Uusi ruplakriisi uhkaa Venäjää - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Uusi ruplakriisi uhkaa Venäjää

Öljytulojen romahtaminen ja sijoituspääoman maastapako horjuttavat nyt Venäjän taloutta ja ruplaa. Pääomamarkkinoilla nopeasti leviävä pelko uudesta ruplakriisistä voi toteuttaa itse itsensä. Ruplan romahtaminen murskaisi suomalaistenkin Venäjä-sijoitusten arvon.

Jos rupla heikkenee vielä lisää ja kansa säikähtää säästöjensä kohtaloa, voi Venäjä ajautua samanlaiseen talletuspaniikkiin kuin vuoden 1998 kriisissä.­

13.11.2008 12:11 | Päivitetty 13.11.2008 12:13

Venäjän hurja talouskasvu ja maan asema kansainvälisen sijoituspääoman suosikkikohteena ovat murentuneet sitä mukaa kun raakaöljyn hinta maailmalla on laskenut. Eikä öljyn hinta ole vain laskenut, vaan se on suorastaan romahtanut. Samaa voi sanoa Venäjän suosiosta sijoituskohteena, sekin on romahtanut.

Raakaöljyn hinta on muutamassa kuukaudessa pudonnut alle puoleen, esimerkiksi Venäjän Urals-vientilaadun markkinahinta on heinäkuun alun jälkeen laskenut noin 60 prosenttia.

Venäjän Urals-vientiöljyn hinta on viime päivinä liukunut uhkaavaa vauhtia kohti psykologisesti tärkeänä pidettyä 50 dollarin barrelihintaa. Urals maksoi korkeimmillaan heinäkuussa hieman yli 140 dollaria barrelilta, mutta keskiviikkona hinta oli enää 53 dollaria.

Yhtä jyrkästi raakaöljyn hinnan kanssa ovat romahtaneet Venäjän vientitulot. Saman verran ovat laskeneet myös venäläispörssien osakekurssit.

Keskuspankki aloittipuolustustaistelun

Pelkkää öljyä ja osakkeita laajemmista ongelmista kertoo, että heinäkuun alun jälkeen myös Venäjän rupla on heikentynyt tuntuvasti valuuttamarkkinoilla. Yhdysvaltain dollarin ruplakurssi on noussut jo noin 19 prosenttia. Aivan viime viikkoina rupla on heikentynyt myös suhteessa euroon.

Jo valmiiksi huteraksi heikentynyt luottamus ruplaa ja Venäjä-sijoituksia kohtaan sai viimeksi pahan iskun tämän viikon tiistaina, kun Venäjän keskuspankki ilmoitti väljentävänsä ruplan ulkoiselle arvolle määrittelemäänsä vaihteluväliä.

Klikkaa graafi suuremmaksi­

Venäjän keskuspankin pääjohtaja Sergei Ignatyev arveli televisiohaastattelussa ruplassa olevan edelleen laskupaineita. Pääjohtajan arviot toteutuivat valuuttamarkkinoilla saman tien. Keskuspankin ruplan verrokiksi määrittelemä valuuttakori koostuu 55-prosenttisesti Yhdysvaltain dollareista ja 45-prosenttisesti euroista. Korin rupla-arvo on kohonnut heinäkuun alun jälkeen nelisen prosenttia.

Uutistoimisto Bloombergin ja talouslehti Financial Timesin tietojen  mukaan Venäjän keskuspankki on tänä syksynä käyttänyt yli sata miljardia dollaria ruplan arvon puolustamiseen. Puolustustaistelu on syönyt kuudesosan suurimmillaan yli 600 miljardin dollarin valuuttavarannosta.

Venäjän keskuspankki yritti tiistaina jarruttaa pääoman pakenemista ruplasta korottamalla kaikkia korkojaan kokonaisella prosenttiyksiköllä. Nyt keskeinen ohjauskorko on 12 prosenttia. Markkinoilla korkojen nostamista kesken pahan rahoituskriisin pidetään vakavana varoituksena vaikeuksien kasvamisesta.

Sijoittajat kaikkoavattalletuksista ja ruplasta

Ruplan voimakas heikkeneminen ja keskuspankin puolustustoimet kertovat nopealiikkeisen sijoituspääoman jyrkästi kasvaneesta epäluulosta Venäjän taloutta ja ruplaa kohtaan.

Rupliaan ovat valuuttamarkkinoilla myyneet niin Venäjän omat sijoittajat kuin ulkomaisetkin sijoittajat kuten valuuttaliikkeillä ja raaka-aineilla pelaavat hedge-rahastot. Nyt keskuspankin uskotaan pelkäävän myös tavallisen kansan lähtevän liikkeelle nostamaan ruplatalletuksiaan pankeista niin kuin kävi viimeksi vuoden 1998 talouskriisissä.

Luottoluokitusyritykset Fitch Ratings ja Standard & Poor's ovat molemmat ilmoittaneet mahdollisesti laskevansa Venäjän valtiolle antamaansa luottoluokitusta. Luokitusaikeet heikensivät osaltaan sijoittajien rohkeutta pitää kiinni ruplasijoituksistaan.

Venäjän vanhin sijoituspankki, Troika Dialog on uutistoimisto Bloombergin mukaan arvioinut ruplan heikkenevän öljytulojen romahtamisen takia jopa 30 prosenttia. Alfa-pankin ekonomistit ovat ennustaneet ruplan heikkenemisen mahdollisesti vauhdittavan pääoman pakoa talletuksista ja ruplasta.

Romahduksen pelkototeuttaa jo itseään

Venäjältä ja ruplasta kiireesti vetäytyvät sijoittajat muistelevat pelonsekaisin tuntein Venäjän edellistä talouskriisiä kymmenen vuotta sitten. Vuonna 1998 Venäjän talous oli luhistua, ja jopa valtio joutui laiminlyömään lainanhoitoaan.

Edellisessä kriisissä Venäjän valtion ruplamääräisten velkakirjojen markkina-arvo romahti, kansa veti talletuksiaan pois ruplatileiltä ja ruplan arvo laski peräti runsaat 70 prosenttia suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Ruplakriisi johti vuoden 1998 syksyllä välillisine seurauksineen suuren Long-Term Capital Management -vipurahaston kaatumiseen, mikä taas uhkasi pahimmillaan suistaa koko maailman rahoitusjärjestelmän raiteiltaan.

Nyt pelkkä aavistus saman toistumisesta on pannut sijoittajia vetäytymään turvaan. Osittain sijoittajien pelkäämä romahdus on jo toteutunut, sillä mittavat myynnit ovat pyyhkäisseet suurimman osan esimerkiksi venäläisten pörssiosakkeiden arvosta, noteerattiinpa näiden hintaa sitten dollareissa tai ruplissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?