALFin uskotaan saavan rahoitusta taas liikkeelle, parhaassa tapauksessa jopa jarruttavan talouden syöksyä.

Varmuutta tämänkään tempun onnistumisesta ei kuitenkaan ole. 

Jotta sijoitusrahaa virtaisi vuolaasti arvopaperistettujen lainasaatavien markkinoille ja esimerkiksi juuri ABS-arvopapereiden kautta autolainojen raaka-aineeksi, on myös niin sanottujen repo-markkinoiden herättävä henkiin.

Nämä ovat takaisinostosopimuksia, joiden avulla pankit ja muut rahamarkkinoiden toimijat ovat viime vuosina luoneet suuren osan markkinoilla liikkuvasta lyhytaikaisesta lainarahasta.

Repo-sopimukset ovat olleet tehokas tapa muuttaa esimerkiksi juuri ABS-arvopapereita tilapäisesti lyhytaikaiseksi lainarahaksi. Nyt nämä repo-markkinat eivät toimi, eikä vielä ole tietoa TALF-ohjelman vaikutuksista asiaan.

TALF vakauttaa ohjelmaan hyväksyttyjen ABS-arvopapereiden vähimmäishinnat, mutta tämä tuskin helpottaa markkinoilla ennestään olevien vastaavien luottoarvopapereiden arvostusongelmia.

Uutistoimisto Bloombergin julkaiseman vahvistamattoman uutisen mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ja Fed ovat aikeissa laajentaa TALF-ohjelmaa merkittävästi.

Uutisen mukaan TALF-tuki ulotetaan mahdollisesti uusien ABS-arvopaperien lisäksi vanhojen, jo olemassa olevien ongelmaluottojen jälleenrahoitukseen. Tämä voisi kerta heitolla merkitä erittäin suurta huojennusta markkinoita yhä rassaaviin arvostushuoliin.

Lainarahan kysyntä
kutistuu nyt vauhdilla


Epäluuloa TALF-miljardien tehoon aiheuttaa rahoitusmarkkinoiden muiden haasteiden lisäksi myös tapa, jolla taantuma on vaikuttanut kotitalouksien ja yritysten käyttäytymiseen.

Entistä suuremmat tukisummat voivat virkistää lainarahan tarjontaa, mutta tuskin kysyntää. Ainakin toistaiseksi kriisin edetessä lainojen kysyntä on supistunut ainakin yhtä nopeasti kuin lainarahan tarjonta.

Koko rahoituskriisi ja taantuma sai alkunsa liian suureksi kasvaneesta talouden lainataakasta. Yhdysvaltain kotitalouksien säästämisaste painui hetkellisesti jopa negatiiviseksi ja velkaantumisaste hyvin korkeaksi.

Nyt säästämisaste kohoaa jo kohisten ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät parhaansa mukaan maksamaan pois vanhoja velkojaan. Tätä trendiä TALF tai muutkaan viranomaisten tukitempaukset eivät herkästi käännä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pulloja palauttanut Timo huomasi kauppakuitissa yllättävän miinusmerkin – ”Emme ole nähneet tarvetta muuttaa käytäntöä”

  2. 2

   Älä maksa liikaa veroja! Juristin 7 vinkkiä: Näin voit voittaa tai hävitä jopa tuhansia euroja

  3. 3

   Yksi kuva kertoo: Näin Suomi verottaa olutta muihin EU-maihin verrattuna

  4. 4

   Oiva Toikan luovuudesta kumpusi kannattava bisnes – firma on takonut reipasta voittoa

  5. 5

   Asiantuntijan 10 vinkkiä: Näin saat luksusta mökille pienellä rahalla

  6. 6

   Stockmann: tulosvaroitus!

  7. 7

   Jouni lähetti 11 kirjettä Postin uusilla nopean toimituksen merkeillä – lopputulos hämmensi

  8. 8

   Jan Hurrin kommentti: Öljyn hinta voi nousta entisestään – ja se on kelju uutinen

  9. 9

   Rakennusteollisuus: Asuntoja rakennetaan tuhansia vähemmän kuin viime vuonna

  10. 10

   Vanhus osti kallista kotihoitoa ja jätti perilliset nuolemaan näppejään – lukijat: ”Ahneet sukulaiset tienatkoon itse omat rahansa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jouni lähetti 11 kirjettä Postin uusilla nopean toimituksen merkeillä – lopputulos hämmensi

  2. 2

   Älä maksa liikaa veroja! Juristin 7 vinkkiä: Näin voit voittaa tai hävitä jopa tuhansia euroja

  3. 3

   Stockmann: tulosvaroitus!

  4. 4

   Asiantuntijan 10 vinkkiä: Näin saat luksusta mökille pienellä rahalla

  5. 5

   Yksi kuva kertoo: Näin Suomi verottaa olutta muihin EU-maihin verrattuna

  6. 6

   Pulloja palauttanut Timo huomasi kauppakuitissa yllättävän miinusmerkin – ”Emme ole nähneet tarvetta muuttaa käytäntöä”

  7. 7

   Miljoonaomaisuuden menettänyt Jaakko Rytsölä myy nyt talouskasvatusta lapsille

  8. 8

   Suomi on suomalaiselle matkailijalle tyyris: tonnilla kotimaan reissulle vai viikoksi Kreikkaan?

  9. 9

   Jan Hurrin kommentti: Öljyn hinta voi nousta entisestään – ja se on kelju uutinen

  10. 10

   Raakaöljyn hinta ponnasi vuoden huippuun – Syynä Iranin pakotteiden tiukennus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jouni lähetti 11 kirjettä Postin uusilla nopean toimituksen merkeillä – lopputulos hämmensi

  2. 2

   Yrittäjä-Willem panee kivijalkakaupan kiinni, jos verottajan suunnitelma toteutuu – ”Ei olisi enää kannattavaa”

  3. 3

   Mökkikaupat viedään yhä useammin käräjille – ”Lahovaurioita etsitään kissojen ja koirien kanssa”

  4. 4

   Veroilmoituksen uudistuksessa monta pulmaa – ”Jos jättää ilmoituksen viime tippaan, voi olla ongelmissa”

  5. 5

   Bisnesenkeli Kim Väisänen ällistyi elinkelvottomasta firmasta: ”Rahaa oli poltettu 500 000 euroa ja liikevaihto 100 euroa”

  6. 6

   Älä maksa liikaa veroja! Juristin 7 vinkkiä: Näin voit voittaa tai hävitä jopa tuhansia euroja

  7. 7

   Suomi on suomalaiselle matkailijalle tyyris: tonnilla kotimaan reissulle vai viikoksi Kreikkaan?

  8. 8

   Uutuuskirja: Sarasvuo hiiltyi Nokian ”arrogantille keskijohdolle” – lähetti alatyylisen viestin

  9. 9

   Kylpyhuoneremontista repesi raju riita – taloyhtiön osakas jätti vastikkeet maksamatta 2 vuodeksi

  10. 10

   Reino ja Aino -tossuille on löytynyt uusi omistaja – tuotanto ei jää Lieksaan

  11. Näytä lisää