Inflaatio painuu pian pakkaselle

Julkaistu:

Kuluttajahintojen nousuvauhti hidastuu nyt niin vauhdikkaasti, että pian vuosi-inflaatio alkaa miinuksella. Tätä ei kannata säikähtää, sillä kyse ei ole tuhoisasta deflaatiosta. Velalliselle ja tallettajalle markkinoilla on selvä vinkki: korot pysyvät alhaalla kauan.
Euroalueen inflaatiovauhti jarruttaa parhaillaan juuri niin voimakkaasti kuin korkomarkkinat ja ekonomistit ovat jo viime syksystä asti odottaneet. Tätä menoa kuluttajahintojen vuosimuutosta kuvaava inflaatio-prosentti on pian negatiivinen.

Miinusmerkkiset inflaatio-lukemat eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita, että euroalue painuisi tuhoisaan deflaatiokierteeseen.

Kysymys on todennäköisesti tilapäisestä tilastoilmiöstä ennemmin kuin kulutuskysynnän erittäin voimakkaan heikkenemisen aiheuttamasta reaalitalouden ilmiöstä, deflaatiosta. 

Euroalueen keskuspankin EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet arveli eilisessä tiedotustilaisuudessa euroalueen inflaatio-vauhdin hidastuvan lähitulevaisuudessa negatiiviseksi.

Trichet kertoi EKP:n inflaatio-odotuksista perustellessaan pankin ohjauskoron alentamista 0,5 prosenttiyksikön verran 1,5 prosenttiin. Koronlasku oli markkinaodotusten mukainen.

Miinusmerkkinen inflaatio näkyy selvästi myös korkomarkkinoiden lyhytaikaisista odotuksista. Samoilta markkinoilta selviää myös, että vuosi-inflaatio jarruttaa nollan alapuolelle todennäköisesti vain tilapäisesti.

Inflaatio hidastuu ja
pysyy kauan vaisuna


Korkomarkkinoilla inflaatio-odotuksilla päivittäin miljardeilla euroilla kauppaa käyvät sijoittajat panevat nyt eniten rahaa likoon sellaisen kehityksen puolesta, että:

1) Kuluttajahintojen nousuvauhti jatkaa nopeata hidastumistaan

2) Vuosi-inflaatio painuu negatiiviseksi vuoden kuluessa

3) Kestää ainakin kolme vuotta ennen kuin vuosi-inflaatio kiihtyy edes prosenttiin

4) Alle kahden prosentin vuosivauhdissa inflaatio pysyy jopa kymmenen vuotta

5) Ainakaan seuraavien kymmenen vuoden kuluessa ei ole pelkoa sen enempää deflaatiosta kuin hillittömästä inflaatiostakaan

Karkeasti tällaisista odotuksista kertovat eurovaltioiden inflaatiosuojattujen niin sanottujen reaalituotto-obligaatioiden ja perinteisten nimellistuotto-obligaatioiden korkoerot.

Inflaatio-odotukset
romahtivat syksyllä


Obligaatioiden noteerauksiin vaikuttavat lukuisat muutkin seikat kuin sijoittajien inflaatio-odotukset, mutta eniten aikaa ja vaivaa luotettavien valtioiden obligaatioilla kauppaa käyvät sijoittajat uhraavat juuri inflaatiokehityksen aprikointiin.

Edellä kuvatut karkeat inflaationäkymät perustuvat Ranskan valtion liikkeeseenlaskemien reaali- ja nimellistuotto-obligaatioiden noteerauksiin.
Kyseinen vertailu on euroalueella luontevinta tehdä Ranskan valtion obligaatioilla, sillä eurovaltioista juuri Ranska on laskenut eniten liikkeeseen inflaatiosuojattuja obligaatioita.

Korkonoteerausten perusteella lasketut inflaatio-odotukset vaihtelevat alituisesti sen mukaan, miten vertailussa olevien obligaatioiden markkinakorot vaihtelevat.

Epätavallisen jyrkästi odotukset putosivat viime syksynä sen jälkeen, kun raakaöljyn hinta oli lähtenyt syöksyyn ja finanssikriisi alkoi nopeasti jarruttaa taloutta ja kasvattaa pankkien luottotappioita.

Raakaöljyn hinta
putosi alle puoleen


Toteutunut inflaatio-kehitys kertoo samaa sanomaa kuin korkomarkkinoiden odotukset, joskin sillä tärkeällä erolla, että tilastouutiset kertovat menneisyydestä ja markkinat aavistelevat tulevaa.
Euroalueen tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan alueen kuluttajahintojen vuosimuutos oli tammikuun lopussa 1,1 prosenttia. Viime kesänä se kävi korkeimmillaan jopa neljässä prosentissa.

