Aamukommentti: Roskapankkihuuma hiipui jo

Julkaistu: , Päivitetty:

Katsaukset
Yhdysvaltain pankkituen virittämä perjantainen hurmos ei jaksanut kantaa yli viikonlopun. New Yorkissa kurssit päätyivät eilen selvään laskuun pankkien, vähittäiskauppiaiden ja teknologiayritysten johdolla. Myös Aasiassa on käyty tänään kauppaa laskevin kurssein.
Kursseja painoi raakaöljyn roima hinnannousu. Sijoittajat ovat alkaneet myös epäillä valmisteilla olevan rahoitusmaailman pelastuspaketin mahdollisuuksia ehkäistä taantumaa.

Tukipaketin sisällöstä saattaa olla luvassa jo tänään lisää tietoa, kun Yhdysvaltain valtiovarainministeri Henry Paulson ja Fedin pääjohtaja Ben Bernanke ovat senaatin pankkikomitean kuultavana finanssikriisistä.

Euroalueella seurataan tänään heinäkuun teollisuustilauksia. Kesäkuun yli seitsemän prosentin lasku aiheutti markkinoilla pettymyksen, heinäkuulle odotetaan vajaan neljän prosentin laskua. Euroalueen ostopäällikköindeksien odotetaan jäävän heikoiksi syyskuussa elokuun hienoisen kohenemisen jälkeen.

New Yorkin keskeisistä pörssi-indekseistä teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones pakitti 3,3 prosenttia. Laaja S&P 500 laski 3,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 4,2 prosenttia. Kaupankäynnin volyymi jäi noin 45 prosenttia alhaisemmaksi kuin viime viikolla keskimäärin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Isot pankit palasivat
lasku-uralle


Pankkiosakkeista pyyhkiytyi pois noin puolet viime viikon lopun noususta. S&P 500-indeksin pankkiosakkeita seuraava alaindeksi laski 12 prosenttia. Aluepankit olivat perjantain nousuhurmoksen vahvimpia nousijoita.

Alabaman suurin pankki Regions Financial vajosi 21 prosenttia ja wisconsinilainen Marshall & Ilsley 23 prosenttia analyytikoiden suositeltua sijoittajille aluepankkien osakkeiden myymistä.

Sekä JPMorgan, että Merrill Lynch kehottivat myymään keskikokoisten pankkien osakkeita, koska niiden ei katsota juurikaan hyötyvän hallituksen valmistelemasta tukipaketista. Sen sijaan niiden hallussa olevien asuntolainojen arvon pelätään laskevan pelastusoperaation myötä.

Myös suuret pankit palasivat lasku-uralle. Citigroup pakitti 3,1 prosenttia, JPMorgan 13 prosenttia ja Goldman Sachs seitsemän prosenttia.

Vielä kaupankäynnin alkuvaiheissa peräti 16 prosentin nousuun yltänyt Morgan Stanleykin päätti 0,4 prosentin laskuun. Japanilainen Mitsubishi UFJ Financial Group on kertonut ostavansa enintään 20 prosenttia Morgan Stanleyn osakekanasta.

Yhdysvaltain keskuspankki hyväksyi entisten investointipankkien Morgan Stanleyn ja Goldman Sachsin anomukset tulla tavallisiksi liikepankeiksi.

Teknologiaosakkeiden laskua vauhditti tulosennusteiden lasku. Morgan Stanley leikkasi teknologiayhtiöiden ensi vuoden tulosarvioitaan keskimäärin 5,6 prosenttia. Syynä oli kansainvälisen talouskasvun hidastuminen. Apple pakitti seitsemän prosenttia ja Cisco 4,9 prosenttia.

Päivän harvoja nousijoita oli ohjelmistoyhtiö Microsoft, jonka osake vahvistui prosentilla. Yhtiö aikoo ostaa takaisin omia osakkeitaan yhteensä 40 miljardilla dollarilla.

Myös Hewlett-Packard ja Nike kertoivat omien osakkeiden ostosuunnitelmista. Molemmat kuitenkin painuivat yleisen tunnelman mukana.

Tokion pörssi
kiinni


Aasian markkinoilla kaupankäynti on ollut tänään tavallista hiljaisempaa Tokion pörssin ollessa suljettuna.

Hongkongin Hang Seng-indeksi laski aamun kaupankäynnissä 2,7 prosenttia. Sen sijaan Soulin pörssin Kospi-indeksi vahvistui 1,4 prosenttia.

Manner-Kiinassa Shanghain yleisindeksi oli kaupankäynnin loppuvaiheissa vaipunut 0,3 prosenttia. Shenzhenin indeksi oli 3,7 prosentin laskussa.

