Leikkausuutiset tempaisivat metsäosakkeet nousuun - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Leikkausuutiset tempaisivat metsäosakkeet nousuun

Kuvituskuva
Julkaistu: 10.9.2008 13:14, Päivitetty 10.9.2008 15:28

Stora Enson ja UPM:n osakkeet ampaisivat aamun saneerausuutisista rivakkaan nousuun. Odotukset leikkauksista ovat nostaneet osakekursseja parissa kuukaudessa kymmeniä prosentteja.

Raskaista saneerauksista keskiviikkoaamuna kertoneet metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso saivat välittömästi kiitosta ainoastaan osakemarkkinoilta, sillä kummankin yhtiön osakekurssi ampaisi pörssissä välittömästi hurjaan nousuun.

Stora Enson osakkeet olivat pian kaupankäynnin käynnistyttyä noin viisi prosenttia tiistain päätöskurssia korkeammalla, UPM:n kurssi oli noussut nelisen prosenttia. Alkuiltapäivästä Stora Enson kummankin osakesarjan kurssinousu väreili 5,5 prosentin molemmin puolin, UPM oli runsaan neljän prosentin nousussa.

Kurssinousu kertoo selvää sijoittajien tulkinnasta: enemmistö kaupankäyntiin osallistuvista sijoittajista uskoo aamulla ilmoitettujen tuotantoleikkausten ja muiden toimien selvästi kohentavan yhtiöiden tulevaisuuden näkymiä.

Saneeraus palkitsisijoittajien odotuksia

Osakemarkkinat ovat odottaneet ja osittain ennakoineetkin metsäjättien saneerausuutisia jo pari kuukautta.

Heinäkuun puolivälin jälkeen sekä UPM että Stora Enso kertoivat ensimmäisen vuosipuoliskon tulosjulkistustensa yhteydessä kannattavuuden heikentyneen. Samalla kumpikin yhtiö kertoi aikeistaan kääntää tuloskehitys taas nousuun tarvittaessa vaikka tehtaita sulkemalla.

Klikkaa graafi suuremmaksi.

Klikkaa graafi suuremmaksi.

Stora Enson vilkkaammin vaihdettu R-osake on heinäkuun puolivälin jälkeen noussut peräti 45 prosenttia. UPM:n osake on samojen vajaan kahden kuukauden aikana kivunnut sekin 34 prosenttia.

Kaksikon kurssinousu on ollut suorastaan häikäisevää. Maailman suurimpien metsäyhtiöiden kurssikehitystä mittaava uutistoimisto Bloombergin maailmanlaajuinen metsäteollisuusindeksi (Bloomberg World Forest Products & Paper) on heinäkuun puolivälin jälkeen noussut vajaat 20 prosenttia. Suuri osa toimialaindeksin noususta perustuu indeksin suurimpiin yhtiöihin kuuluvien UPM:n ja Stora Enson huimaan nousuun.

Koko maailman osakemarkkinoita seuraava Bloomberg World -maailmanindeksi on samaan aikaan noussut nelisen prosenttia.

Pitkäaikainen tuottoedelleen vaatimaton

Metsäsijoittajat voivat nyt kiitellä yritysjohtoa päättäväisistä saneeraustoimista, mutta vastaavasti sijoittajat ovat saaneet pitkään kärsiä alan keskinkertaisesta kannattavuuskehityksestä ja ennen kaikkea kehnosta kurssikehityksestä.

Metsäteollisuusosakkeiden kurssikehitys on maailman pörsseissä ollut selvästi markkinoiden yleistä kurssikehitystä surkeampaa, vertailtiinpa tuottoja sitten vuoden tai vaikka viidenkin vuoden ajalta.

Maailman osakemarkkinat ovat runsas vuosi sitten alkaneen rahoituskriisin aikana menettäneet arvostaan noin 20 prosenttia. Suurimpien metsäteollisuusyhtiöiden toimialaindeksi on samaan aikaan pudonnut noin 35 prosenttia.

Viiden vuoden kurssikehitys on ollut sekä UPM:llä, Stora Ensolla että koko metsätoimialalla viimeaikaisesta noususta huolimatta surkea. Stora Enson osakekurssi on nyt noin 40 prosenttia alempi kuin viisi vuotta sitten. UPM:n osake on laskenut samaan aikaan noin 30 prosenttia.

Kaikki maailman osakkeet ovat edelleen noin 20 prosenttia korkeammissa kursseissa kuin viisi vuotta sitten.