Eniten kuluttajahintatilastojen mittaamaa inflaatiovauhtia ovat viime kesän jälkeen jarruttaneet elintarvikkeiden ja etenkin energian hintakehitys.

Elintarvikkeiden hinnat ovat edelleen pysyneet yleistä hintakehitystä voimakkaammassa nousussa, mutta ruoan kallistuminen on ollut selvästi rauhallisempaa kuin vuosi sitten ja vielä vielä viime kesänä.

Energian hinta on vuodessa pudonnut harvinaisen voimakkaasti, ja lisäpudotusta on ehkä luvassa. Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta kävi kaikkien aikojen huipussaan viime kesänä, jonka jälkeen se on pudonnut alle puoleen.

Myös taantuma
hillitsee hintoja


Inflaatiota hillitsevät elintarvike- ja energiahintojen rauhoittumisen lisäksi nyt myös erittäin voimakkaat talouden luonnonvoimat, taantuma ja pankkikriisi. 

Euroalueen talous supistuu jo neljättä vuosineljännestään taantumassa. Ainakaan voimakkaaseen kysyntään perustuvasta niin sanotusta kysyntä-inflaatiosta ei ole pelkoa, kun kysyntä supistuu nopeasti kautta euroalueen ja koko läntisen maailman.

Samaan aikaan pankkikriisi sulattaa talouden kierrosta vanhaa rahaa nopeammin kuin keskuspankit ovat painaneet uutta tilalle.

Pankit supistavat voimakkaasti luotonantoaan, kun vanhoista luotoista koituvat tappiot syövät pankkien pääomia ja leikkaavat niiden mahdollisuuksia rahoittaa asiakkaita uusilla luotoilla. Tappioiden pelossa myös vakavaraiset pankit ovat kiristäneet lainahanojaan.

Taantumassa myös asiakkaiden halukkuus luottojen kysyntään on nopeasti supistunut. Esimerkiksi asuntomarkkinat ovat monessa euromaassa hiljentyneet varsin vaisuiksi, eivätkä asiakkaat kaipaa entisenlaisia lainamääriä.

Lainamarkkinoiden hyytyminen on käytännössä johtanut siihen, että talouden rahamäärän kasvu on heikentynyt voimakkaasti. Tämä on ollut omiaan hillitsemään inflaatiopaineita. Vielä voimakkaammin painetta on laskenut rahan niin sanotun kiertonopeuden romahtaminen.

Valtioiden velka
ei pelota vielä


Taantuman ja pankkikriisin inflaatiota hillitsevien voimien kanssa kamppailee parhaillaan erittäin nopeasti kasvava vastavoima, elvytystoimiaan lainarahalla rahoittavien valtioiden velkaantuminen.

Ainakin hyvin pitkän ajan kuluessa valtioiden voimakas velkaantuminen on omiaan kasvattamaan talouden inflaatioriskejä. Tämä johtuu siitä, että valtioiden keinot velanmaksuun rajoittuvat yleensä verotukseen ja inflaatioon, joista inflaatio voi olla poliittisesti houkuttelevampi.

Toistaiseksi korkomarkkinat ovat arvioineet inflaatiota hillitsevät voimat suuremmiksi kuin sitä kiihdyttävät vastavoimat. Sijoittajat pelkäävät toisin sanoen taantumaa ja sen seurauksia nyt selvästi enemmän kuin valtioiden velkaantumista tai muita inflaatiota mahdollisesti tulevaisuudessa kiihdyttäviä seikkoja.

Markkinat eivät ainakaan vielä ota todesta niitäkään tulkintoja, joiden mukaan keskuspankkien kautta maailman käynnistämä voimakas rahan tarjonta kiihdyttäisi inflaation hillittömäksi.

Hyvin pitkään vaisuina pysyvistä näkymistä kertoo esimerkiksi se, että Saksan valtio saa parhaillaan markkinoilta 30 vuoden lainarahaa alle neljän prosentin vuosikorolla. Tuohon neljään prosenttiin mahtuu 30 vuoden inflaatio-odotus ja sijoitukselle odotettava reaalituotto.

Korot pysyvät
kauan alhaalla


Asuntovelalliselle tai tallettajalle korkomarkkinoiden noteeraukset tarjoavat oivan kiintopisteen, jonka avulla voi yrittää puntaroida omia korko-odotuksiaan.

Juuri nyt markkinanoteerausten perusteella voi odottaa, että korkojen pysyminen matalina tai jopa korkojen lisälasku on todennäköisempi vaihtoehto kuin korkojen voimakas kohoaminen.

