Pankkikriisi voi vielä päättyä kurssijuhliin

Julkaistu: , Päivitetty:

Pahojenkin pankkikriisien ratkaisu on laukaissut osakemarkkinoille hurjan kurssinousun. Tämäkin kriisi voi päättyä kurssijuhliin – elleivät viranomaiset toista Japanin virheitä. Osan Japanin virheistä Eurooppa on jo tehnyt.


Viime vuosikymmenen pahimpienkin pankkikriisien talttuminen on aiheuttanut osakemarkkinoiden äkkikäännöksen syöksykierteestä huimaan nousuun. Pian kurssinousun alettua myös yleinen talouskehitys on alkanut nopeasti elpyä. Vain Japanissa pankkikriisistä jäi taloudelle vuosikausien taakka.

Roskapankin perustaminen tai muu vastaava julkinen pankkituki, valuutan heikkeneminen ja korkojen lasku ovat olleet keskeisessä roolissa käytännössä kaikkien pankkikriisien taltuttamisessa. Muun muassa näillä lääkkeillä pankkikriisi ja osakkeiden syöksykierre päättyivät Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen 1990-luvun alun kriiseissä samoin kuin Kaukoidän niin sanottujen tiikerivaltioiden vuosien 1997 ja 1998 kriiseissä.

Ankarienkin kriisien yllättävän nopea hellittäminen näkyy selvästi osakemarkkinoiden kurssikehityksestä kriisin aikana ja varsinkin heti kriisin ratkaisuhetkien jälkeen.

Pankkikriisit vaativat
tehokkaita lääkkeitä


Suomen ja Ruotsin osakemarkkinat ampaisivat äkkijyrkkään nousuun sen jälkeen, kun kummassakin maassa suunnilleen samoihin aikoihin vuoden 1992 syksyllä valtio siirsi pankkijärjestelmän pahimmin saastuneet osat varta vasten perustamaansa roskapankkiin. Toinen tärkeä käänne oli niin markan kuin kruununkin devalvointi ja korkotason tuntuva lasku.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhdysvalloissa riehui samaan aikaan maan oma säästöpankkikriisi, jonka aikana kaatui satoja paikallisia ja alueellisia niin sanottuja Savings and Loan -pankkeja. Ratkaiseva käänne oli Resolution Trust Corporation -nimisen roskapankin perustaminen pakkomyyntien ja pankkikonkurssien ketjureaktion katkaisemiseksi. Kriisi hellitti nopeasti ja osakemarkkinat alkoivat taas uskoa tulevaisuuteen, kun vielä keskuspankki painoi korkoja alas ja dollari heikkeni tuntuvasti.

Pääpiirteissään samat lääkkeet katkaisivat syöksykierteen ja potkaisivat talouden uudelleen käyntiin Kaukoidän niin sanottujen tiikerivaltioiden vuosien 1997-98 kriisissä.Tuolloin julkinen kriisirahoituspaketti tuli kriisimaiden veronmaksajien asemesta Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä. Valuuttojen voimakas heikkeneminen ja korkojen lasku olivat taas olennainen osa käännettä.

Kriisin voittaminen
näkyy ensin pörssissä


Osakemarkkinoita pidetään yhtenä tarkimmista talouden ilmapuntareista, ja ainakin pankkikriisien eteneminen on ehkä nopeimmin ja tarkimmin näkynyt juuri osakemarkkinoiden kurssikehityksestä.

Suomen osakemarkkinoiden arvosta katosi vuoden 1990 alun ja vuoden 1992 syksyn välisenä aikana noin 60 prosenttia. Ruotsin pudotus oli samaan aikaan noin 40 prosenttia. Kriisin ratkettua kummassakin maassa alkoi uskomaton kurssinousu – Suomen kurssinousu oli runsaassa vuodessa 250 prosenttia, ja Ruotsissakin 170 prosenttia.
Yhdysvaltain osakemarkkinat selvisivät sikäläisestä säästöpankkikriisistä selvästi Pohjoismaita keveämmin kärsimyksin, ja myös toipuminen nosti osakkeita vähemmän. Vuoden 1990 kurssilasku oli suurimmillaan "vain" vajaat 20 prosenttia. Kriisin ratkettua kurssit nousivat kolmessa vuodessa yli 50 prosenttia.

Kaukoidässä osakkeet ja valuutat olivat vuosina 1997 ja 1998 miltei vapaassa pudotuksessa, kunnes vuoden 1998 syksyn täyskäännös tempaisi osakkeet äkkijyrkkään nousuun ja kurssit yli kaksinkertaistuivat vuodessa. 

Japani muistuttaa
pankkikriisin vaaroista


Japanin pelottava esimerkki muistuttaa karulla tavalla, että pankkikriisi on erittäin nopeasti ja arvaamattomasti etenevä ja ennen kaikkea äärimmäisen vakava talouden tauti, johon ei ole täysin varmaa lääkitystä.

Japanin viime vuosikymmenen alussa kiinteistö- ja osakemarkkinoiden kuplasta alkanut pankkikriisi ei ole tähän päivään mennessä hellittänyt, vaikka käytössä ovat olleet suunnilleen samat lääkkeet kuin muiden kriisien hoidossa.

Japanin pankkikriisin voimaa ja sitkeyttä kuvaa maan talouden jämähtäminen deflaationsekaiseen taantumaan vuosikausiksi. Maan talous on tuskin kasvanut, vaikka korkotaso on jo vuosia ollut nollan tuntumassa.

Osakekuplan suuruus ja surkea talouskehitys ovat pitkittäneet japanilaisosakkeiden alakuloa. Toistaiseksi Tokion pörssi kävi 1980-luvun lopun kuplan puhkeamisen jälkeen alimmillaan vuonna 2003, mutta elpyminen takaisin kurssihuippuun on kuin sijoittajien kaukainen kangastus. Kurssitaso on nyt noin puolessa vuoden 1990 alun kursseista.

