Musta perjantai iski Wall Streetille - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Musta perjantai iski Wall Streetille

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat avautuneet kiitospäivän jälkeisenä mustana perjantaina pääosin laskussa.

Tavaratalo Macy's järjesti suuren paraatin kiitospäivänä New Yorkissa.­

28.11.2008 17:08 | Päivitetty 28.11.2008 17:54

Kiitospäivää vietettiin eilen torstaina Yhdysvalloissa. Sen jälkeinen päivä tunnetaan maassa "mustana perjantaina" eli virallisena käynnistyspäivänä joulukaupalle. Kauppiaat pelkäävät, että joulukaudesta on tulossa huonoin kymmeniin vuosiin.

Sijoittajat ovat huolissaan erityisesti siitä, että talouden hidastuminen heikentää muun muassa tietokoneiden ja energian kysyntää. Raakaöljyn hinnanlasku on painanut jalostajia.

Indekseistä teollisuuden Dow Jones nousi juuri ja juuri 8 730,28 pisteessä. Tällä viikolla yli kymmeneksen vahvistunut S&P 500 -indeksi heikkeni 0,3 prosenttia. Teknologian Nasdaq aleni 1,1 prosenttia 1515,48 pisteessä.

– Olemme epäselvässä tilanteessa, missä tulee näitä suuria, nopeita ja lyhyitä ralleja, sitten pudotaan jälleen, Bank of Montreal Asset Managementin edustaja Gavin Graham sanoi uutistoimisto Bloombergille.

– On kuitenkin kohtuullista olettaa, että vuoden päästä olemme korkeammalla kuin nyt.

Pitkä päivä kaupalle,lyhyt markkinoille

Tänään mustan perjantain myötä alkaneen alennusmyyntikauden jättialennukset ja heikot myyntiodotukset painoivat vähittäismyyjistä Macya 3,3 prosentilla ja Targettia 2,6 prosentilla.

Kauppiaille päivä on pitkä, sillä useammat liikkeet avasivat ovensa jo aamuvarhain. Musta perjantai -nimi on alunperin viitannut päivän koviin ruuhkiin, mutta sittemmin sillä on tarkoitettu kauppiaiden menestystä: punaisella musteella kirjataan tappiot, mustalla musteella voitot. Kaupat alkavat tehdä vihdoin voittoa joulukauden myötä.

Pörssipäivä jää tänään tyngäksi Yhdysvalloissa. Kaupankäynti Wall Streetilla päättyy jo kello 20.00 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?