Ennen pitkälle menevien johtopäätösten tekemistä on kuitenkin hyvä muistaa, että markkinoiden noteeraukset ja niihin perustuvat tulevaisuuden odotukset voivat koska tahansa muuttua. Niin ne ovat varoituksetta tehneet ennenkin.

Yhtä tärkeä on muistaa, että markkinoilla kauppaa käyvät sijoittajat eivät milloinkaan ole tulevaisuuden näkymistä täysin yksimielisiä. Jokaisen kaupan takana on ostaja ja myyjä, jotka kumpikin uskovat tekevänsä paremman kaupan.

Kriittisyyteen kehottaa myös käynnissä oleva rahoituskriisi. Pankkien ja sijoittajien kärsimät tuhansien miljardien eurojen tappiot muistuttavat, että markkinat voivat olla myös raskaasti väärässä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin syntyi lonkerofirman diili Hollywood-tähden kanssa – tähden kaveritkin tykästyivät ja nyt suunnitteilla on matka Suomeen

  2. 2

   Totuus unelmatalosta paljastui jo ensimmäisenä talvena ja kylmyys ajoi nuorenparin muualle – seurasi vuosien piina

  3. 3

   Kullan hinta pomppasi – hinta voi nousta 1 600 dollariin unssilta lähikuukausina

  4. 4

   Anttilan konkurssipesän pienvelkojat saamassa osuutensa syyskuun alkupuolella – valtaosalle puolet saatavista

  5. 5

   Psykologi: Terve suhtautuminen työhön on kulttuurissamme vaikeaa – 10 vinkkiä parempaan syksyyn

  6. 6

   Kiinan valuutta heikentyi alimmilleen 11 vuoteen – osakekurssit syöksyvät Aasian pörsseissä

  7. 7

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  8. 8

   Tästäkö pirtti Eurojackpot-voittajalle? Siilinjärven kalleimmasta asunnosta jää rahaa vielä säästöönkin

  9. 9

   Onko sinulla rahanarvoista rahaa jemmassa? Nämä markat ja pennit voivat olla jopa tuhansien eurojen arvoisia

  10. 10

   Helsingin pörssissä loivaa laskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  2. 2

   Totuus unelmatalosta paljastui jo ensimmäisenä talvena ja kylmyys ajoi nuorenparin muualle – seurasi vuosien piina

  3. 3

   Psykologi: Terve suhtautuminen työhön on kulttuurissamme vaikeaa – 10 vinkkiä parempaan syksyyn

  4. 4

   Kryptovaluutoissa kihisee – kestävätkö markkinoiden rakenteet?

  5. 5

   Kommentti: Miinuskorollakin voi tienata satumaisia voittoja

  6. 6

   Tästäkö pirtti Eurojackpot-voittajalle? Siilinjärven kalleimmasta asunnosta jää rahaa vielä säästöönkin

  7. 7

   Porukkalotossa piilee verovaara: 92 miljoonasta uppoaisi jopa kolmasosa lahjaveroihin, jos tällaista sopimusta ei olisi tehty

  8. 8

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  9. 9

   Kiinan valuutta heikentyi alimmilleen 11 vuoteen – osakekurssit syöksyvät Aasian pörsseissä

  10. 10

   Päiväpalkka jopa yli 700 euroa verottomana – Sieniyrittäjä iloitsee: ”on tullut aika hyvin sateita”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  2. 2

   Katso laskurista, paljonko nelipäiväinen työviikko pienentäisi palkkaasi

  3. 3

   Leipomon tuotantopäällikkö mokasi pahasti sämpylän, kokkareet yllättivät Jyrki Sukulankin – ”Palaute järkyttävän hyvää myös lihansyöjiltä”

  4. 4

   Porukkalotossa piilee verovaara: 92 miljoonasta uppoaisi jopa kolmasosa lahjaveroihin, jos tällaista sopimusta ei olisi tehty

  5. 5

   Nainen vaati hyvitystä 20 vuoden avoliitosta, vaikka seurusteli välillä toisen kanssa – näin KKO asian ratkaisi

  6. 6

   Jättiuudistus tulee pian voimaan – uusi firma alkaa penkoa suomalaisten tilitietoja

  7. 7

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  8. 8

   Kauppias Marko pahoinpideltiin viime vuonna, kun hän juoksi kiinni myymälävarkaita – kertoo nyt, miten kova linja on pistänyt varasongelman kuriin

  9. 9

   Ikea ja Finlayson nokittelivat, nyt iski lusikkansa soppaan pikkufirma Kangasalta: ”Siirtäkää tuotanto Suomeen, niin jatketaan keskusteluja”

  10. 10

   Palkka nousee 3 600 euroon kuussa – Helsinki korottaa näiden ammattilaisten palkkoja toistamiseen tänä vuonna

  11. Näytä lisää