Potkut 3300:lle – sijoittajat riemuitsevat - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat

Potkut 3300:lle – sijoittajat riemuitsevat

Kuvituskuva
Julkaistu: 10.9.2008 11:28, Päivitetty 10.9.2008 14:39

Metsäteollisuudessa on tänään synkkääkin synkempi päivä. Metsäjätit Stora Enso ja UPM saneeraavat rajusti leikaten väkeä tuhansilla. Sijoittajat kiittävät kovalla kurssinousulla.

Stora Enson ja UPM:n saneerausuutiset tuhansien työpaikkojen menetyksistä tulivat lähes samalla kellonlyömällä. Yhtiöt kertoivat 3300 työpaikan vähentämisestä, joista 1650 lähtee Suomesta.

Yhtiöiden omistajille synkät uutiset ovat kuitenkin olleet riemun aihe. Sekä Stora Enson että UPM:n osakekurssit ovat kirineet koko aamun kovassa nousussa. Kovimmillaan kurssit olivat yhdeksän prosentin nousussa heti aamupäivällä. Sittemmin nousuvauhti on hieman laantunut ja nousu heilunut 5–8 prosentin välillä.

Stora Enso leikkaa kaikkiaan 1700 työpaikkaa, joista 550 Suomessa. UPM:ltä puolestaan saa lähtöpassit 1600 työntekijää, joista noin 1100 Suomessa.

Stora Enso sulkee kartonkikoneen Imatralla ja muovipäällystekoneet Imatralla ja Karhulassa ja hylsykartonkikoneen Varakaudessa. Lisäksi tuotantoa rajoitetaan Kotkan Sunilassa ja Enon Uimaharjussa. Kartonki- ja paperikoneita suljetaan myös Saksassa ja saha Virossa. Lisäksi kunnossapitotöitä ulkoistetaan, mikä siirtää Suomessa lisää työpaikkoja pois yhtiöstä.

UPM puolestaan sulkee Kajaanin paperitehtaan ja Tervasaaren sellutehtaan.

Asiantuntijoiden mukaan nyt nähdyt leikkaukset eivät vielä riitä, vaan lisää voi olla tulossa. Samaa pelkäävät myös työntekijät.

Lisää aiheesta alla olevissa jutuissa. Taloussanomat seuraa asiaa tiiviisti koko päivän ajan.