Japani viivytteli
kriisin torjunnassa


Japanin pankkikriisin pitkittyminen on varoittava esimerkki keskuspankkien ja muiden pankkikriisejä ratkovien viranomaisten riskeistä. Yleisen tulkinnan mukaan sekä Japanin keskuspankki että maan valtiovarainministeriö syyllistyivät kriisin ratkaisevina alkuvuosina kohtalokkaisiin virheisiin.

Keskuspankki Bank of Japan BoJ torjui mielestään liian vauhdikasta inflaatiota korottamalla ohjauskorkoa kolmella nostolla 3,5 prosentista korkeimmillaan kuuteen prosenttiin vuonna 1990, vaikka kiinteistöjen ja osakkeiden hinnat olivat jo syöksyssä.

Toisena erittäin suurena virheenä Japanin arvostelijat pitävät valtiovarainministeriön kireää finanssipolitiikkaa. Ministeriö taltutti kulutusjuhlaa muun muassa veronkorotuksin vielä kriisin jo alettua.

Kriisin herkkien alkuvuosien jälkeen sekä BoJ että Japanin valtiovarainministeriö ryhtyivät epätoivoiseen kamppailuun kriisin taltuttamiseksi. Keskuspankki painoi korkonsa lopulta lähes nollaan ja ministeriö höllensi rahahanansa erittäin löysiksi, toistaiseksi kuitenkaan onnistumatta tehtävässään.

Toistaako Eurooppa
Japanin virheitä?


Yhdysvaltain keskuspankin jo toteuttamat koronlaskut ja muut pankkijärjestelmän tukitoimet sekä liittovaltion päätös roskapankin perustamisesta ovat herättäneet osakemarkkinoiden luottamusta. Markkinat ovat tulkinneet viranomaisten ottavan kriisin tosissaan ja tarvittaessa ryhtyvän mittaviinkin toimiin rahoitusmarkkinoiden vakauttamiseksi. Vuosikausiin heikoimmilleen painunut dollari avittaa sekin osaltaan Yhdysvaltain taloutta.

Euroopan keskuspankki sen sijaan järkytti markkinoita viime heinäkuussa korottamalla omaa korkoaan. Samaan aikaan yhteisvaluutta euro on vahvistunut voimakkaasti useimpia muita maailman päävaluuttoja vastaan.

Kun samaan aikaan vielä talouskasvu heikkenee, kiinteistö- ja osakemarkkinoiden vaikeudet kasvavat ja pankkijärjestelmä kamppailee pahimmassa kriisissä vuosikausiin, alkaa Euroopasta löytyä pelottavan monta ennettä Japanin virheistä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rkp:n Henriksson Ylen Ykkösaamussa: Sotesta on syntymässä kaaos maahan

  2. 2

   HS: Mehiläinen keksi keinon päästä hoitamaan oululaisia verovaroilla

  3. 3

   Työntekijöille ei enää riitä asuntoja Inarissa – meteoriitti voi laajentaa asuntopulan myös Nellimiin

  4. 4

   Suomalainen Ville osti kahden miljoonan taalan aterian – ja antaa sen pois

  5. 5

   Eläinlääkärissä käynti on kallistunut selvästi 10 vuodessa – ketjuuntuminen uhkaa nostaa hintoja lisää

  6. 6

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  7. 7

   Viro korotti alkoholi­veroa ja viinaralli siirtyi Latviaan – Tulli: Kyllä sitä jouset pohjassa tuodaan

  8. 8

   Arvaisitko, minne Suomesta viedään lonkeroa tai tillivotkaa? ”Suomi on jälkijättöinen maa”

  9. 9

   Matkahuollon vika nyppii yrittäjää Black Fridayna – pieni verkkokauppa teki ”radikaalin ratkaisun”

  10. 10

   Orjatöitä vai rentoa meininkiä yli tonnin palkalla? Näin lukijat ajattelevat työkokeiluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Verkkokauppa.com julkaisi palautetuimpien tuotteiden Top 25 -listan

  2. 2

   Orjatöitä vai rentoa meininkiä yli tonnin palkalla? Näin lukijat ajattelevat työkokeiluista

  3. 3

   Matkahuollon vika nyppii yrittäjää Black Fridayna – pieni verkkokauppa teki ”radikaalin ratkaisun”

  4. 4

   Viro korotti alkoholi­veroa ja viinaralli siirtyi Latviaan – Tulli: Kyllä sitä jouset pohjassa tuodaan

  5. 5

   HS: Mehiläinen keksi keinon päästä hoitamaan oululaisia verovaroilla

  6. 6

   Suomalainen Ville osti kahden miljoonan taalan aterian – ja antaa sen pois

  7. 7

   Rakennuslehti: Uudisasunnon hinta pomppasi 55 000 euroa – ”kasinopeli” nostaa nyt asuntojen hintoja

  8. 8

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  9. 9

   Arvaisitko, minne Suomesta viedään lonkeroa tai tillivotkaa? ”Suomi on jälkijättöinen maa”

  10. 10

   Onko lompakkosi sisältö kuin saksalaisella vai lähempänä portugalilaista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  2. 2

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  3. 3

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  4. 4

   Verkkokauppa.com julkaisi palautetuimpien tuotteiden Top 25 -listan

  5. 5

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  6. 6

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  7. 7

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  8. 8

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  9. 9

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  10. 10

   Tullimaksu voi yllättää tylysti: nettisivulla edullisempi saattaa tulla reilusti kalliimmaksi – 3 esimerkkiä

  11. Näytä lisää