Tammi-ale enteilee huonoa sijoitusvuotta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Tammi-ale enteilee huonoa sijoitusvuotta

Vanhan uskomuksen mukaan tammikuun kurssikehitys ennustaa, millainen on koko vuoden kurssikehitys. Tämän perusteella vuosi ei näytä hyvältä, sillä osakkeet halpenivat tammikuussa.

1.2.2009 8:04 | Päivitetty 31.1.2009 18:54

Tammikuu on perinteisesti ollut hyvä kuukausi osakkeille, kurssit ovat nousseet tammikuussa keskimäärin enemmän kuin muina kuukausina.

Tammikuun kurssikehityksen on myös uskottu ennustavan koko loppuvuoden kurssikehitystä. Jos tammikuussa kurssit eivät nouse, tulee koko vuodesta huono vuosi sijoittajille.

Tämä vuosi näyttäisi näiden oletusten perusteella olevan jo pilalla. Maailman osakkeet halventuivat tammikuussa 7,2 prosenttia.

Sijoittajien hermoillessa Yhdysvaltain markkinat ovat jatkuvan tarkkailun alla. Maailman tehokkaimmat ja suurimmat osakemarkkinat määräävät kriisiaikoina muiden pörssien suunnan.

Yhdysvaltalaisille osakkeille tammikuu on ollut surkea, viittäsataa suurinta pörssiyritystä seuraava S&P 500 -indeksi laski 8,6 prosenttia.

Tunnelma oli tammikuussa yhtä synkkä muilla kehittyneillä markkinoilla. Japanilaiset osakkeet laskivat lähes kymmenyksen ja eurooppalaiset osakkeet 6,2 prosenttia.

Helsingin pörssiä kuvaava OMX Helsinki -yleisindeksi painui 5,5 prosenttia, painorajoitettu OMX Helsinki Capped -indeksi 2,3 prosenttia.

Rahoitusalapetti taas

Kurssilaskua ovat johtaneet rahoitusalan osakkeet. Yhdysvalloissa niiden arvot romahtivat tammikuussa viidenneksen.

Toimialoista toinen kova laskija oli niin ikään vaikeuksissa oleva autoteollisuus. Niiden osakkeiden arvosta haihtui yli 14 prosenttia.

Vain energia ja teknologia -alojen osakkeet pinnistelivät vastavirtaan ja nousivat.

Kehittyvillä markkinoillakin suunta on ollut mollivoittoinen, niiden osakkeet laskivat keskimäärin 3,3 prosenttia.

Teoriassa tammikuu-ilmiötä ei pitäisi tehokkailla markkinoilla olla. Jos sijoittajat todella odottavat kurssien nousevan tammikuussa, pitäisi heidän ennakoida nousua ja ostaa osakkeita joulukuussa.

Osakkeiden kurssit nousivat rivakasti joulukuussa. Kenties tammikuu-ilmiön ennakointi vei puhdin tammikuun kurssinousulta.

Yksi selitys tammikuu-ilmiöille voi olla suurten yhteisösijoittajien käyttäytyminen. Ne tekevät sijoituspäätöksiä kalenterin mukaan, siksi osakemarkkinoille usein virtaa rahaa tammikuussa.

Osakkeiden lyhyen aikavälin liikkeiden arvaileminen on tietysti useimpien sijoittajien kannalta hyödytöntä ajankulua. Sijoittajan kannattaa myös suhtautua hyvin varauksellisesti siihen uskomukseen, että tämän tammikuun kehitys kertoisi jotain loppuvuoden kurssikehityksestä.

..

Tammikuu oli sijoittajille synkkä Osakkeiden kehitys eri markkinoilla tammikuussa, prosenttia

Maailma-7,2Eurooppa-6,2Yhdysvallat-6,4Japani-9,8Kehittyvät markkinat-3,3OMX Helsinki-5,5OMX Helsinki Capped-2,3 Lähde: Bloomberg

Energia ui vastavirtaan Eri toimialojen osakkeiden kehitys Yhdysvalloissa, prosenttia

Energia3,5Teknologia0,2Terveydenhuolto-0,1Päivittäistavarat-2,7Yhdyskuntapalvelut-3,8Öljyteollisuus-4,1Perusteollisuus-4,3Teollisuustuotteet ja -palvelut-5,4Kulutustavarat ja -palvelut-7,3Autot ja kuljetus-14,3Muut-15,2Rahoituspalvelut-21,5Toimialaindeksien muutokset laskettu 29.1. arvoilla.  Lähde: Bloomberg

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?