"Osingoista tinkiminen ei estä työttömyyttä" - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

"Osingoista tinkiminen ei estä työttömyyttä"

Rahoituksen professorit pitävät turhina poliitikkojen vaatimuksia yritysten osinkojen leikkaamisesta – niillä ei työttömyyttä paranneta. Osinkojen pienentäminen voi kuitenkin olla järkevää muista syistä. Tiukan rahoitustilanteen vuoksi monen yrityksen kannattaisi sitä harkita.

20.1.2009 12:11 | Päivitetty 21.1.2009 11:26

Sijoittajia vaaditaan nyt tinkimään osingoista, jotta yritysten ei tarvitsisi vähentää työntekijöitä. Näin on kehottanut muun muassa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Jos yhtiöt maksavat suuret osingot, palkansaajat saattavat olla haluttomia maltillisiin palkkaratkaisuihin, Vanhanen pelkää.

Turun kauppakorkeakoulun yritysrahoituksen professori Mika Vaihekoski ei usko osinkomaltin tukevan työllisyyttä.

– Vaikka yrityksillä olisi jakokelpoisia varoja, miksi ne pitäisivät ylimääräisiä työntekijöitä, joille ei ole töitä?

Vaihekosken mielestä yrityksiä ei voi vaatia lykkäämään välttämättömiä tehostus- ja sopeutustoimia. Mitä kauemmin niitä viivytetään, sitä suuremmiksi ongelmat usein kasvavat.

– Eivät yritykset silkkaa ilkeyttään tai ahneuttaan irtisano työntekijöitä. Toki yritysten kannattaa miettiä tulevaisuutta hieman pitemmällä tähtäimellä. Talouden lähtiessä kasvuun voi hyvien työntekijöiden löytäminen olla vaikeaa, jos irtisanomisiin on lähdetty liian nopeasti. Näenkin lomautukset tietyllä tavalla viisaana vaihtoehtona irtisanomisille tässä vaiheessa.

Teoriassa yritysten maksamat osingot jopa elvyttävät taloutta.

– Osinkoa maksavilla yhtiöillä on riittävästi pääomia. Tehokkaasti toimivassa markkinataloudessa nämä omistajille maksetut osingot ohjautuvat lopulta sinne, missä on pulaa pääomasta. Osinkojen jako voi siis tehostaa pääoman käyttöä kansantalouden tasolla.

– Luultavasti pääministerin lausunto oli kutsu yhteiskuntatalkoisiin, Vaihekoski pohtii.

Mikäli yritykset leikkaavat ensi keväänä osinkojaan, uskoo Vaihekoski sen johtuvan puhtaasti yritysten omista tarpeista, ellei Suomessa saada aikaiseksi laajempaa yhteiskuntasopimusta asiasta.

– Yhtiöiden hallituksissa käydään varmasti tänä keväänä osingoista tiukkoja keskusteluja.

– Yrityksen arvo voi osingonjaon vuoksi laskea, jos se joutuu osingonjaon jälkeen hakemaan markkinoilta kallista muuta rahoitusta. Jos yrityksellä on tiedossa huonot ajat tai rahoitustarpeita, voi osinkojen leikkaaminen olla nykyisessä suhdanteessa hyvinkin järkevää.

UPM tekiviisaasti

Helsingin kauppakorkeakoulun professori Vesa Puttonen pitää osinkojen leikkaamista järkevänä, mikäli se tapahtuu yritysten omien tilanteiden vuoksi.

– Nyt kun rahoitustilanne on radikaalisti muuttunut, voi joidenkin yhtiöiden olla viisainta leikata osinkoa. Osakkeenomistajien asemaa ei paranna se, että yhtiö maksaa osinkoja omistajille ja samaan aikaan lainaa kalliilla rahaa.

Esimerkiksi UPM ilmoitti mieluummin lyhentävänsä velkoja kuin kasvattavansa osinkoa. Näin yhtiön luottoluokitus pysyy hyvänä ja rahoituskustannukset pieninä. Tämä on Puttosen mukaan hyvin järkevä valinta.

Puttosen mielestä osinkojen nostaminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on typerää.

– Osinkoja ei makseta tyhjästä. Yhtiö on ansainnut osinkovarat liiketoiminnallaan ja maksanut niistä verot. Ne ovat osakkeenomistajien varoja.

– Työllisyyteen osingoilla ei ole minkäänlaista vaikutusta. Maksetuilla osingoilla voi toki olla jonkinlainen signaalivaikutus esimerkiksi työntekijöihin, heitä osinkojen leikkaaminen voi rauhoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?