Rahastotuotot näyttävät todellista paremmilta - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Rahastotuotot näyttävät todellista paremmilta

Sijoitusrahastojen julkaisemat tuottoluvut ovat parempia kuin rahastosijoittajien saamat todelliset tuotot.

14.9.2008 7:02 | Päivitetty 14.9.2008 20:43

Suomalaiset rahastosijoittajat ovat vuosien varrella joutuneet tyytymään selvästi kehnompaan tuottoon kuin sijoitusrahastojen julkaisemista tuottoluvuista voisi luulla. Varsinkin rahastojen julkaisemat pitkäaikaiset tuottoluvut antavat liian hyvän kuvan rahastosijoittamisen tuottoisuudesta.

Taloussanomien laskelmien perusteella kaikkien Suomeen rekisteröityjen osake- ja yhdistelmärahastojen todellinen tuotto kymmenen viime vuoden ajalta vastaa keskimäärin 2–3 prosentin vuosituottoa. Rahastojen ilmoittamat tuotot ovat olleet Suomen Sijoitusrahastoyhdistyksen Rahastoraportin mukaan tuntuvasti korkeampia.

Elokuun lopun tilannetta kuvaava tuorein Rahastoraportti kertoo, että kymmenen viime vuoden tuotto on ollut esimerkiksi Eurooppaan sijoittavissa osakerahastoissa keskimäärin neljä prosenttia vuodessa ja Suomeen sijoittavissa osakerahastoissa keskimäärin peräti runsaat kymmenen prosenttia vuodessa.

Kansainvälisten yhdistelmärahastojen tuotto on tuoreimman Rahastoraportin mukaan ollut kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin vajaat seitsemän prosenttia.

Kehnot rahastotkatoavat tilastoista

Taloussanomien arvio rahastosijoitusten todellisesta tuotosta perustuu sijoitusrahastojen euromääräisiin arvonmuutoksiin ja arvonmuutosten osuuteen rahastopääomista. Rahastoraportin ilmoittamat rahastotuotot perustuvat rahastojen prosenttimääräisiin tuottoihin ilman suhteutusta pääomiin.

Vielä enemmän todellisten rahastotuottojen ja näytettyjen tuottojen eroa on kasvattanut se, että vuosien varrella suuri joukko sijoitusrahastoja on kadonnut tuottotilastoista. Suuri osa kadonneista rahastoista on lisäksi ollut kehnoja tai korkeintaan keskinkertaisia.

Sijoitusrahastoja on jäänyt pois Rahastoraportin kaltaisista tuottotilastoista useimmin rahastofuusioiden yhteydessä. Kun rahastoyhtiöt syystä tai toisesta päättävät yhdistää kaksi rahastoa yhdeksi, yhdistyy yleensä kehnomman tuottohistorian rasittama rahasto paremman tuottohistorian rahastoon. Tällaisen fuusion jälkeen kehnomman rahaston tuottohistoria katoaa tilastoista.

Tilastojen kaunistuminen ei mitenkään paranna kehnommassa rahastossa mukana olleiden sijoittajien todellisia tuottoja.

Kansainvälisessä rahoitustutkimuksessa tuottotilastojen tuottoja kaunisteleva taipumus tunnetaan käsitteellä survival bias, joka viittaa juuri kehnoimpien rahastojen karsiutumiseen tilastoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?