Kursseja painoivat etenkin finanssisektorin osakkeet. Australialainen Macquarie painui 5,3 prosenttia yrityslainojen riskilisien lähdettyä jälleen nousuun kolmen laskupäivän jälkeen. Singaporessa United Overseas Bank pakitti 2,3 prosenttia ja Hongkongissa HSBC-pankki 1,3 prosenttia.

Raakaöljyn kallistuminen näkyi China Southern Airlinesin kurssissa, joka oli laskenut 5,6 prosenttia. Australialainen Qantas pakitti 2,7 prosenttia.

Melamiinin saastuttamien maitotuotteiden aiheuttamiin kuolemantapauksiin yhdistetty China Mengiu Dairy oli vajonnut ennätykselliset 59 prosenttia. Niin ikään melamiiniskandaalin tahriman Yili Industrialin kurssi oli laskenut kymmenen prosenttia.

Australian suurin kullantuottaja Newcrest Mining vahvistui 6,6 prosenttia. Dollarin kurssilasku ja osakemarkkinoiden rajut liikkeet ovat jälleen lisänneet kullan suosiota sijoituskohteena. Jalometallin hinta jatkoi eilen viimeviikkoista nousuaan ja kallistui 5,1 prosenttia 909 dollariin unssilta.

Taalan halpenemisen myötä eilen noussut raakaöljy on tänään laskenut hieman New Yorkin markkinoiden jälkikaupankäynnissä.

– Näyttää siltä, että Yhdysvallat ei toivu tästä vähään aikaan. Maa on maailman suurin energian kuluttaja, ja jos talouden näkymät ovat epävarmat, näkyy se myös öljyn hinnassa, eräs Sydneyssä työskentelevä raaka-aineanalyytikko kommentoi.

WTI-öljyn marraskuun toimitusten tynnyrihinta oli liikkui aamulla 109,04 dollarissa New Yorkin elektronisessa kaupankäynnissä. Eilinen loppulukema oli 109,37 dollaria.

Kaupankäynti lokakuun WTI-futuurilla päättyi eilen Nymexissä. Sen erääntymishinta oli 120,92 dollaria. Nousu perjantaista tuli yli 16 dollaria. Korkeimmillaan hinta käväisi 130 dollarissa sijoittajien järjestellessä positioitaan.

Dollari on jatkanut alaspäin myös aamun kaupankäynnissä laskettuaan eilen selvästi. Kyseessä oli jo viides laskupäivä taalalle, mikä on pisin alamäki sitten helmikuun. Dollaria painavat myös odotukset tänään julkistettavan asuntomarkkinaraportin heikkenevästä sisällöstä.

– Markkinoilla ollaan aidosti huolissaan Yhdysvaltain rahoitustilanteen kestävyydestä. Dollari on paineissa edelleen tällä viikolla, Australia & New Zealand Banking Groupin senioristrategi Tony Morriss sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Hän arvioi, että tämän päivän valuuttaliikkeet voivat olla liioiteltuja kaupankäynnin volyymin pysyessä alhaisempana Japanin vapaapäivän johdosta.

Euro noteerattiin kello 8.30 aikaan1,4790 dollariin, kun kurssi oli myöhään eilen New Yorkissa 1,4776 dollaria. Dollari liikkui 105,41 jenissä verrattuna eilisillan 105,51 jeniin. Euro noteerattiin 155,91 jeniin illan 155,89 jeniin verrattuna.

Yhdysvaltain valtion pitkien viitelainojen korot eivät ole aamun kaupankäynnissä juurikaan liikkuneet. Kahden vuoden lainan korko oli ennallaan 2,13 prosentissa. Myös kymppivuotinen oli pysynyt paikallaan 3,84 prosentissa.

Eilen kaksivuotinen laski neljä korkopistettä ja kymppivuotinen nousi kolme korkopistettä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  2. 2

   Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

  3. 3

   Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

  4. 4

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  5. 5

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  6. 6

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  7. 7

   Työttömyys laskussa Suomessa: lokakuun työttömyysaste 7,3 prosenttia

  8. 8

   Näin 100 hehtaarin metsä tuottaa vuodessa eri maakunnissa: Päijät-Hämeessä 24 950 € – Lapissa vain 2 520 €

  9. 9

   Pankkien uskotaan aloittavan Brexit-muutot ensi vuoden alussa

  10. 10

   Energiayhtiö haastaa vähentämään lämmitystä paukkupakkasilla – ”Ei se siitä heti lähde kylmenemään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  3. 3

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  4. 4

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  5. 5

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  6. 6

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  7. 7

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  8. 8

   Uniper aikoo hylätä Fortumin ostotarjouksen – korotusta ei luvassa

  9. 9

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  10. 10

   Uusi vientituote Tampereelta: kolmikerroksinen siirrettävä talo – 30 prosenttia tuotannosta Ruotsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  3. 3

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  4. 4

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  5. 5

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  6. 6

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  7. 7

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  8. 8

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  9. 9

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää